![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Instalacja elektryczna haka
[D2 preFL ALL ] Instalacja elektryczna haka
Witam mam zamiar w moim Audi zamontować hak holowniczy , więc moje pytanie brzmi czy nasze autka mają jakąś standartową wtyczkę do instalacji zaczepu czy trzeba tworzyć nową wtyczkę i wyprowadzać instalację na zewnątrz , a jeżeli tak to czy nie wprowadzi to jakiś komplikacji w instalacji auta
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, 21:35 przez COLA, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Instalacja elektryczna zaczepu
Całą wiązkę musisz od podstaw ciągnąć. Nie wiem jak to jest w preFl ale w Flu musiałem do haka dokładać moduł a cały schemat podłączenia był w nim zawarty. Przewodami wpinasz się w wolne piny w samych lampach.COLA pisze:Witam mam zamiar w moim Audi zamontować hak holowniczy , więc moje pytanie brzmi czy nasze autka mają jakąś standartową wtyczkę do instalacji zaczepu czy trzeba tworzyć nową wtyczkę i wyprowadzać instalację na zewnątrz , a jeżeli tak to czy nie wprowadzi to jakiś komplikacji w instalacji auta

Zamontowałem oddzielny przekaźnik obsługujący tylko światła stopu przyczepki. Podaje on bezpośrednio + z akumulatora na pin świateł stopu w gnieździe haka w momencie, gdy zapalają się światła stopu w tylnej lampie.
Przekaźnik taki:
Podłączenie:
Pin 85 - masa z tylnej lampy
Pin 86 - "plus" od świateł stopu z tylnej lampy
Pin 30 - "plus" z akumulatora przez bezpiecznik 10A (5A chyba też powinien starczyć)
Pin 87 - do pinu świateł stopu w gnieździe haka
Przekaźnik taki:
Podłączenie:
Pin 85 - masa z tylnej lampy
Pin 86 - "plus" od świateł stopu z tylnej lampy
Pin 30 - "plus" z akumulatora przez bezpiecznik 10A (5A chyba też powinien starczyć)
Pin 87 - do pinu świateł stopu w gnieździe haka
Witam ja akurat zakupiłem hak do Audi typowy z wypinaną kulą więc mam pytanie czy montaż dostarcza dużo komplikacji czy nie i można zabrac sie samemu za niego
pb41ns pisze:panowie, przegląd zrobiony a hak rozdziewiczony :lol: wszystkie światła śmigają jak ta lala a stop bez przekażnika działa i nic sie nie dzieje :lol: