Wróciłem właśnie od elektryka w sprawie immobilizer-a, przy okazji wspomniałem mu o moich bolączkach
wypadania zapłonów i że chcę kupić moduły .
Elektryk stwierdził że jak na LPG silnik chodzi idealnie to iskra jest dobra i że to nie wina modułów
tylko wtryskiwaczy od Bp.
Kiedy silnik i Bp są zimne to wtryskiwacze są szczelne ale kiedy silnik się rozgrzeje to zaczynają puszczać
i stąd wypadania zapłonów .
Co o tym myślicie ??
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Moduły zapłonowe - kupno
Ja myślę tak.
Wykasuj błędy i pojeździj na benzynie samej. Powiedzmy przejedź ze 20 km następnie sprawdź błędy. Jeśli się będą powtarzać to może być mina ich.
Allllle jeszcze jest jedno ale Zakręć butlę gazową na noc by wrazie gdyby wtryskiwacze gazowe puszczały.
Może być taka sytuacja że to właśnie wtryskiwacze LPG puszczają gaz i auto dostaje i gaz i benzynę podczas pracy na lpg. Ale jak przeskoczysz na gaz to jest ok.
Lecz możesz mieć też błędy typu bogata lub uboga mieszanka. A u Ciebie tego nie ma.
Moim zdaniem będzie problem z elektryką być może z ECU.
Wszelkie głupoty czyli podlewanie dodatkowego paliwa nie tylko będzie skutkować wypadaniem zapłonów ale i też wzbogaceniem mieszanki.
Wykasuj błędy i pojeździj na benzynie samej. Powiedzmy przejedź ze 20 km następnie sprawdź błędy. Jeśli się będą powtarzać to może być mina ich.
Allllle jeszcze jest jedno ale Zakręć butlę gazową na noc by wrazie gdyby wtryskiwacze gazowe puszczały.
Może być taka sytuacja że to właśnie wtryskiwacze LPG puszczają gaz i auto dostaje i gaz i benzynę podczas pracy na lpg. Ale jak przeskoczysz na gaz to jest ok.
Lecz możesz mieć też błędy typu bogata lub uboga mieszanka. A u Ciebie tego nie ma.
Moim zdaniem będzie problem z elektryką być może z ECU.
Wszelkie głupoty czyli podlewanie dodatkowego paliwa nie tylko będzie skutkować wypadaniem zapłonów ale i też wzbogaceniem mieszanki.
a więc :
Kupiłem nową całą listwę wtryskową(używka) i dalej na zimnym silnik pracuje idealnie a na ciepłym dalej lekko kuleje ale tylko wywala takie błędy :
16684 - Cylinder / cylindry - wykrycie wypadania zapłonów
16688 - Cylinder 4 - wypadanie zapłonów
Nic więcej .
Podmieniłem na 4 cylinder inne cewki ale dalej te same dwa błędy .
Czyżby faktycznie to wina modułów ale na LPG chodzi idealnie, zero błędów .
Jakieś sugestie panowie ??
Kupiłem nową całą listwę wtryskową(używka) i dalej na zimnym silnik pracuje idealnie a na ciepłym dalej lekko kuleje ale tylko wywala takie błędy :
16684 - Cylinder / cylindry - wykrycie wypadania zapłonów
16688 - Cylinder 4 - wypadanie zapłonów
Nic więcej .
Podmieniłem na 4 cylinder inne cewki ale dalej te same dwa błędy .
Czyżby faktycznie to wina modułów ale na LPG chodzi idealnie, zero błędów .
Jakieś sugestie panowie ??
Witam
Sprawa rozwiązana pozytywnie, silnik na benzynie jak i na LPG pali wzorowo.
Powodem wypadania zapłonów, szarpania na benzynie były emulatory od gazu,
po ich wymianie wrócił upragniony spokój
Dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam
Alan
Sprawa rozwiązana pozytywnie, silnik na benzynie jak i na LPG pali wzorowo.
Powodem wypadania zapłonów, szarpania na benzynie były emulatory od gazu,
po ich wymianie wrócił upragniony spokój

Dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam
Alan
Ostatnio zmieniony 14 sie 2015, 13:25 przez devro, łącznie zmieniany 1 raz.