części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 preFL ALL ] Przetwornica xenonu Bosch

Udesky
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 preFL ALL ] Przetwornica xenonu Bosch

Post autor: Udesky » 12 sty 2020, 18:00

Padła mi przetwornica prawego xenonu. Po jej rozebraniu zauważyłem, że jeden z elementów jest nadpalony. Nie wiem co to jest dokładnie, ale chyba jakiś transformator. Niestety nie mogę w sieci znaleźć nic podobnego. Ktoś może wie co to jest dokładnie i gdzie to mogę kupić? Chodzi o to z oznaczeniem LW-1-02.

Ukaniu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ukaniu » 22 lut 2020, 01:02

To jakiś element indukcyjny. Wykonany na zamówienie producenta. Można przewinąć w razie zwarć w uzwojeniu. Wygląda najzupełniej normalnie i pewnie na 99,5 % jest OK.
No chyba, że ktoś zmierzył jego parametry i znalazł zwarcie.
Zwykle pierwsze co pada to zapłonnik a w nim układ LC albo cewka dostaje zwarć albo kondensator traci pojemność. Rezonans konieczny do uzyskania wysokiego napięcia na lampie zanika albo przesuwa się gdzieś i lampa się nie może zapalić.
Kot też jest Quattro

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 06 mar 2020, 21:04

Wywal to w cholerę, kup chińską przetwornicę CAN SLIM ze zintegrowanym zapłonnikiem, wsadź w oryginalną obudowę i podziwiaj jak mają startować żarniki :) Naprawa tego zabytku jest nieopłacalna. Chyba że w ramach nauki/zabawy. Co do samego elementu to transformator. Masz na nim numer bosch (1 309 992 00 i ostatniej nie widzę), ale to jest numer części składowej większej całości niedostępny samodzielnie jako część zamienna. Możesz go ewentualnie pozyskać z innej przetwornicy gdzie np padły tranzystory.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl