![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Przetwornica xenonu Bosch
[D2 preFL ALL ] Przetwornica xenonu Bosch
Padła mi przetwornica prawego xenonu. Po jej rozebraniu zauważyłem, że jeden z elementów jest nadpalony. Nie wiem co to jest dokładnie, ale chyba jakiś transformator. Niestety nie mogę w sieci znaleźć nic podobnego. Ktoś może wie co to jest dokładnie i gdzie to mogę kupić? Chodzi o to z oznaczeniem LW-1-02.
To jakiś element indukcyjny. Wykonany na zamówienie producenta. Można przewinąć w razie zwarć w uzwojeniu. Wygląda najzupełniej normalnie i pewnie na 99,5 % jest OK.
No chyba, że ktoś zmierzył jego parametry i znalazł zwarcie.
Zwykle pierwsze co pada to zapłonnik a w nim układ LC albo cewka dostaje zwarć albo kondensator traci pojemność. Rezonans konieczny do uzyskania wysokiego napięcia na lampie zanika albo przesuwa się gdzieś i lampa się nie może zapalić.
No chyba, że ktoś zmierzył jego parametry i znalazł zwarcie.
Zwykle pierwsze co pada to zapłonnik a w nim układ LC albo cewka dostaje zwarć albo kondensator traci pojemność. Rezonans konieczny do uzyskania wysokiego napięcia na lampie zanika albo przesuwa się gdzieś i lampa się nie może zapalić.
Kot też jest Quattro
- Pepek
- Super Klubowicz
- Moje auto: S8 D5
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Przemek
Wywal to w cholerę, kup chińską przetwornicę CAN SLIM ze zintegrowanym zapłonnikiem, wsadź w oryginalną obudowę i podziwiaj jak mają startować żarniki
Naprawa tego zabytku jest nieopłacalna. Chyba że w ramach nauki/zabawy. Co do samego elementu to transformator. Masz na nim numer bosch (1 309 992 00 i ostatniej nie widzę), ale to jest numer części składowej większej całości niedostępny samodzielnie jako część zamienna. Możesz go ewentualnie pozyskać z innej przetwornicy gdzie np padły tranzystory.

Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.