![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Punkty połączeń masy
[D2 preFL ALL ] Punkty połączeń masy
Czołem,
Gdzie znajdę połączenia karoserii z masami w wiązkach?
Czytałem, że za szufladą schowka są jedne ale gdzie jeszcze?
Chcę powalczyć kompleksowo ze spadkami napięcia. Kto rozbierał na części A8 niech zdradzi ten sekret ku chwale prędkości wycieraczek i innych czkawek sterowników! :-)
Dziękuje!
Gdzie znajdę połączenia karoserii z masami w wiązkach?
Czytałem, że za szufladą schowka są jedne ale gdzie jeszcze?
Chcę powalczyć kompleksowo ze spadkami napięcia. Kto rozbierał na części A8 niech zdradzi ten sekret ku chwale prędkości wycieraczek i innych czkawek sterowników! :-)
Dziękuje!
Kot też jest Quattro
Koło kabla minusowego akum. jest też terminal masy tylnych lamp. Te duże wymacałem po kablu ;-)
Przy końcu lewego komina przy chłodnicy jest masa od ABS i od Wentylatora klimy.
Najbardziej zależy mi na tych mniejszych punktach które są w pasie przednim pod deską, do wycieraczek, do sterowników itd. Okazuje się, że one mimo dobrego wyglądu przewodzą słabo z uwagi na utlenienie się aluminium. Na kablu masowym wycieraczki ma nawet 0,9V spadku...
Przy silniku ABZ prócz tych silnoprądowych znalazłem przy prawej głowicy z przodu. Coś chyba musi być jeszcze.
Przy końcu lewego komina przy chłodnicy jest masa od ABS i od Wentylatora klimy.
Najbardziej zależy mi na tych mniejszych punktach które są w pasie przednim pod deską, do wycieraczek, do sterowników itd. Okazuje się, że one mimo dobrego wyglądu przewodzą słabo z uwagi na utlenienie się aluminium. Na kablu masowym wycieraczki ma nawet 0,9V spadku...
Przy silniku ABZ prócz tych silnoprądowych znalazłem przy prawej głowicy z przodu. Coś chyba musi być jeszcze.
Kot też jest Quattro
Co do spadków, to np. Masa wycieraczek podczas pracy 0,9V. Sterownik silnika pokazuje prawie pół wolta spadku jak włączam wentylator. Pewnie wszystko jest do poprawy.
VAGowner - ten schemat daje nadzieję, że punkty nie są rozsiane po wszystkim jednak to jak szukanie mojego Jaktorowa na globusie ;-)
Podniosę wygłuszenia i będę macał. Mam nadzieje jednak nadal, że ktoś kto rozbierał pamięta te lokalizacje dokładniej bo z doświadczenia wiem - że nie zawsze są na wierzchu a prucie dywaników i wygłuszeń nie daje mi wielkiej przyjemności...
Ostatnio zabrałem się za alternator i np. znalazłem duże spadki na kablu alternator-rozrusznik. Zbocznikowałem to połączenie do kostki na podłużnicy i spadek zmniejszył się ze 150mV do 50mV przy 80A prądu. Drugie miejsce to grzejąca się klema akumulatora. Nawierciłem dziurki w miejscach zaprasowanych pprzewodów i zalałem solidnie cyną. Spadek ze 120mV znikł prawie do 0 na. Klema jest zimna. Po wymianie akumulatora wyprowadzam na prostą wszystko co związane z prądem w samochodzie.
VAGowner - ten schemat daje nadzieję, że punkty nie są rozsiane po wszystkim jednak to jak szukanie mojego Jaktorowa na globusie ;-)
Podniosę wygłuszenia i będę macał. Mam nadzieje jednak nadal, że ktoś kto rozbierał pamięta te lokalizacje dokładniej bo z doświadczenia wiem - że nie zawsze są na wierzchu a prucie dywaników i wygłuszeń nie daje mi wielkiej przyjemności...
Ostatnio zabrałem się za alternator i np. znalazłem duże spadki na kablu alternator-rozrusznik. Zbocznikowałem to połączenie do kostki na podłużnicy i spadek zmniejszył się ze 150mV do 50mV przy 80A prądu. Drugie miejsce to grzejąca się klema akumulatora. Nawierciłem dziurki w miejscach zaprasowanych pprzewodów i zalałem solidnie cyną. Spadek ze 120mV znikł prawie do 0 na. Klema jest zimna. Po wymianie akumulatora wyprowadzam na prostą wszystko co związane z prądem w samochodzie.
Kot też jest Quattro
Wywierć nieprzelotowy otwór kilka mm od krawędzi. Z góry przez materiał klemy przewierciłem czymś w okolicach 6 potem w samej żyle zrobiłem otwór coś wiertłem 3. Solidna kolba, dużo kalafonii czy pasty i przetopić cynę tak by wchłonęło w żyłę, Od zewnątrz też podałem lut ale trzeba uważać bo kabel może za bardzo zesztywnieć jak zassie. Trzeba zrobić to z wyczuciem, wymiary wierteł piszę z głowy bo wybieram z pudełka te które wyglądają sensownie w porównaniu do całości.
Kilka grzejących się klem w ten sposób naprawiłem.
Kilka grzejących się klem w ten sposób naprawiłem.
Kot też jest Quattro
Z foto będzie problem bo wszystko ładnie upchnąłem i okleiłem taśmą. Jak będę kiedyś wyciągał akumulator to zrobię.
[ Dodano: 2017-09-28, 12:25 ]
Szyny masy znalazłem :-)
Od strony kierowcy trochę poniżej sterownika ABS/EDS pod wygłuszeniem.
Od strony pasażera za schowkiem pod wygłuszeniem nad złączami. To nie są boki słupków A, raczej już część osłaniająca koło/błotnik. Trzeba ciąć wygłuszenia.
Wyskrobane, przelutowane, przesmarowane!
[ Dodano: 2017-09-28, 12:25 ]
Szyny masy znalazłem :-)
Od strony kierowcy trochę poniżej sterownika ABS/EDS pod wygłuszeniem.
Od strony pasażera za schowkiem pod wygłuszeniem nad złączami. To nie są boki słupków A, raczej już część osłaniająca koło/błotnik. Trzeba ciąć wygłuszenia.
Wyskrobane, przelutowane, przesmarowane!
Kot też jest Quattro