![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL ] jakim prądem ładować akumulator
[D2 ALL ] jakim prądem ładować akumulator
Witam posiadam w swojej a8 akum 95ah. Mam prostownik z regulacją prądu ładowania (2A, 6A, 15A).Pytanie moje brzmi jak mam ładować tzn. jakim prądem ? Czy jak będę ładował na 2A to będzie tylko dłużej ale też się naładuje?Bo wiem ,że na szybkim ładowaniu cierpi akum.
Znalazłem tak dosyć sensownie ujęte w prostym jezyku napisane:
- ładowanie wyrównawcze – polega na ładowaniu akumulatora prądem o wartości 1/20 jego pojemności do oznak pełnego naładowania (np. akumulator 50Ah ładuje się prądem 2,5A);
- doładowanie - polega na ładowaniu akumulatora prądem o wartości 1/10 jego pojemności do oznak pełnego naładowania (np. akumulator 50Ah ładuje się prądem 5A);
wyjątkowych sytuacjach;
Oznaki pełnego naładowania - 3 pomiary wykonane w odstępach godzinnych wskazujące:
-stałą wartość napięcia na zaciskach( 12-12,5V);
- stałą gęstość elektrolitu (1,27 – 1,28 g/cm3);
- intensywne gazowanie.
Wybierz 6A
- ładowanie wyrównawcze – polega na ładowaniu akumulatora prądem o wartości 1/20 jego pojemności do oznak pełnego naładowania (np. akumulator 50Ah ładuje się prądem 2,5A);
- doładowanie - polega na ładowaniu akumulatora prądem o wartości 1/10 jego pojemności do oznak pełnego naładowania (np. akumulator 50Ah ładuje się prądem 5A);
wyjątkowych sytuacjach;
Oznaki pełnego naładowania - 3 pomiary wykonane w odstępach godzinnych wskazujące:
-stałą wartość napięcia na zaciskach( 12-12,5V);
- stałą gęstość elektrolitu (1,27 – 1,28 g/cm3);
- intensywne gazowanie.
Wybierz 6A
WŁADCA PIERŚCIENI JEST TYLKO JEDEN CCCO
NIE MAM MOŻLIWOŚCI ROZKODOWANIA VIN-ÓW!!
NIE MAM MOŻLIWOŚCI ROZKODOWANIA VIN-ÓW!!
Witam,
Jest jeden dość dobry, ogólny sposób ładowania wszelkiego różnego typu baterii nie tylko kwasowych, który polega na tym, że zupełnie rozładowaną baterię ładuje się w dwóch etapach:
- ładowanie stałym prądem aż napięcie osiągnie maksimum dla baterii
- ładowanie stałym napięciem aż prąd spadnie do wartości minimalnej
Dla różnych baterii są te wartości różnie określone. Jednak zaznaczam, że zwykłe ładowarki (te najprostsze i najtańsze) które są skonstruowane tylko z transformatora i mostka prostującego lub jednej diody podają z reguły średnią lub skuteczną wartość prądu która się waha od zera do większych wartości z częstotliwością 100HZ. Efekt jest oczywiście taki, że bateria traci ilość cykli ładowania i zmniejsza się jej maksymalny prąd obciążenia (problemy z rozruchem). W skrócie lepiej zainwestować w dobrą ładowarkę i starać się ładować mniejszym prądem, ale dłużej.
Pozdrawiam.
Jest jeden dość dobry, ogólny sposób ładowania wszelkiego różnego typu baterii nie tylko kwasowych, który polega na tym, że zupełnie rozładowaną baterię ładuje się w dwóch etapach:
- ładowanie stałym prądem aż napięcie osiągnie maksimum dla baterii
- ładowanie stałym napięciem aż prąd spadnie do wartości minimalnej
Dla różnych baterii są te wartości różnie określone. Jednak zaznaczam, że zwykłe ładowarki (te najprostsze i najtańsze) które są skonstruowane tylko z transformatora i mostka prostującego lub jednej diody podają z reguły średnią lub skuteczną wartość prądu która się waha od zera do większych wartości z częstotliwością 100HZ. Efekt jest oczywiście taki, że bateria traci ilość cykli ładowania i zmniejsza się jej maksymalny prąd obciążenia (problemy z rozruchem). W skrócie lepiej zainwestować w dobrą ładowarkę i starać się ładować mniejszym prądem, ale dłużej.
Pozdrawiam.
Quattro + 4.2 + V8 = wszystko co trzeba