![]() |
![]() |
![]() |
[ - ] Nie wbity gaz w dowód
[ - ] Nie wbity gaz w dowód
Witam, nie mam niestety wbitego gazu w dowód, poprzedni właściciel nie wbił a ja nie mam faktury by to zrobić. Od paru godzin czytam różne fora i gdzieś się napotkałem na informację że mogę teraz tak jeździć, mam zrobiony przegląd i dodatkowe zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu lpg,wyczytałem że teoretycznie że policja mi nie może zabrać dowodu rej ze względu na jakieś zmiany w ustawie to prawda?
Szczerze nie wiem jak Ci diagnosta mógł podbić przegląd bez papierów a najważniejszym jest legalizacja butli.
Jeśli butla jest jeszcze ważna możesz skierować się do producenta butli o wydaniu wtórnika legalizacji butli.
Ja tak robiłem ponieważ bez legalizacji diagnosta nie ma prawa Ci podbić dowodu.
Co do policji to szczerze nie wiem jak jest. Ale w razie kolizji czy wypadku firma ubezpieczeniowa może odstąpić od odszkodowania gdyż pojazd którym się poruszasz nie powinien mieć lpg.
Jeśli butla jest jeszcze ważna możesz skierować się do producenta butli o wydaniu wtórnika legalizacji butli.
Ja tak robiłem ponieważ bez legalizacji diagnosta nie ma prawa Ci podbić dowodu.
Co do policji to szczerze nie wiem jak jest. Ale w razie kolizji czy wypadku firma ubezpieczeniowa może odstąpić od odszkodowania gdyż pojazd którym się poruszasz nie powinien mieć lpg.
legalizację na butlę mam i kartę gwarancyjną z 2013roku, ale nie mam faktury i tego drugiego papierka potrzebnego do wbicia. Teraz podbicie przeglądu bez gazu wbitego to nie problem, jest to jako usterka drobna i diagnosta podbija a na gaz wystawia osobne zaświadczenie, przynajmniej tak wyczytałem na forum dla diagnostów, tylko jak to się ma do kontroli policji? na ktorymś forum ktoś napisał że po zmianach ministra w ustawie można tak jeździć tylko trzeba wozić dodatkowo zaśw. o przeprowadzonym badaniu technicznym instalacji lpg. Chciałem się upewnić czy to prawda.
Dziękuję za pomoc
a jeszcze jedno pytanie mam przy okazji odnośnie rejestracji, mam 3 umowy kupna sprzedaży bo auta nikt wcześniej nie rejestrował, ciągłość umów jest zachowana lecz niestety jedna to kopia. Byłem wczoraj u jednej z dwóch osób po oryginalny podpis, i teraz pytania 2:
czy wystarczy że będę miał oryginalny podpis koło tego z ksero? i co w wypadku gdy one nie są identyczne jak widać na zdjęciu? podpis nie jest fałszowany i jeden i drugi należy do tej samej osoby. Czy mogą mi odmówić rejestracji auta?
![Obrazek]()

czy wystarczy że będę miał oryginalny podpis koło tego z ksero? i co w wypadku gdy one nie są identyczne jak widać na zdjęciu? podpis nie jest fałszowany i jeden i drugi należy do tej samej osoby. Czy mogą mi odmówić rejestracji auta?