Pytanie do tych co mają sprawne fabryczne webasto i go używają. Ponieważ zaczeło się skrobanie szyb
Ile minut grzana u was potrzeba żeby rozmrozić samochód?
Mam wcześniejsze doświadczenia w dieslu 1.9 Tdi i tam wystarczyło 30m przy -15 i cały samochód był mokry od roztopionego śniegu, silnik 70c a wnętrze ukrop.
W A8 odpaliłem z pilota i po 30m silnik nagrzany do 50c ( instalacja Prins na 45c i przęłączyła się zaraz po odpaleniu) a wnętrze letnie i szyby dalej zmrożone , dopiero zaczynało coś tam odpuszczać. Odpaliłem silnik i dopiero po 10m lód z szyb schodził bezproblemowo.
Cały kombajn climatronica mam zregenerowany , nagrzewnice przepłukane , klapki oklejone na nowo , zawory i pompa zregenerowane. Ogrzewanie działa idealnie.
Piec jest w pełni sprawny ,oryginalny zostaw wymieniony na nowszy termo top c 5kw (70h nalou) oryginał akcesoryjny webasto a nie wyciągany z innego auta .
Teraz nie wiem czy za krótko grzeje czy coś jest u mnie nie tak .
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 95 4.2PB/LPG ] Słabe nagrzewanie Webasto
Jeśli masz Ori webasto to sprawdź czy zawór zwrotny masz odpowiednio wpiety, obieg powinien być najpierw przez nagrzewnice i dopiero przez nie na silnik, jak będzie coś pokrecone to obieg z webasta morze byś puszczone na silnik i jakimś cudem trochę będzie szło na nagrzewnice, a do ilu kresek na klimatroniku masz nadmuch prze pracującym webasto?
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....
Muszę jechać do hydraulicznego i kupić metalowy , tanie są zaraz przerobie ten trójnik i zobaczę wtedy.
[ Dodano: 2019-01-05, 15:42 ]
Udało mi się znaleźć w garażu zawór zwrotny od wody 3/4 cala teflonowy grzybek .
Muszę nagwintowac jeszcze rurki z nierdzewnej na króćce i wyspawać trójnik . Na długość powinno wejść wszystko.
Może ktoś ma taki zawór oryginalny luzem i mógłby go zmierzyć ? Najbardziej mnie długość całości interesuje .
[ Dodano: 2019-01-05, 15:42 ]
Udało mi się znaleźć w garażu zawór zwrotny od wody 3/4 cala teflonowy grzybek .
Muszę nagwintowac jeszcze rurki z nierdzewnej na króćce i wyspawać trójnik . Na długość powinno wejść wszystko.
Może ktoś ma taki zawór oryginalny luzem i mógłby go zmierzyć ? Najbardziej mnie długość całości interesuje .
Zawór zamontowany jutro test grzania .
Takie coś zrobiłem
![Obrazek]()
i tutaj foto z wymiarami od "pb41ns" jeśli ktoś by chciał sobie taki wykonać
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Mój wyszedł o 1cm krótszy i boczny króciec też 1cm krótszy od oryginalnego z plastiku.
koszt 5zł za rurki 20mm, króćce do wspawania 9zł i 12 zł za sam zawór zwrotny 3/4cala przy cenie używek to jak za darmo
Takie coś zrobiłem
i tutaj foto z wymiarami od "pb41ns" jeśli ktoś by chciał sobie taki wykonać
Mój wyszedł o 1cm krótszy i boczny króciec też 1cm krótszy od oryginalnego z plastiku.
koszt 5zł za rurki 20mm, króćce do wspawania 9zł i 12 zł za sam zawór zwrotny 3/4cala przy cenie używek to jak za darmo