![]() |
![]() |
![]() |
[D2 96 3.7PB ] Zimny silnik
[D2 96 3.7PB ] Zimny silnik
Witam kupiłem Audi A8 D2 3,7 i ostatnio zauważyłem pewną rzecz. Auto jadąc dłuższą trasą wcale się nie grzeje temperatura na wskażniku ciągle pokazuje zimny silnik , stojąc w korku po 15 , 20 minutach temp. pokazuje ok.50 stopni, lecz jadąc dalej znowu spada do min. Czy problem może leżeć w termostacie czy w czymś innym, a jeżeli w termostacie to jak się zbrać do naprawy. Jeszcze jedna rzecz po zapaleniu silnika wentylator cały czs chodzi choć nie na wyskich obrotach , klima wyłączona
Mam podobnie ale nie aż tak i mi w trasie trzyma te 50-60st.Ale że zima mało jeżdze to mi to nie przeszkadza bo visco też siedzi i poprostu jak się zabiore to za wszystko naraz. Co do wiatraka to problem tkwi w czujniku i trza go wymienić-miałem tez to samo i szybko sie uporałem żeby sie wiatrak nie zamęczył ciągła praca 

-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
Kolego zdejmij lewa kratke w zderzaku i tam bedziesz mial widoczny taki czujnik 4 pinowy na przewodach od klimy i ten czujnik potrafi sie tak jagby zawiesic to wez jakis klucz i popukaj delikatnie w niego powinien sie odwiesic i bedzi ok. Ja tak u siebie mialem i te popukanie w ten czujnik pomoglo juz 2 lata dziala bez zadnych problemow.
Masz tu na mysli problem z działającym non stop wiatrakiem?? TO łatwo sprawdzić czy ten czyjnik czy ten przy chłodnicy bo od tego przy chłodnicy jak wyciągłem wtyczke to wiatrak stanąłBuniek4200 pisze:Kolego zdejmij lewa kratke w zderzaku i tam bedziesz mial widoczny taki czujnik 4 pinowy na przewodach od klimy i ten czujnik potrafi sie tak jagby zawiesic to wez jakis klucz i popukaj delikatnie w niego powinien sie odwiesic i bedzi ok. Ja tak u siebie mialem i te popukanie w ten czujnik pomoglo juz 2 lata dziala bez zadnych problemow.

Ale przecież kolega COLA, ma A8 preFl z silnikiem 3.7 więc tak na dobrą sprawę to prawie identyczny silnik jak mój,a co za tym idzie wymiana termostatu to na spokojnie jakieś pół godzinki (dla laika) :-Pszeryfisch pisze:nie martw sie jak odblokowac termostat, tylko martw sie jak go wymontowac. Skubaniec siedzi pod rozrzadem...
COLA, a że się tak trochę głupio zapytam to silnik faktycznie jest zimny :?: :mrgreen: może to tylko czujnik odpowiedzialny za temperaturę na zegarach szwankuje?
Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli 

Zdejmujesz wąż wodny i pod tym króćcem czy jak go tam sobie nazwiemy masz termostat...dwie śruby torx po bokach ;-)
Wymień ten termostat...koszt niewielki,a może to akurat będzie to.
Pamiętaj żeby nowy termostat włożyć tak jak siedzi stary,ta kulka w dół czy w górę?Już nie pamiętam.Powodzenia.
Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli