części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 97 2.5TDI ] Webasto - problem

erdru21
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 97 2.5TDI ] Webasto - problem

Post autor: erdru21 » 17 gru 2013, 20:09

Witam, mam pytanie dot. webasta w mojej ósemce, nie mam do niego kompletnie żadnego sterowania. Ostatniej zimy wymieniłem w nim silniczek dmuchawy firmy Buhler. Załącza się odpowiednio od temperatury czy jest jakaś możliwość nim sterowania? Po jego automatycznym włączeniu bucha straszny dym, nie grzeje chyba w ogóle. Czy macie jakieś rady? Do czego służą przyciski ''econ'' ''rest'' auto na panelu klimy? dodam że z powodu braku chłodnicy klima nie działa. Na ''econie'' webasto się nie załącza. Jak sprawdzić czy działa prawidłowo?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2013, 23:19 przez erdru21, łącznie zmieniany 1 raz.

adrian949

Re: Webasto w 2,5 tdi

Post autor: adrian949 » 17 gru 2013, 21:29

erdru21 pisze:Witam, mam pytanie dot. webasta w mojej ósemce, nie mam do niego kompletnie żadnego sterowania. Ostatniej zimy wymieniłem w nim silniczek dmuchawy firmy Buhler. Załącza się odpowiednio od temperatury czy jest jakaś możliwość nim sterowania? Po jego automatycznym włączeniu bucha straszny dym, nie grzeje chyba w ogóle. Czy macie jakieś rady? Do czego służą przyciski ''econ'' ''rest'' auto na panelu klimy? dodam że z powodu braku chłodnicy klima nie działa. Na ''econie'' webasto się nie załącza. Jak sprawdzić czy działa prawidłowo?
Guzikiem econ włączasz klimę, a resetem dogrzewanie wnętrza na przykład jak idziesz zapłacić za paliwo. :)

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 17 gru 2013, 22:12

Twoje webasto to tzw dogrzewacz i zasadniczo nie masz wplywu na jego dzialanie. Załacza sie ponizej 5'C. Guzikiem Econ wylaczasz klime i dogrzewacz - tzn jak sie swieci to nie dziala jedno i drugie. Rest to funkcja wykorzystania ciepla wylaczonego silnika do dogrzania kabiny.
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

erdru21
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: erdru21 » 20 gru 2013, 20:08

Dziękuje za wyjaśnienie 'econu', teraz kolejne pytanie dlaczego gdy dogrzewacz się załączy temperatura silnika nigdy nie osiągnie 90, zamiast grzać chłodzi silnik.

ahadam
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: ahadam » 20 gru 2013, 23:00

Bo masz nisprawny termostat.
Witam wszystkich klubowiczów , mam nadzieję że będzie miło w tym gronie i dowiem się coś więcej na temat mojego złotka

erdru21
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: erdru21 » 21 gru 2013, 12:44

Termostat nówka, gdy webasto wyłączone trzyma 90 zawsze idealnie. Święca webasto sprawna, nowy silniczek dmuchawy. Gdy załączy bardzo dymi czy to wada? Czy w tym dogrzewaczu musi być specjalny materiał, który nasiąka ropą i zapala się?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl