Hejka.
Czy jest możliwe aby magnes nieodymowy umieszczony w podstawie anteny cb stracił moc?
![]() |
![]() |
![]() |
[ - ] Magnes w podstawie anteny CB
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
[ - ] Magnes w podstawie anteny CB
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2014, 20:09 przez 123mielony, łącznie zmieniany 1 raz.
- 123mielony
- Super Klubowicz
Kolego antena o której mowa to Pirat a one maja bardzo mocne magnesy.Antena przez rok czasu trzymała się jak przyklejona nawet nie można było jej przesunąć a ostatni na odcinku 200km. przewróciła się trzy razy <jezu>
Antena stoi na klapie ,pod klapą jest podklejony stalowy krążek i do czwartku wszystko działało jak należy.
Antena stoi na klapie ,pod klapą jest podklejony stalowy krążek i do czwartku wszystko działało jak należy.
- 123mielony
- Super Klubowicz
- 123mielony
- Super Klubowicz
- pebo
- Super Klubowicz
Do wyrobu magnesów trwałych stosuje się tzw. ferromagnetyki twarde, które zachowują stan namagnesowania pomimo zmian zewnętrznego pola magnetycznego, więc realnie nie występuje tu zjawisko zwane rozmagnesowaniem. Owszem, jest taki stan - temperatura Curie (TC) powyżej której ferromagnetyk gwałtownie traci swoje właściwości magnetyczne i staje się paramagnetykiem, co wynika ze zmiany fazy ciała stałego, ale w temperaturze niższej od temperatury Curie dipole magnetyczne atomów ustawiane są przez wiązania chemiczne w jednym kierunku i tworzą domeny ferromagnetyczne, a powyżej temperatury Curie drgania cieplne sieci krystalicznej niszczą ustawienia dipoli magnetycznych. Więc upraszczając można powiedzieć, że stan namagnesowania to taki stan równowagi termodynamicznej i samoistna utrata tych właściwości jest niemożliwa - wymagałoby to gwałtownej zmiany termodynamicznej: ogrzania ewentualnie bardzo silnego pola magnetycznego. Co do temperatury (Temperatura punktu Curie): Fe - 1043 K, Co - 1353 K, Ni - 631 K. Więc na bagażniku raczej trudna do osiągnięcia (jak szybko trzeba zapitalać aby przelatujące po klapie bagażnika powietrze rozgrzało antenę magnesu do np. 631 Kelwinów?). Po prostu trafił magnes z szajsowego materiału który miał trzymać do momentu sprzedaży, a dalej niech się klient martwi (jakiś stop Fe Si lub Fe Ni i do tego wypełniacz).123mielony pisze:Człowiek od którego zakupiłem antenę napisał że takie rzeczy się zdarzają i jak na gwarancji to trzeba oddać.
Bądź dobry jak chleb.