![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL] Montował ktoś antenę CB w miejscu oryg. radiowej?
-
- Forum Audi A8
lacoste80- takiego "jaja" jeszcze nie slyszalem :-) podkleic magnes do A8 (aluminium) zeby przymocowac antene??????? CB ? :mrgreen:
- zaraz spalisz koncowke radia -posc tylko nosną i po nimi -nigdy go nie "wystroisz". Klaniaja sie zasady montarzu CB. Magnes jest po to zeby stworzyc z blachą auta wzgledna calosc. Rownie dobrze bedzie to dzialalo na drewnianym biurku. Musisz kupic antene mocowana na brzegu klapy przykrecic ja do blachy (alu) i wtedy stworzysz przeciwwage. Antena im dluzsza tym lepsza. Nie daj sie na jakies wzmacniacze :lol:

-
- Forum Audi A8
Ten magnes co zastosowałem spełnia swoją rolę,a nie chce mi sie wydawać kasy na uchwyt i nową antene.A w strojenie anten sie nie bawie w aucie chyba że nie wychodzi mi +30 na wskażniku to rusze batem:-).Stroiłem antene ale stacjonarna jak sie bawiłem w dx-y.W aucie mi to nie potrzebne coby SWR był niski.Końcówke spale wtedy jak SWR bede miał wysoki i bede trzymał nośną pół godziny a nie 3 sekundy.Wiadomo im niższy SWR tym lepsze nadawanie ale do odsłuchu to sie ma nijak.Na stacjonarce nie raz 6-7 godziń sie gadało po nocach i wytrzymała choc na radiatorze mozna było jaja smażyć :mrgreen: .Także te końcóweczki nie takie liche są.To by było na tyle w moim sprostowaniu.
PS.Ponawiam panowie pytanie którędy najlepiej sie wbić do przedziału pasażerskiego z tym przewodem bo nie chce mi sie rozkręcać całego kufra.<peace>
PS.Ponawiam panowie pytanie którędy najlepiej sie wbić do przedziału pasażerskiego z tym przewodem bo nie chce mi sie rozkręcać całego kufra.<peace>
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
- bombowozista
- Forum Audi A8
Mam kilka pytań !!!
1. od czego jest antena na tylnym lewym błotniku (A8 99r. po liftingu) nadmieniam że radiową antenę mam w szybie tak mi się wydaje (są to prostopadłe paski do tych od ogrzewania).
Bo jeżeli to jest telefoniczna to gość powiedział że można CB podłączyć tylko sam pręt trzeba wymienić (telefonu i tak już nie mam)
2. gdzie w kabinie znaleźć przewód od tej anteny (może jakiś schemat ktoś ma) wtedy tam bym się podpiął z radiem CB.
Może już ktoś coś podobnego robił?
Chciałem założyć tą Sirio triple (czy jakoś tak) ale to jest antena dachowa i na błotnik się nie nadaje!!!
1. od czego jest antena na tylnym lewym błotniku (A8 99r. po liftingu) nadmieniam że radiową antenę mam w szybie tak mi się wydaje (są to prostopadłe paski do tych od ogrzewania).
Bo jeżeli to jest telefoniczna to gość powiedział że można CB podłączyć tylko sam pręt trzeba wymienić (telefonu i tak już nie mam)
2. gdzie w kabinie znaleźć przewód od tej anteny (może jakiś schemat ktoś ma) wtedy tam bym się podpiął z radiem CB.
Może już ktoś coś podobnego robił?
Chciałem założyć tą Sirio triple (czy jakoś tak) ale to jest antena dachowa i na błotnik się nie nadaje!!!
Instrukcje do różnych samochodów: http://chomikuj.pl/bombowozista
tel. 500113075
tel. 500113075
- djdemon_pl
- Forum Audi A8
kolego bombozista - ja niedawno zamontowałem antenę o której mówisz SIRIO:
Wygląda jeszcze lepiej niż bat oryginalny - co prawda jeszcze nie mam podłączonego radia CB ale antena radiowa działa prawidłowo.
Kabel od CB został poprowadzony do wnęki obok kierownicy.
Poniżej fotki:
![Obrazek]()
Uploaded with ImageShack.us
![Obrazek]()
![Obrazek]()
PS. Polecam! ;]
Wygląda jeszcze lepiej niż bat oryginalny - co prawda jeszcze nie mam podłączonego radia CB ale antena radiowa działa prawidłowo.
Poniżej fotki:
PS. Polecam! ;]
"Wierny Ideałom"
Było: A8 4.2 '95, A8 4.2 D2 FL '99,
Jest: A8 4.2 D3 FL '05
- bombowozista
- Forum Audi A8
Wygląda zajefajnie o tej antenie właśnie myślałem tylko miałem obawy bo to jest antena dachowa że będzie pod kątem i nie będzie można bagażnika otworzyć ale chyba ją zamontuje.
tel. 500113075
tel. 500113075
- sebos17
- Super Klubowicz
I jak się sprawuje antenka? Planuję teraz taką zakupić. Powiedz, z jakim radiem współpracuje?djdemon_pl pisze:kolego bombozista - ja niedawno zamontowałem antenę o której mówisz SIRIO:
Kolejna sprawa, czy kabel który jest dołączony do anteny wystarcza czy musiałeś sztukować? Jak wygląda podłączenie kabla od radia samochodowego? Czy trzeba prowadzić od anteny do radia czy wystarczy podpiąć ten co już tam jest?
z góry dzięki!
- apg
- Forum Audi A8
Antenkę już zakupiłem. Faktycznie długością i wyglądem niewiele odbiega od oryginału. Jest nawet nieco ładniejsza ;-) Pozostaje tylko kwestia zamiany. Tak na pierwszy rzut oka wygląda, że aby się dostać do anteny, trzeba wymontować sprzęt audio i cały bok tapicerki w bagażniku. Czy są tam jakieś niespodzianki? Nie chciałbym czegokolwiek zepsuć/urwać przy demontażu. Chętnie wysłucham wpierw wskazówek jak się do tego dobrać.
- djdemon_pl
- Forum Audi A8
U mnie tak się składa, że montaż zleciłem - bo sam też ni chciałem niczego popsuć - antena radiowa i gsm jednak z tego co wiem wchodzi do modułu, który znajduję się w bagażniku i jedynie trzeba poprowadzić w wybrane miejsce - przewód od anteny cb.
Antenę polecam - w drodze spokojnie wystarcza do osłuchania informacji o niespodziankach na trasie - radio odbiera poprawnie - i przede wszystkim nie rzuca się w oczy!
Antenę polecam - w drodze spokojnie wystarcza do osłuchania informacji o niespodziankach na trasie - radio odbiera poprawnie - i przede wszystkim nie rzuca się w oczy!
"Wierny Ideałom"
- bombowozista
- Forum Audi A8
Też chciałem zamontować tą ale stwierdziłem że nie ma sensu bo to tylko antena od telefonu którego nie mam i poprowadzony został kabel i tylko zmieniony pręt na taki od CB ale jakiej firmy nie pamiętam (napewno fi 6 że nie trzeba było przejściówki stosować)
tel. 500113075
tel. 500113075
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
- colln
- Super Klubowicz
Ma ktoś taką antenę?
http://www.president.com.pl/indiana,400070,2.html
pomijając wspomniane triflexy jest to chyba bacik najmniej rzucający się w oczy (nie widać charakterystycznych grubych cewek), odbiór powinien być super na tym ale czy aby nie za długa do takiego auta?
http://www.president.com.pl/indiana,400070,2.html
pomijając wspomniane triflexy jest to chyba bacik najmniej rzucający się w oczy (nie widać charakterystycznych grubych cewek), odbiór powinien być super na tym ale czy aby nie za długa do takiego auta?
Z Audi były: A8 D2 2.8 A8 D3 3.7 A2 1.4 A8 D3 4.2 A4 B7 2.0PB A8 D3 3.0PB Obecnie A8 4.2 lift oraz A2