Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D3 04 ] Ustawienie klapy bagażnika

Awatar użytkownika
ManiekJames
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: ManiekJames » 02 mar 2015, 14:28

:D :D :D :D :D

No i pojawił się "Nowy" luksus w Audiku !!! <hura>

Jak to większość pisała - po sprężynce pozostały 2 ogniwa :P
Znalazłem "zastępcę" wygiąłem 2 ostatnie zwoje i jest NOWA sprężynka :D
(oby wytrzymała długo - ale jak strzeli to przynajmniej bede wiedział CO)
Oprócz tego zrobiłem kąpiel zamka w WD40 i teraz chodzi jak masło !!

Po zakupie nawet nie wiedziałem że mamy domykanie klapy... tyle tylko że zawsze dziwił mnie fakt pracy jakiegoś silniczka po trzaśnięciu klapą.

(a klapa zamykała się normalnie tyle tylko że musiałem pierd...ć mocniej <jem> )

DZIĘKI za pomoc <kwiatek>

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 02 mar 2015, 14:31

ManiekJames pisze::D :D :D :D :D

No i pojawił się "Nowy" luksus w Audiku !!! <hura>

Jak to większość pisała - po sprężynce pozostały 2 ogniwa :P
Znalazłem "zastępcę" wygiąłem 2 ostatnie zwoje i jest NOWA sprężynka :D
(oby wytrzymała długo - ale jak strzeli to przynajmniej bede wiedział CO)
Oprócz tego zrobiłem kąpiel zamka w WD40 i teraz chodzi jak masło !!

Po zakupie nawet nie wiedziałem że mamy domykanie klapy... tyle tylko że zawsze dziwił mnie fakt pracy jakiegoś silniczka po trzaśnięciu klapą.

(a klapa zamykała się normalnie tyle tylko że musiałem pierd...ć mocniej <jem> )

DZIĘKI za pomoc <kwiatek>
Hehe. I tak trzymać :) <brawo2>

Motostacja

Post autor: Motostacja » 02 mar 2015, 19:47

ManiekJames pisze:Znalazłem "zastępcę" wygiąłem 2 ostatnie zwoje i jest NOWA sprężynka
powiedz kolego skad poebrałes sprężynkę ? ja dorabiałem ale na ślepo bo moja rozleciała sie kpl cała i nie wiem jakie wymiary powinna mieć w aso oczywiście samej sprężynki nie da sie kupić :)

u mnie działa wszystko prawie normalnie elektrycznie sie klapa opuszcza i zamyka , ale powinna najpierw dotknąć rygla i rygiel powinien ją widocznie dociągnąć a u mnie nie ma tego efektu po prostu mam za mało sprężystą sprężynke i nie odciaga rygla tak mocno do góry wiecie może gdzie dostane lub z czego moge taka sprężynke wyciągnąć ?

ManiekJames pisze:Oprócz tego zrobiłem kąpiel zamka w WD40 i teraz chodzi jak masło !!
ja jeszcze smarowałem smarem w sprayu do łańcuchów motocyklowych :P

Awatar użytkownika
ManiekJames
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: ManiekJames » 02 mar 2015, 21:04

No ja postarałem się aby nie było wogóle smaru :P bo smar czepia pył i piasek :P więc wole bardziej suche ;)

A co do sprężynki - nooooo raczej Ci tego nie wytłumaczę zbytnio ... bo nie wiem jak,
ale chwilka ...
Obrazek

Podebrałem jedną taką sprężynkę z imbusa <niegadam>
ale nie pytaj jak na to wpadłem - przeszukałem CAŁY garaż i nie miałem nic innego na dziś...
Wiem że to nie jest zbyt pewne - ale jak sie znów popsuje to załatwię PORZĄDNIEJSZĄ <niewiem> :P
Pozdrawiam !!

Motostacja

Post autor: Motostacja » 02 mar 2015, 22:36

ManiekJames,

Dzięki za podpowiedź nie ma co sie śmiać bo ja zaiwaniłem sprężynke z urządzenia do odizolowywania kabli :P ale jest troche za mało sprężysta

na chwile obecną nie przychodzi mi do głowy co moge kupic i z czego wymontować taka sprężynke zeby było tak jak w oryginale

aro51
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: aro51 » 02 mar 2015, 22:57

Z oryginalnego zamka dociagu jak wymontujesz to bedzie jak oryginal 100 % :D

Motostacja

Post autor: Motostacja » 03 mar 2015, 11:06

aro51 pisze:Z oryginalnego zamka dociagu jak wymontujesz to bedzie jak oryginal 100 % :D
to napewno :P

aro51 a masz moze fotke takiej sprężynki jaki tam zwój powinien byc drobny ? i jaka długo moze cos poszukam jeszcze w domu

rav85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: rav85 » 03 mar 2015, 12:23

Panowie u mnie jest tez taki objaw ze zamknę klapę i słyszę jak by jakiś silnik pracował i nic, wczoraj zamykałem normalnie pokrywę , dzisiaj rano już się nie chciał zamek zablokować tylko była cały czas uchylona + kontrolka na fisie

mam rozumieć ze tez mam dociągana klapę i uszkodzona sprężynka?

Motostacja

Post autor: Motostacja » 03 mar 2015, 12:38

rav85 pisze:mam rozumieć ze tez mam dociągana klapę i uszkodzona sprężynka?
tak

rav85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: rav85 » 03 mar 2015, 12:48

ok a czy jak pierdyknę klapa to mimo wszystko powinna się zatrzasnąć? bo wczoraj działała ok zamykała się dzisiaj rano jak by język się nie blokował na mechanizmie i była otwarta , czy to wina tej sprężynki ze tak się dzieje czy zamek klapy do wymiany?

Motostacja

Post autor: Motostacja » 03 mar 2015, 13:42

Tak sprezynka nie odciaga rygla do gory i zeby zalapal trzeba mocno pierdzielnac klapa zeby klapa dobila mocniej uszczelke i zalapala

rav85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: rav85 » 03 mar 2015, 14:10

ta sprężynka gdzie się znajduje aby się do tego zabrać? patrze na zdjęcia powyżej ale tam nic nie widzę.

Motostacja

Post autor: Motostacja » 03 mar 2015, 17:31

rav85 pisze:ta sprężynka gdzie się znajduje aby się do tego zabrać? patrze na zdjęcia powyżej ale tam nic nie widzę.
w pt jade do wawy to moge Ci pomóc jak nie ogarniesz , ja dzis dorobiłem sprężynke od stopki bramy wjazdowej w sumie spełnia narazie swoje zadnie :) zobaczymy jak długo

Zeby dostać sie do dociągu musisz zdjąć maskownice progu bagaznika 3 klipsy od wewnątrz bagaznika i potem szarpnąć do góry bo sa zatrzaski

reszte intuicyjnie juz ogarniesz co gdzie powinno byc

jordan233,

ustawiałem dzis klape i nie udalo mi sie ;/

u mnie odstaje strona od kierowcy od strony świateł opuściłem na maxsa klape ten odbojnik wkręciłem opuściłem tez dociąg niżej i dalej odstaje ;/ wkurza mnie to moze uszczelki mam spuchnięte ale regularnie je smaruje

rav85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: rav85 » 03 mar 2015, 19:14

bylo by naprawdę super , tylko ja pracuje do 16 i zanim gdzieś dojadę to by było 17

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 03 mar 2015, 20:04

jordan233,

ustawiałem dzis klape i nie udalo mi sie ;/

u mnie odstaje strona od kierowcy od strony świateł opuściłem na maxsa klape ten odbojnik wkręciłem opuściłem tez dociąg niżej i dalej odstaje ;/ wkurza mnie to moze uszczelki mam spuchnięte ale regularnie je smaruje[/quote]

U mnie było to samo,strona od kierowcy była wyżej, dawałeś dociąg bardziej w prawą stronę -w stronę akumulatora???? bo po tym zabiegu może się poprawić (ruszanie góra-dół nie pomoże)
jeżeli to nie pomoże to zobacz czy masz równo zawiasy ,mi bardzo pomogła regulacja zawiasu od strony silniczka elekt.klapy a dociągiem już tylko ustawiłem na cacy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl