Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

Kosmetyki dla Ósemek

Wszystko co związane z pielęgnacją i kosmetyką nadwozia oraz wnętrza auta.
ODPOWIEDZ
pet3r
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Kosmetyki dla Ósemek

Post autor: pet3r » 05 sty 2010, 01:22

witam,

jeden z kolegów w dziale nasze auta pytał o kosmetyki, żeby nie zaśmiecać, zakładam nowy wątek.
pioter pisze:
pet3r pisze: co do dbania o auto - mogę Ci polecić dobre kosmetyki samochodowe, sam używam i jestem mega zadowolony :)
a możesz napisać jakie to kosmetyki?? albo dać jakiś namiar na pw ?
http://www.snbkosmetyki.com.pl/sklep/ - używam kilku produktów z tego sklepu i złego słowa powiedzieć nie mogę. z tym, że aktualnie w ofercie widzę tylko 1 produkt, którego używam (Gold Plus). DoDo Juice to podobno świetne kosmetyki, dorównujące Meguiar's ale ceny zabijają. podobnie zresztą jak Meguiar'sa ( http://www.sklep.meguiars.pl/ ).
jednak zanim zabierzesz się za woskowanie, polecam profesjonalną polerkę. nie u lakiernika, tylko u ludzi, którzy zajmują się pielęgnacją lakierów na codzień.

jeżeli chodzi o mycie, żadnych gąbek czy szczotek (chyba, że z naturalnego włosia).
do mycia jedynie specjalna rękawica z mikrowłókna, lub 'włochata' gąbeczka, którą niedawno odkryłem w Tesco. w opakowaniu wygląda to tak: Obrazek, niestety na obecną chwilę innych zdjęć nie mam.
jej zaletą jest przede wszystkim grube, długie włókno, które nie dopuści do ciągnięcia piasku po lakierze. dodatkowo fajnie spienia szampon :)

a Wy jakie macie doświadczenia z kosmetykami? czego wg Was używać, czego nie?

Awatar użytkownika
SJake
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: SJake » 05 sty 2010, 01:50

Nie wiem co masz do gąbek...?
Ważne, aby były bezsilikonowe i myć na "dwa wiadra" dobrym szamponem - wtedy wszystko będzie ok.

Meguiars... polecam.
Ogólnie to Zymol i SwissVax królują, jesli chodzi o wyzsza półkę...
Dodo Juice jeszcze nie testowałem, ale słyszałem pochlebne opinie na temat ich produktów.

AutoGlym - ma całe zestawy w walizeczkach i w przystepnych cenach... Jakościowo przyzwoite.

Ogólnie to wyposażony jestem w całą game z rodziny SONAX-a, ale jakoś po wyprobowaniu Megsa, SV i Zymöl - trudno i rzadko sięgam. Nie mówię, ze złe, ale niektóre produkty ma kiepskie (w porównaniu).

Ponadto polecam woskować częsciej auta niż raz na dwa lata. Używać glinek, cleanerów i dobrej jakosci mikrofibr, Skórki nawilzac, odkurzać. Myć "wasze" tłuste kiery, a nie tylko przecierac szmatką. Konserwować plastiki. Używać pędzelków. Dbać o filtry kabinowe.. Nie zapominać o bagażniku i komorze silnika.
I nie robić na błysk tego co błyszczeć nie powinno.. to tyle ;)

I nie ma sensu pisać czym i jak, bo się zrobi temat rzeka, w którym cookolwiek trudno znaleźć.

Pozdrawiam
A8 4,2 quattro
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
S6 4,2 quattro
A6 2,8 quattro
A2 1,6 FSI
A6 TDI AEL

POLISHANGEL

ODPOWIEDZ

Wróć do „Auto Detailing”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl