Panowie i Panie , tak jak nasz A8 palą 18L/lpg średnio w mieście , to nie ma takiej tragedii , np BMW E38 740 , pojemność 4.4L napęd na tył , spalanie w mieście wychodzi w granicach 20-24L/LPG .cerbera pisze:Temat rzeka :mrgreen: ........ zasada prosta na trasie 15lpg to min a max to ze 40lpg srednio 20lpg jak ktos chce zeby mu malo palilo to polecam lupo tdi ;-)
BMW ma mniej od A8 mocy bo 285KM i większą pojemność silnika o 0.2L i spalanie wyższe .
Temu jak ktoś mi mówi , że A8 4.2 dużo pali , to zgodzę się z tym , że w porównaniu do Lupo TDI dużo pali .
Ale biorąc pod uwagę np A4 1.8T PB , to A8 4.2 PB+LPG wychodzi podobnie , około 60zł 100km .
Tak więc jak ktoś mówi , że dużo pali to chyba przesiadł się z matiza na A8 i się załamał .
Miałem wcześniej opla senatora 3.0PB+LPG 24V 204KM , spalanie w mieście podczas normalnej jazdy 13-18LPG , tak że jak przesiadłem się na A8 , to wcale to spalanie nie jest takie duże , A mocy prawie o 100km więcej .
Panowie i Panie , może czas nauczyć jeździć się momentem obrotowym , który jest w granicach 3000obr/min , a nie Koniami mechanicznymi które swoją max wartość osiągają przy 4500obr/min .
Zapewniam was że spalanie będzie niższe , a i nie jeden kierowca na światłach zostanie w tyle .
Jak pisałem , ja jeżdżę do 2500-3000 obr/min i daję radę utrzymać spalanie w granicach 18L LPG/100km po mieście .