[D2 00 3.3TDI ] Sprawdzenie i ewentualne czyszczenie odmy
[D2 00 3.3TDI ] Sprawdzenie i ewentualne czyszczenie odmy
Witam mam pytanie czy ktoś może z was sprawdzał lub czyścił w swoim aucie odme.
Jesli tak to chciałbym sie dowiedzieć gdzie ona się znajduje i jak wyglada. Mile widziane zdjęcia. Pozdrawiam PINIO :roll:
Jesli tak to chciałbym sie dowiedzieć gdzie ona się znajduje i jak wyglada. Mile widziane zdjęcia. Pozdrawiam PINIO :roll:
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2013, 00:36 przez pinio1983, łącznie zmieniany 2 razy.
Hey
pinio1983, Chyba chodzi o odmy olejowe , to są rury gumowe przez które przepływa olej ;-)
w PB są 3 odmy , 1 z przodu silnika , 2 od tyłu ( czyli od grodzi pasażerskiej ) . A czemu chcesz je czyścić te odmy ???
U mnie sparciały i musiałem je wymienić .
w PB są 3 odmy , 1 z przodu silnika , 2 od tyłu ( czyli od grodzi pasażerskiej ) . A czemu chcesz je czyścić te odmy ???
U mnie sparciały i musiałem je wymienić .
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Wyciek oleju spod rozrządu
Witaj kolego.
Mam dokładnie ten sam problem co Ty. Po wymianie oleju pojawił się wyciek oleju spod rozrządu. Dawaj znać jeżeli odkryjesz co to jest.
Pozdrawiam.
Mam dokładnie ten sam problem co Ty. Po wymianie oleju pojawił się wyciek oleju spod rozrządu. Dawaj znać jeżeli odkryjesz co to jest.
Pozdrawiam.
Kontakt: nick + @wp.pl
Odma w 3,3 tdi znajduje się pod ośłoną gdzie znajduje się zbiorniczek płynu do chłodnicy i w pobliżu zbiorniczka płynu do wspomagania . Jest toczarny plastikowy pojemnik gabarytami przypominający słoik na dzem z odchodzącymi od niego przewodami gumowymi . Dostep do niego jest łatwy i demontaż prosty . Osobiście nigdy go nie przeczyszczałem .
- -V-I-R-U-S-
- Forum Audi A8
Cześć koledzy, odgrzeje kotleta.
Czy możecie powiedzieć mi jak dostać się do tej odmy, znaczy się jak ją rozebrać ?
Jeżeli tam jest jakiś filterek z drobnej siatki to chciałbym go wyczyścić.
Wiem gdzie się znajduje i jak to wygląda, ale nie wiem jak się dostać do środka.
Faktycznie wyglada to jak słoiczek z nakrętką ale nie wiem czy wieczko się wyciąga czy w jakiś sposób wykręca? Nie chcę tego połamać.
Z góry dzięki za pomoc. Dodam tylko, że nie mam żadnych niepokojących objawów, chciałbym ją tylko przeczyścić dla świętego spokoju.
pozdrawiam
KUDŁATY
Czy możecie powiedzieć mi jak dostać się do tej odmy, znaczy się jak ją rozebrać ?
Jeżeli tam jest jakiś filterek z drobnej siatki to chciałbym go wyczyścić.
Wiem gdzie się znajduje i jak to wygląda, ale nie wiem jak się dostać do środka.
Faktycznie wyglada to jak słoiczek z nakrętką ale nie wiem czy wieczko się wyciąga czy w jakiś sposób wykręca? Nie chcę tego połamać.
Z góry dzięki za pomoc. Dodam tylko, że nie mam żadnych niepokojących objawów, chciałbym ją tylko przeczyścić dla świętego spokoju.
pozdrawiam
KUDŁATY
Kudłaty
Witam
w sprawie odmy jest to urządzenie , które ma odseparować cząstki wody z oleju silnikowego które powinny odparować warto ja sprawdzać czy jest drożna przy każdej zmianie oleju, dostęp tak jak pisze virus bardzo prosty pod osłoną silnika koło zbiornika z płynem chłodzącym połączona przez wężę odma jest nie rozbieralna wymiana na nową koszt ok 500 zł ,miałem z nią problem nie znając tematu - zebrana woda nie odparowała zimą marzła brak obiegu oleju w silniku i olej wyrzucało na kolektor wydechowy zadyma za autem, po za tym ubytek oleju a to grozi wycieraniem wałów itd pozdrawiam sylwek422 ;-)
w sprawie odmy jest to urządzenie , które ma odseparować cząstki wody z oleju silnikowego które powinny odparować warto ja sprawdzać czy jest drożna przy każdej zmianie oleju, dostęp tak jak pisze virus bardzo prosty pod osłoną silnika koło zbiornika z płynem chłodzącym połączona przez wężę odma jest nie rozbieralna wymiana na nową koszt ok 500 zł ,miałem z nią problem nie znając tematu - zebrana woda nie odparowała zimą marzła brak obiegu oleju w silniku i olej wyrzucało na kolektor wydechowy zadyma za autem, po za tym ubytek oleju a to grozi wycieraniem wałów itd pozdrawiam sylwek422 ;-)