[D2 95 4.2PB/LPG ] Z mineralnego na pełny syntetyk??
[D2 95 4.2PB/LPG ] Z mineralnego na pełny syntetyk??
Witam mam pytanie gdyz kupilem dosc niedawno A8 D2 4.2Q i silnik byl zalany olejem Shell mineralny nie pamietam dokladnie jakim a mechanik po wymianie oleju zalal go olejem CASTROL SLX PROFESSIONAL POWERFLOW 5W-30. Po przejechaniu 4.500km wymienilem jeden z wachaczy przednich i bedac pod autem zauwazylem ze auto ma wyciek oleju ktorego wczesniej nie bylo z gornego obszaru silnika (ciezko jest mi to zlokalizowac) od stony silnik-skrzynia a w rozmowie z mechanikiem ktory wymienial olej powiedzial ze ludzie mysla jeszcze ze zmiana oleju moze rozszczelnic silnik a te nowoczesne oleje nie maja na to wplywu. Powiem ze sam zawsze bylem przekonany ze taka zamiana moze rozszczelnic silnik prosze napisac co o tym myslicie. Ten czlowiek pracuje od wielu lat w VW/Audi ASO.
Mam jeszcze jedno pytanie wiec zamieszcze to pod tym jednym postem a mianowicie w w/w aucie mam zalozone rozne opony z przodu 2x Dunlop Sport 225/55 R17 a z tylu 2x jakis Zimowy Micheline 225/55 R17 przegladajac forum zauwazylem ze wazne jest dla quattro zachowanie tych samych wymiarow kol a jak to sie ma do opon czy moge spokojnie jezdzic na tych oponach bez obaw uszkodzenia napedu??
Pozdrawiam.
nie posiadam polskich znakow
.
Mam jeszcze jedno pytanie wiec zamieszcze to pod tym jednym postem a mianowicie w w/w aucie mam zalozone rozne opony z przodu 2x Dunlop Sport 225/55 R17 a z tylu 2x jakis Zimowy Micheline 225/55 R17 przegladajac forum zauwazylem ze wazne jest dla quattro zachowanie tych samych wymiarow kol a jak to sie ma do opon czy moge spokojnie jezdzic na tych oponach bez obaw uszkodzenia napedu??
Pozdrawiam.
nie posiadam polskich znakow
.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 13:55 przez Wujek, łącznie zmieniany 3 razy.
mozna przechodzic z minerala na pelny syntetyk ale nie tak drastycznie. Jezeli silnik jest w dobrej kondycji to nic mu nie bedzie a jezeli ma troche na hulane i drobne wycieki dla bezpieczenstwa mozna to robic stopniowo czyli np z mineralnego przejsc na polsyntetyk i pozniej na pelny. Jesli natomiast pojawia sie niespodziewane wycieki z kazdego zakatka silnika ( a tak to jest przewaznie w a8) to nalezaloby uszczelnic silnik badz przejsc na mineralny np shell,castrol badz inny z gornej polki. Wszystko zalezy od ciebie. Co do opon- mozesz jezdzic na czym chcesz byle by bylo to samo na kazdym kole od 16" do 20" spokojnie.
Czesto dzieje sie tak ze po przejsciu z oleju mineralnego na syntetyk pojawiaja sie wycieki. Swoja droga kazdy szanujacy sie mechanik powinien zdawac sobie z tego sprawe.
Co do felg 21 swietnie wygladaja lecz komfort jazdy moim zdaniem drastycznie spada ceny opon bardzo wysokie nie mowiac juz o felgach. Ja letnie w s8 mam fabryczne 18 z opona 255/45 i przyznam ze na niektorych polskich drogach niezle tlucze, w przeciwienstwie do zimowek 16 gdzie opony maja znacznie wiekszy profil jezdzi sie komfortowo. Lecz czego niektorzy nie robia dla wygladu
Co do felg 21 swietnie wygladaja lecz komfort jazdy moim zdaniem drastycznie spada ceny opon bardzo wysokie nie mowiac juz o felgach. Ja letnie w s8 mam fabryczne 18 z opona 255/45 i przyznam ze na niektorych polskich drogach niezle tlucze, w przeciwienstwie do zimowek 16 gdzie opony maja znacznie wiekszy profil jezdzi sie komfortowo. Lecz czego niektorzy nie robia dla wygladu
wiekszych glupot dawno nie slyszalem. stary co Ty bierzesz. jesli silnik jest w zlej kondycji to zadne wlewanie polsentetyka zanim wlejesz pelny mu nie pomozepaulo79 pisze:mozna przechodzic z minerala na pelny syntetyk ale nie tak drastycznie. Jezeli silnik jest w dobrej kondycji to nic mu nie bedzie a jezeli ma troche na hulane i drobne wycieki dla bezpieczenstwa mozna to robic stopniowo czyli np z mineralnego przejsc na polsyntetyk i pozniej na pelny.
audiclubislands.org
co ty pieprzysz chlopie sam jestes jedna wielka glupota i nie ucz ojca dzieci robic. Nie znasz zasad to nie tworz fantazji o ktorych nie masz pojecia. Zawsze mozna przejsc z minerala na pelnysyntetyk ale nigdy nie wiadomo jak silnik zareaguje na to. Radze zapoznac sie z zasadami i dopiero zabierac glos w tych sprawach. A kto powiedzial ze zmiana z minerala na pelnysyntetyk cos pomoze?? Chlopie czytaj uwaznie i przestan pic tyle albo nie wchodz za kolko i na forum pod wplywem srodkow odurzajacych
Edit by MorgothV8: nie przeginasz trochę?
Edit by MorgothV8: nie przeginasz trochę?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2010, 07:22 przez paulo79, łącznie zmieniany 1 raz.
- gierobiala
- Super Klubowicz
Jeśli silnik jest w złej kondycji to pomoże mu remont.
Jeżeli ktoś zalał 4.2 minerałem to pomoże mu leczenie na nogi,bo na głowę już za późno.
Niektórym pomoże nerwosol ;-)
Ja kiedyś starego passata b3 na gazie 1.8 zalałem syntetykiem pomimo że jeździł na mineralnym i nic mu nie jest do tej pory,ma 540.000km(ile na prawdę to nikt nie wie) i śmiga jak talala.Jest w moich rękach już 10 lat,zarabiał jako taxi,jeździł na białoruś,ciągał przyczepki i ze względu na sentyment ma u mnie dożywocie,utrzymuję go w idealnym stanie a poniżej jego zdjęcie:
Jeżeli ktoś zalał 4.2 minerałem to pomoże mu leczenie na nogi,bo na głowę już za późno.
Niektórym pomoże nerwosol ;-)
Ja kiedyś starego passata b3 na gazie 1.8 zalałem syntetykiem pomimo że jeździł na mineralnym i nic mu nie jest do tej pory,ma 540.000km(ile na prawdę to nikt nie wie) i śmiga jak talala.Jest w moich rękach już 10 lat,zarabiał jako taxi,jeździł na białoruś,ciągał przyczepki i ze względu na sentyment ma u mnie dożywocie,utrzymuję go w idealnym stanie a poniżej jego zdjęcie:
oczywiscie zmiana z mineralnego na pelen syntetyk jest mozliwa . Tylko wytlumacz mi jak bedziesz trzezwy po co niby <dla bezpieczenstwa> najpierw wlac polsyntetyk ??? Co to niby zrobi???paulo79 pisze:co ty pieprzysz chlopie sam jestes jedna wielka glupota i nie ucz ojca dzieci robic. Nie znasz zasad to nie tworz fantazji o ktorych nie masz pojecia. Zawsze mozna przejsc z minerala na pelnysyntetyk ale nigdy nie wiadomo jak silnik zareaguje na to. Radze zapoznac sie z zasadami i dopiero zabierac glos w tych sprawach. A kto powiedzial ze zmiana z minerala na pelnysyntetyk cos pomoze?? Chlopie czytaj uwaznie i przestan pic tyle albo nie wchodz za kolko i na forum pod wplywem srodkow odurzajacych
audiclubislands.org
nie wiem wogole o czym ty piszesz do mnie i o co ci lata. Odnosze wrazenie ze nie jazysz od czego sie zaczela rozmowa wiec proponuje wrocic na sama gore i przeczytac wszystko od poczatku bo widze ze chcesz mi cos udowodnic ale niewim co. Rada jest jedna- nie wchodz ze mna w tematy bo za malutki jestes, nie zabieraj glosu w moich postach ani ja nie bede zabieral w twoich.Proponuje zakonczyc ten temat bo sie nie rozumiemy. Lata mi twoj passat i to ile ma nagwizdane i na czym jezdzi. Kolega zapytal czy mozna przejsc z minerala na pelny syntetyk wiec mu odpisalem i jeszcze raz napisze- nie ucz ojca dzieci robic kolego. A co do tego kto ma jaki olej w 4.2 to mysle ze wiekszosc z nas jezdzi na mineralnym, tym z gornej polki. Pozdrawiam cie
Edit by MorgothV8: do obu kolegów, rozwiązujcie tego typu problemu na PW/GG/NK
Edit by MorgothV8: do obu kolegów, rozwiązujcie tego typu problemu na PW/GG/NK
Ostatnio zmieniony 28 sty 2010, 07:23 przez paulo79, łącznie zmieniany 1 raz.
- gierobiala
- Super Klubowicz
Chyba pomyliłeś kogo masz atakować bo nic na ciebie nie pisze a ty mi jedziesz jak Piłsudski po kasztancepaulo79 pisze:nie wiem wogole o czym ty piszesz do mnie i o co ci lata. Odnosze wrazenie ze nie jazysz od czego sie zaczela rozmowa wiec proponuje wrocic na sama gore i przeczytac wszystko od poczatku bo widze ze chcesz mi cos udowodnic ale niewim co. Rada jest jedna- nie wchodz ze mna w tematy bo za malutki jestes, nie zabieraj glosu w moich postach ani ja nie bede zabieral w twoich.Proponuje zakonczyc ten temat bo sie nie rozumiemy. Lata mi twoj passat i to ile ma nagwizdane i na czym jezdzi. Kolega zapytal czy mozna przejsc z minerala na pelny syntetyk wiec mu odpisalem i jeszcze raz napisze- nie ucz ojca dzieci robic kolego. A co do tego kto ma jaki olej w 4.2 to mysle ze wiekszosc z nas jezdzi na mineralnym, tym z gornej polki. Pozdrawiam cie
Nie wiem o co chodzi,ja nikogo nie uczę,nie piszesz mi tego drugi raz,wcześniej kłóciłeś się z tomek-m,to może o niego ci chodzi...paulo79 pisze:jeszcze raz napisze- nie ucz ojca dzieci robic kolego.
sory giero gdziez bym smial sie z toba klocic. Wku..mnie takie pieprzenie glupot. Chodzilo mi o tomek_m. Luzik. Wybaczysz? ;-)
[ Dodano: 2010-01-27, 19:25 ]
ty sie pepol nie chichraj tylko popros moderatora o usuniecie tego tematu bo mnie juz rece opadaja
[ Dodano: 2010-01-27, 19:26 ]
mamy tu jazde panowie. Bedzie mi tu pitolil o olejach
... ale mnie wkurzyl na wieczor
[ Dodano: 2010-01-27, 19:25 ]
ty sie pepol nie chichraj tylko popros moderatora o usuniecie tego tematu bo mnie juz rece opadaja
[ Dodano: 2010-01-27, 19:26 ]
mamy tu jazde panowie. Bedzie mi tu pitolil o olejach
... ale mnie wkurzyl na wieczor
nie mam zamiaru sie klocic ale jaki sens ma to co tu napisales??? o jakim bezpieczenstwie mowisz??? co nam da zastosowanie polsyntetyka??? glupi jestem wytlumacz mi to bo nierozumiem, bo ja mysle ze jesli silnik jest w dobrej kondycji to nic mu sie nie stania. a jesli jest w zlej to po wlaniu syntetyka i tak moze sie rozsczelnic twoje stopniowe przechodzeni w niczym nie pomoze ,wiec po co ten polsyntetyk?paulo79 pisze: dla bezpieczenstwa mozna to robic stopniowo czyli np z mineralnego przejsc na polsyntetyk i pozniej na pelny.
Bzdury piszesz a ja ktos Ci zwroci uwage to robisz jazde
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, 20:00 przez tomek_m, łącznie zmieniany 1 raz.
audiclubislands.org
- gierobiala
- Super Klubowicz
Masz wybaczone :mrgreen: A teraz żałuj za grzechy synu :-P ;-)paulo79 pisze:Wybaczysz? ;-)
W moim konkretnym przypadku przejście z minerała na syntetyk nie spowodowało żadnych usterek ani wycieków i silnik jest w doskonalej kondycji.AMEN.
Edit by MorgothV8: syf się zrobił. Zamykam.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2010, 07:25 przez gierobiala, łącznie zmieniany 1 raz.