![]() |
![]() |
![]() |
[ALL ] Antena CB montowana na magnes
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
[ALL ] Antena CB montowana na magnes
Chcę zamontować sobie antenę CB magnesową na klapie za pomocą magnesu np taki http://www.magnesy.eu/mw_70_x_10__n35_- ... -3332.html
Moje pytanie jest takie czy nie ma jakiś przeciw wskazań na użycie tak silnego magnesu a co za tym idzie dużego pola magnetycznego,wiadomo ile elektroniki jest w naszych autach a ona nie bardzo lubi tak silnego pola magnetycznego.
Wiek że ktoś na forum kiedyś wspominał że zamontował sobie taki właśnie magnes tylko tera nie mogę sobie przypomnieć kto to był.
Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.
Moje pytanie jest takie czy nie ma jakiś przeciw wskazań na użycie tak silnego magnesu a co za tym idzie dużego pola magnetycznego,wiadomo ile elektroniki jest w naszych autach a ona nie bardzo lubi tak silnego pola magnetycznego.
Wiek że ktoś na forum kiedyś wspominał że zamontował sobie taki właśnie magnes tylko tera nie mogę sobie przypomnieć kto to był.
Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2013, 17:43 przez 123mielony, łącznie zmieniany 1 raz.
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
- 123mielony
- Super Klubowicz
Jakoś nie bardzo mam zaufanie do czegoś co psuje mi auto a tak jest w tych przykręcanych mocowaniach wiem bo przez chwilę miałem w D2.Bartek87 pisze:a nie wolisz uchwyt rynienkowy ?
Właśnie o ten temat mi chodziło tylko widzę że tu mowa o D2.
Byłem dzisiaj u elektryka samochodowego i przy okazji zapytałem o ten magnes ale gość stanowczo nie poleca tak silnego magnesu przy takiej ilości elektroniki.
- robertas
- Super Klubowicz
Ja bym nie przesadzal z tym strachem... dla mnie to dobre wyjscie przy opcji ze zdejmowana antena
Zamocujesz na klapie a tam prawie nic nie ma procz swiatel
A to pole nie jest az tak silne zeby siegalo metr od magnesu
Moim zdaniem kupisz i bedziesz uzywal...nikt Ci nie karze go klasc na komputer czy na jakies czujniki 

- 123mielony
- Super Klubowicz
Wiadomo że antena Cb piękna nie jest i uroku nie dodaje a wręcz odwrotnie ale takie czasy i czasami jest potrzebna.RafiPl pisze:Ja mam antene na rancie klapy zamocowaną...moim zdaniem wygląd ma nawet spoko
Sam uchwyt do klapy jakoś tam wygląda tragedi nie ma ale jak sie go demontuje to już to wygląda troszke inaczej a w szczegulności te dziury po śrubkach są nie do przyjęcia.
Właśnie elektryk zawalił mi cały plan montarzu anteny który miałem przyszykowany,sam nie wiem czy przypadkiem nie przesadził ale z drugiej strony to coś w tym jest.Znajomy kupił sobie podobny magnes i włożył go do torby która niósł na plecach a telefon miał w kieszeni w spodniach z przodu i nie przetrwał tamtej wycieczki. :-/robertas pisze:Ja bym nie przesadzal z tym strachem... dla mnie to dobre wyjscie przy opcji ze zdejmowana antena
- 123mielony
- Super Klubowicz
A wykręć śrubki które mocują uchwyt do klapy i wtedy powiedz że niema żadnego śladu po nich.RafiPl pisze:Nie mam żadnych dziur
Nie ma co się sprzeczać czy dziury zostają czy nie bo juz temat rozwiązany a mianowicie na folię bezbarwną taką co się montuję pod magnesówki nakleiłem metalowy krążek na taśmę dwustronną a na to dopiero antenę.
-
- Forum Audi A8
- 123mielony
- Super Klubowicz
- orkaskawina
- Super Klubowicz
- Rocznik: 2008
- Silnik: W12 6.0
- Paliwo: Benzyna+LPG
- 123mielony
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
Patent jest widzę ;-) widziałem na forum zdjęcia i chyba jedną wzmiankę o magnesie od spodu klapy, ale wolałem dopytać, generalnie ciekawy jestem na ile takie rozwiązanie daje radę, w sensie czy antena się ładnie stroi i ma jako taką masę.
Nie jestem zwolennikiem magnesów, zawsze w otwór montowałem stopkę PL lub w uchwyt, ale do A8 nie chcę nic robić na stałe, a tylko długi bat na długie trasy w razie potrzeby. Kiedyś w uchwycie oderwał mi się przewód masy i z radia nie dało się korzystać, nic nie słyszałem i nikt nie słyszał mnie i teraz pamiętając to doświadczenie zastanawia mnie na ile skuteczne jest rozwiązanie z podklejeniem magnesu od środka klapy, czy zasięg jest taki sam jak przy magnesie na zwykłym aucie?
Nie jestem zwolennikiem magnesów, zawsze w otwór montowałem stopkę PL lub w uchwyt, ale do A8 nie chcę nic robić na stałe, a tylko długi bat na długie trasy w razie potrzeby. Kiedyś w uchwycie oderwał mi się przewód masy i z radia nie dało się korzystać, nic nie słyszałem i nikt nie słyszał mnie i teraz pamiętając to doświadczenie zastanawia mnie na ile skuteczne jest rozwiązanie z podklejeniem magnesu od środka klapy, czy zasięg jest taki sam jak przy magnesie na zwykłym aucie?
- 123mielony
- Super Klubowicz