Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl części samochodowe mostostacja.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 99 4.2PB/LPG ] Grzechatanie po odpaleniu

grzybek86
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D2 99 4.2PB/LPG ] Grzechatanie po odpaleniu

Post autor: grzybek86 » 27 maja 2013, 21:41

Witam. Niedawno Zamieniłem Olej w samochodzie Na Lotos 10W40 wczesniej zawsze lałem Mobil 1 10W40. i Od jakiegos czasu przy odalaniu słysze stuki nie zawsze ale dosc czesto trwa to góra 3 sek a nawet krócej. Zastanawiam sie co to moze być i przypuszczam ze popychacze hydrauliczne. Miał ktoś podobny problem? Można z tym życ? ewentualnie jakie koszta takiej imprezy? Przebieg Auta 310 000

kmicic-lt
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: kmicic-lt » 27 maja 2013, 22:54

Najwidoczniej odezwala sie hydraulika, tylko ciekawe dlaczego jak sa te same wartosci oleju. Czemu zmieniles na Lotos jak miales dobrej marki olej? Ja zmienilem u siebie tez olej - ale ja przeszedlem z 10W40 na 5W30, i balem sie ze moze zaczac glosniej pracowac hydraulika ale jest ok :) Natomiast jak tylko 3 sekundy to chyba nie tak długo i mozna z tym zyc, moze sie unormóje i bedzie ok.

Gość

Post autor: Gość » 27 maja 2013, 23:03

Pewnie te trefne nastawniki łańuszkow juz powoli siadają.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 28 maja 2013, 09:52

Mam podobną sytuację , też pukało u mnie po rozruchu , ale na to uwagi nie zwracałem , teraz dałem głowicę do splanowania i uszczelnienia i przy okazji się okazało że w jednej głowicy mam łańcuszek rozciągnięty .
Koszt łańcuszka + uszczelniacz + planowanie głowicy to 340 zł .
Dokładny kosztorys będę miał później jak mi autko do kupy poskładają , to w odpowiednim dziale wszystko opiszę , co ile i dla czego tak drogo :mrgreen:
Ja z tym śmigałem ponad rok tak że tragedii nie było .

Gość

Post autor: Gość » 28 maja 2013, 13:14

mdamian, Ty masz prostsze głowice bez tego dziadostwa co sie psuje w FL.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 28 maja 2013, 17:12

Apophis pisze:mdamian, Ty masz prostsze głowice bez tego dziadostwa co sie psuje w FL.
Maciek To chyba dobrze co nie :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
wolek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: wolek » 28 maja 2013, 17:28

kmicic-lt pisze:Czemu zmieniles na Lotos jak miales dobrej marki olej?
przez ostatnie parę lat przelałem hekto litry Lotosowych oleji przez różne silniki, głównie z powodu współpracy koncernu Lotos i Kia Motors Polska i złego słowa nie mogę powiedzieć o nim.
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.

Awatar użytkownika
k44761
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: k44761 » 28 maja 2013, 21:33

O lotosowych nie słyszałem zbyt wiele opinii, ale te, które słyszałem nie były zbyt optymistyczne.
Ja co prawda robotę napinaczy mam juz za sobą, ale moje poprzednie wyjątkowo nie lubiły się z olejem opla (olej marki GM w niebieskim opakowaniu). wyjątkowe dziadostwo. zostawia takie osady, że można je zeskrobywać. tego oleju napewno nie polecam.
Elektronika samochodowa.

Gość

Post autor: Gość » 30 maja 2013, 00:29

mdamian pisze:Maciek To chyba dobrze co nie :mrgreen: :mrgreen:
Oczywiście :)

kojot1
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: kojot1 » 31 maja 2013, 21:01

grzybek86 jak możesz to wróć do normalnego oleju jak objawy nie ustąpią to wtedy możesz zacząć się martwić , co do lotosu jak to jest ten sam olej co kilka lat temu to jest to totalny szmelc !! sprawdzone nie tylko przez moją osobę , objaw właśnie taki sam jak u ciebie stukające szklanki zaraz po odpaleniu a po 3 tyś w sumie stukały już cały czas , nie polecam .

grzybek86
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: grzybek86 » 31 maja 2013, 22:04

ile kosztuje ewentualna naprawa takich szklanek?

Awatar użytkownika
k44761
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: k44761 » 01 cze 2013, 08:50

w poliftowej sporo. Masz przecież 40 sztuk. do tego trzeba zdejmowac walki, czyli caly rozrzad. Poza tym warto wymienic przy okazji uszczelniacze. Ale nie panikuj. U mnie hałas popychaczy znikl po zalaniu mobila :-)
Elektronika samochodowa.

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: maciu

Post autor: maciu » 01 cze 2013, 19:56

kojot1 pisze:grzybek86 jak możesz to wróć do normalnego oleju jak objawy nie ustąpią to wtedy możesz zacząć się martwić , co do lotosu jak to jest ten sam olej co kilka lat temu to jest to totalny szmelc !! sprawdzone nie tylko przez moją osobę , objaw właśnie taki sam jak u ciebie stukające szklanki zaraz po odpaleniu a po 3 tyś w sumie stukały już cały czas , nie polecam .
jezdziłem na lotosie i nie miałem żadnych problemów
a zalałem bo znajomy jest chemikiem w lotosie i powiedział że nie warto przepłacać
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

kojot1
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: kojot1 » 02 cze 2013, 14:46

maciu ten olej nie trzyma wogle parametrów na zimno gesty na gorąco rzadki jak woda takie moje zdanie i nie tylko moje, zimą zaraz po odpaleniu zimnego auta myslałem ze mam diesla pod maska klekotał tak przez kilka minut zanim się nagrzał , swojego czasu mieliśmy tego oleju całkiem sporo dlatego laliśmy go do naszych aut , ja lałem do hondy civic 1.5 , trwało to kilka miesięcy a olej zmienialiśmy co miesiąc heh , co ciekawe w tej całej historii jak już myslałem żę mam do roboty silnik bo grały szklanki jak w zmywarce to wystarczyło zmienić olej na castrola żeby wszystkie objawy ustąpiły , nie słyszałem tego od znajomego itp. sam to przerobiłem dlatego piszę jak było , olej lałem jakies 10 lat temu może od tej pory coś zmienili nie wiem i nie chcem tego sprawdzać :-D . dlatego zaproponowałem zmianę oleju na inny może się okazać że nic nie trzeba przy aucie robić .

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: maciu

Post autor: maciu » 02 cze 2013, 15:58

castrol to ja pamiętam tak właśnie sprzed 7-8 lat jako słynne żelowe oleje
castrola... na streetracingu wtedy było sporo tematów o tym

od castrola to ja z daleka od tamtego czasu - ale może się coś zmieniło ;)
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl