![]() |
![]() |
[D2 00 ] słaby nawiew z klimatyzacji
U mnie problem z słabym nawiewem "prawie" rozwiązany a przyczyną były zacinające sie (winny przewód) głowne klapy recyrkulacji ktore są pod tą kratką osłaniającą wentylator. a teraz pytanie czy te klapy powinno dać sie rękoma otwierac i zamykać czy tylko silniczek tym reguluje (ja uważam ze ta druga opcja )a u mnie tak nie jest,czy mogłby ktos sprawdzic u siebie jak są ustawione te klapy kiedy recyrkulacja jest Włączona bo mam wrażenie ze u mnie są zle załozone te klapy.uff co wiedziałem to napisałem :mrgreen:
pudloc86 podłącz się vagiem i sczytaj błędy z klimy. Brak nawiewu z lewego środka, to najpewniej uszkodzony silniczek od klapy. U mnie też się zaciął, ale w pozycji otwartej i czasem słychać jak cyka. Żeby się do niego dostać, trzeba deskę ściągać, więc raczej szkoda zachodu.
Four rings to rule them all
Ten z brzegu zaznaczony na czerwono sprawdzałeś? Jeśli jest sprawny, to pozostaje albo zacięta klapka (sprawdź czy się lekko rusza po wyjęciu silniczka), albo okablowanie (sprawdź czy pojawia się napięcie na pinach 4 i 5 we wtyczce silniczka, jak włączasz/wyłączasz środkowe nawiewy), albo faktycznie kanał powietrza zatkany czymś.
![Obrazek]()
Four rings to rule them all
-
- Forum Audi A8
Re: [D2 00 ] słaby nawiew z klimatyzacji
Witam - mam identyczny problem... jak się dostać do tego siłownika ? Gdzie on się znajduje ? Ma ktoś jakieś foto ?Druss pisze:Hej, dziś miałem taki problem że nawiew nie puszczał prawie wogule powietrza z klimatyzacji ( tego zimnego ), za to po włączeniu ECON czuć siłe nadmuchu tylko że nie jest zimne. Po ponownym wyłączeniu ECON słychać jak dmuchawa pracuje a w kratkatach prawie wogule nic nie czuć...
Coś sie blokuje ? jak z tym walczyć ??
[ Dodano: 2012-08-25, 16:10 ]
Dziś byłem na kompie w sprawie tych nawiewów i wyszły takie 2 błedy :
Obrazek
Jak z tym walczyć ??
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-09-04, 07:25 ]
A wiec problem jest w 50% rozwiązany.
Zacina sie siłownik od klap nawiewu, jedyny ratunek to kupienie innego sprawnego. Jako rozwiazanie doraźne siłownik/elektrowazór/sterownik (jak zwał tak zwał) został zamieniony miejscami z siłownikiem od obiegu zamknietego/wewnetrznego. Klima juz daje zimne powietrze na kabine ale zapewne nie działa przełączy sie na obieg wewn.
Czekam az serwis klimy załatwi siłownik żeby mozna było go zamienić na działający.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-09-13, 21:40 ]
Po zamontowaniu dobrego, działającego siłownika, jak reką obiał, teraz każde ustawienie klimy działa.
pozdrawiam
[ Dodano: 2013-07-27, 22:03 ]
Pomoże ktoś ??
Ohne Audi Keine Gaudi
-
- Forum Audi A8
kolego mógłbyś rozwinąć myśl:kamilson pisze:U mnie problem z słabym nawiewem "prawie" rozwiązany a przyczyną były zacinające sie (winny przewód) głowne klapy recyrkulacji ktore są pod tą kratką osłaniającą wentylator. a teraz pytanie czy te klapy powinno dać sie rękoma otwierac i zamykać czy tylko silniczek tym reguluje (ja uważam ze ta druga opcja )a u mnie tak nie jest,czy mogłby ktos sprawdzic u siebie jak są ustawione te klapy kiedy recyrkulacja jest Włączona bo mam wrażenie ze u mnie są zle załozone te klapy.uff co wiedziałem to napisałem :mrgreen:
prawie rozwiązany przyczyna winny przewód?
w którym miejscu był uszkodzony?
Pytam ponieważ u mnie te klapy się nie ruszają, wyciągnąłem silniczek,
podłączyłem na krótko plus/mius i kreci, i są dwie opcje,
uszkodzona elektronika silniczka lub przewód