[D2 ALL ] Fotele RECARO
-
- Forum Audi A8
[D2 ALL ] Fotele RECARO
Witam,
Na forum znalazłem już tematy dotyczące mojego zapytania, niestety linki nie są już aktualne(tematy sprzed dwóch lat...) w związku z czym ponawiam sprawę.
A mianowicie, zakupiłem audi, z przełożonym wnętrzem RECARO z anglika. Fabrycznie auto nie miało podgrzewanych foteli, Rearo ma, a chciałbym to uruchomić u siebie. Jeśli ktoś miałby schemat podłączenia tych foteli, byłbym bardzo wdzięczy.
Kolejna sprawa to poduszki powietrzne, u mnie wszyskie z foteli mają wypięte kable, może to głupie pytanie, ale w tych sprawach jestem laikiem. Skoro w tych fotelach są poduszki, to jest jakaś realna szansa, żeby je podłączyć?? Ewentualnie dorzucić jakiś czujnik uderzeniowy i po nowej wiązce je uruchomić?? Jeśli są, to fajnie byłoby mieć je w (odpukać) gotowości.
Pozdrawiam.
Na forum znalazłem już tematy dotyczące mojego zapytania, niestety linki nie są już aktualne(tematy sprzed dwóch lat...) w związku z czym ponawiam sprawę.
A mianowicie, zakupiłem audi, z przełożonym wnętrzem RECARO z anglika. Fabrycznie auto nie miało podgrzewanych foteli, Rearo ma, a chciałbym to uruchomić u siebie. Jeśli ktoś miałby schemat podłączenia tych foteli, byłbym bardzo wdzięczy.
Kolejna sprawa to poduszki powietrzne, u mnie wszyskie z foteli mają wypięte kable, może to głupie pytanie, ale w tych sprawach jestem laikiem. Skoro w tych fotelach są poduszki, to jest jakaś realna szansa, żeby je podłączyć?? Ewentualnie dorzucić jakiś czujnik uderzeniowy i po nowej wiązce je uruchomić?? Jeśli są, to fajnie byłoby mieć je w (odpukać) gotowości.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2012, 09:02 przez bplukaszbp, łącznie zmieniany 1 raz.
Odnośnie grzania tylnej kanapy to ja u siebie to dorabiałem. Potrzebujesz panel sterowania, ten co na tunelu środkowym, najlepiej ori kostki do tego panelu i złączy w kanapie i parę metrów przewodu i dodatkowe gniazdo bezpiecznikowe. Chyba że uda ci sie kupić panel + oryginalną wiązkę z kostkami to spinasz to w całość doprowadzasz zasilanie przez bezpiecznik i grzeje w tyłek. Najlepsza opcja aby ktoś wyprół taką wiązkę, jeśli będziesz dorabiał napisz do mnie na PW to podeślę ci fotki jak idą przewody - na podstawie tych fotek ja dorabiałem u siebie okablowanie i wszystko działa.
Odnośnie poduszek to wydaje mi się, że to nie takie proste, bo czujniki - uderzeniowe, zajęcia fotela, poduszki, napinacze pasów i sterowanie tym wszystkim tworzy całość i według mnie może być problem z dołożeniem sterowania kolejnych poduszek
Odnośnie poduszek to wydaje mi się, że to nie takie proste, bo czujniki - uderzeniowe, zajęcia fotela, poduszki, napinacze pasów i sterowanie tym wszystkim tworzy całość i według mnie może być problem z dołożeniem sterowania kolejnych poduszek
-
- Forum Audi A8
Schemat podłączenia grzania jest identyczny z tym w A4: http://audi.pacula.eu/a4-b5-avant-schemat-podlaczenia-podgrzewanych-foteli/
witam,
podbijam temat ale w odrobinę innym kontekście (może temat odrobinę inny ale nie chcę multiplikować wątków), takie dwa fotele:
http://allegro.pl/fotel-kierowcy-skorza ... 35114.html
http://allegro.pl/fotel-przedni-pasazer ... 60235.html
czy ktoś na forum jest w stanie poświęcić chwilę i pomóc z elektryką poszczególnych elementów.
plan jest żeby lekko zmienić sterowanie, przenieść je w inne miejsce (może jeżeli się uda to zmienić elementy konsoli sterowania). Na początek pytanie laika - czy sterowanie przechodzi przez system komputera czy jest niezależne, funkcjonuje poza komputerem (opiera się na zwyczajnej zmianie stanów, włącz / wyłącz )?
pozdrawiam,
janusz
podbijam temat ale w odrobinę innym kontekście (może temat odrobinę inny ale nie chcę multiplikować wątków), takie dwa fotele:
http://allegro.pl/fotel-kierowcy-skorza ... 35114.html
http://allegro.pl/fotel-przedni-pasazer ... 60235.html
czy ktoś na forum jest w stanie poświęcić chwilę i pomóc z elektryką poszczególnych elementów.
plan jest żeby lekko zmienić sterowanie, przenieść je w inne miejsce (może jeżeli się uda to zmienić elementy konsoli sterowania). Na początek pytanie laika - czy sterowanie przechodzi przez system komputera czy jest niezależne, funkcjonuje poza komputerem (opiera się na zwyczajnej zmianie stanów, włącz / wyłącz )?
pozdrawiam,
janusz
sterowanie fotelami jest bardziej skompilkowane niż myślisz oczywiści łączy się zmodułem komfortu jak i z konsolą pamięci foteli ale jest też sposób podac napiecie do kostki żółta kostka w fotelu i fioletowa jedno podanie zasilania nie rozwiązuje sprawy np. dwa piny w jednej kostce odpowiadają za posów dwainne w innej kostce za zagłówki ajeszczeinne za oparcie dużo łatwiej jest w przypadku tylnej kanapy
To ja mam inne pytanie - czy prowadnice/szyny od foteli zwyklych pasuja do foteli Recaro?Chodzi mi tez o silniki w fotelach. Bo mam Recaro i stoje przed opcja ich zamontowania za kilka dni ale niestety obawiam sie, ze czesc elektryki w nich nie dziala. I kombinuje czy mozliwe jest przelozenie calych szyn ze starych foteli. Cala elektryka u mnie i w recaro taka sama - pelne sterowanie, grzanie + pamiec.
Dzieki wszystkim za podpowiedzi. Czytalem o problemach z pamiecia. Bo moje tapczany maja pamiec a te recaro chyba nie (nie widze takiej duzej kostki pod nimi tylko zwykle silniki. Ktos pisal, ze nie wystarczy same szyny przerzucic bo sa jeszcze sterowania w oparciach. No ale bede walczyl jesli tak albo po prostu odpuszcze pamiec. Siedzenie w Recaro rekompensuje wszystko