[D2 98 4.2PB ] Wypadanie zapłonów
-
- Forum Audi A8
Czy jest możliwe żeby jedna wtyczka pod pokrywą plastikową z lewej strony ( cyl. 1-4)była luźna, do niczego nie podpięta, taka sama jest z drugiej ale podpięta i podobna jest z przodu silnika u góry, zasłania ja obudowa, może tutaj leży moja dolegliwość z wypadaniem zapłonów? Na poczatku roku wymieniali mi termostat i może źle podłączyli? Co o tym myślicie/ pozdrawiam :-|
[ Dodano: 2009-12-23, 11:10 ]
16486 Nie znany kod błędu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
18157 Nie znany kod błędu
17087 Nie znany kod błędu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
Potrzebuje opisy tych błędów,pozdrawiam
[ Dodano: 2009-12-23, 11:10 ]
16486 Nie znany kod błędu
18157 Nie znany kod błędu
17087 Nie znany kod błędu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
Potrzebuje opisy tych błędów,pozdrawiam
giwera44
Podepnę się pod temat. Bowiem mam problem rano gdy odpalam moją bestie to nie chodzi na wszystkie cylindry i miga mi kontrolka CAT co to może być ? Dodam że gdy samochód się zagrzeje chodzi elegancko na wszystkie cylindry. Możliwe że świece do wymiany ? Motor 4.2 V8 bez LPG. Czekam na jakieś sugestie i porady.
pozdrawiam
PS. Jeśli ktoś by był tak łaskawy prosił bym o odpowiedź na PW .
[ Dodano: 2009-12-26, 14:48 ]
Podepnę się pod temat :
Mam bowiem problem z moim A8 po podłączeniu VAG-a wyskakują mi następujące błędy:
16684-LOSOWE WYPADANIE ZAPŁONU
16692-BRAK ZAPŁONU CYLINDER 8
Auto nie chodzi na jeden cylinder i w blokach danych w VAG-u pokazuje mi BRAK SPALANIA NA 8 CYLINDRZE i obok pokazuje bodajże 82 i na 6 CYLINDRZE chyba 6.
Miga mi cały czas kontrolka CAT . Co to może być ? POMOCY !
[ Dodano: 2009-12-29, 16:22 ]
Super że ktoś mi pomógł... Problem rozwiązałem sam.
pozdrawiam
PS. Jeśli ktoś by był tak łaskawy prosił bym o odpowiedź na PW .
[ Dodano: 2009-12-26, 14:48 ]
Podepnę się pod temat :
Mam bowiem problem z moim A8 po podłączeniu VAG-a wyskakują mi następujące błędy:
16684-LOSOWE WYPADANIE ZAPŁONU
16692-BRAK ZAPŁONU CYLINDER 8
Auto nie chodzi na jeden cylinder i w blokach danych w VAG-u pokazuje mi BRAK SPALANIA NA 8 CYLINDRZE i obok pokazuje bodajże 82 i na 6 CYLINDRZE chyba 6.
Miga mi cały czas kontrolka CAT . Co to może być ? POMOCY !
[ Dodano: 2009-12-29, 16:22 ]
Super że ktoś mi pomógł... Problem rozwiązałem sam.
dzieki,
objawy sa i na gazie i na benzynie, autem jezdze juz ponad 4lata (i troche juz znam moje A8), wiec swiece napewno trzeba bedzie wymienic.. w sumie to zawsze mialem jakies przypadlosci z tym wypadaniem zaplonow, ale po niedawnej wymianie wtryskow gazowych uspokoilo sie, do tego jak sie okazalo na jednej cewce zalozony byl za krotki izolator (sam to w koncu znalazlem) chyba z innego audi - nikt sie wczesniej nie kapnal bo wszyscy wykrecali po jednej cewce ...
teraz auto stalo u mechanikow chyba z 2 miesiace i musieli wysunac troche silnik zeby zdjac skrzynie, wiec moze gdzies cos "naciagneli" i moze urwali jakis kabel, albo cos w tym guscie..
chcieli mnie naciagnac na wymiane cewek zrzucajac na nie wine (na VAGu wychodzi tylko wypadanie zawplonow - sam sprawdzam), wiec zmienilem miejscami cewki i nadal na tych samych wypada.
na domiar zlego nie moge odkrecic tych modulow, bo zewrwal sie gwint pod spodem pod sruba i nie moge odkrecic sruby, wiec czeka mnie chyba ciecie lub rozwiercenie sruby, zeby je miejscami zamienic.
Tak przy okazji ktory modul odpowiada za ktore cylindry??
jeszcze sprawdze wszystko, bo i tak musze na reklamacje i poprawki pojechac.. wiec dam znac wkrotce
objawy sa i na gazie i na benzynie, autem jezdze juz ponad 4lata (i troche juz znam moje A8), wiec swiece napewno trzeba bedzie wymienic.. w sumie to zawsze mialem jakies przypadlosci z tym wypadaniem zaplonow, ale po niedawnej wymianie wtryskow gazowych uspokoilo sie, do tego jak sie okazalo na jednej cewce zalozony byl za krotki izolator (sam to w koncu znalazlem) chyba z innego audi - nikt sie wczesniej nie kapnal bo wszyscy wykrecali po jednej cewce ...
teraz auto stalo u mechanikow chyba z 2 miesiace i musieli wysunac troche silnik zeby zdjac skrzynie, wiec moze gdzies cos "naciagneli" i moze urwali jakis kabel, albo cos w tym guscie..
chcieli mnie naciagnac na wymiane cewek zrzucajac na nie wine (na VAGu wychodzi tylko wypadanie zawplonow - sam sprawdzam), wiec zmienilem miejscami cewki i nadal na tych samych wypada.
na domiar zlego nie moge odkrecic tych modulow, bo zewrwal sie gwint pod spodem pod sruba i nie moge odkrecic sruby, wiec czeka mnie chyba ciecie lub rozwiercenie sruby, zeby je miejscami zamienic.
Tak przy okazji ktory modul odpowiada za ktore cylindry??
jeszcze sprawdze wszystko, bo i tak musze na reklamacje i poprawki pojechac.. wiec dam znac wkrotce
takie przypadki najlepiej jesli nie tylko trzeba rozwiazywac u gazownika mechanika , czy mechanika gazownika, poniewaz opisane objawy moga wskazywac na problem i po stronie lpg i po stronie benzyny.
jesli na takiego czlowieka nie trafisz, to bedziesz krazyl w takim magicznym kregu: gazownik - mechanik - gazownik inny - mechanik!
dodam tylko ze w swojej jak pojawil mi sie przypadek wypadania zaplonu na jednym cylindrze, a ma a8 po lifcie - bez modulow, to problem powodowal zawieszony wtryskiwacz gazowy - tzn caly czas byl otwarty, zalewal ten cylinder a ECU traktowalo to jako wypadanie zaplonu i odlaczalo cylinder.
jesli na takiego czlowieka nie trafisz, to bedziesz krazyl w takim magicznym kregu: gazownik - mechanik - gazownik inny - mechanik!
dodam tylko ze w swojej jak pojawil mi sie przypadek wypadania zaplonu na jednym cylindrze, a ma a8 po lifcie - bez modulow, to problem powodowal zawieszony wtryskiwacz gazowy - tzn caly czas byl otwarty, zalewal ten cylinder a ECU traktowalo to jako wypadanie zaplonu i odlaczalo cylinder.
Podłącze się pod temat.
Dziś wyskoczyły mi błędy 16684 (wypadanie zapłonów) oraz 16687 (wypadnie zapłonu na 3 cylindrze) cewki podmieniałem miejscami, świece również, a nadal pokazuje powyższe błędy, nadal na 3 cylindrze. Rzecz dzieje się zarówno na benzynie jak i na gazie.
Jakieś pomysły?
Dziś wyskoczyły mi błędy 16684 (wypadanie zapłonów) oraz 16687 (wypadnie zapłonu na 3 cylindrze) cewki podmieniałem miejscami, świece również, a nadal pokazuje powyższe błędy, nadal na 3 cylindrze. Rzecz dzieje się zarówno na benzynie jak i na gazie.
Jakieś pomysły?
Do jazdy wystarczą cztery kółka, ale cztery cylindry to za mało
-
- Super Klubowicz
MICRII
Wklej loga z VAG-COM/VCDS z błędami , zapłon wypada też na samej benzynie ?
Wklej loga z VAG-COM/VCDS z błędami , zapłon wypada też na samej benzynie ?
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044