[D3 04 4.0TDI ] Demontaż podszybia
[D3 04 4.0TDI ] Demontaż podszybia
Jak zdemontować podszybie Audi A8 D3 .Koledzy potrzebuje dostać się do mechanizmu wycieraczek i nie wiem jak zdemontować ten plastik pod szybą .
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez darekk, łącznie zmieniany 1 raz.
darek
1. Odkręcamy wycieraczki
2. Demontujemy wycieraczki, jeśli nie robiliśmy tego nigdy wcześniej polecam użyć ściągacz do wycieraczek
3. Zdejmujemy uszczelkę idącą między komorą silnika a plastikami
4. Zdejmujemy plastiki otaczające filtr kabinowy i demontujemy filtr kabinowy
5. Odkręcamy rozpórkę od listwy podszybia
6. Możemy demontować listwę podszybia ruszając nią z wyczuciem w górę i w dół, uwaga na rogi przy błotnikach
7. Składamy w odwrotnej kolejności.
Prościej chyba się nie da.
2. Demontujemy wycieraczki, jeśli nie robiliśmy tego nigdy wcześniej polecam użyć ściągacz do wycieraczek
3. Zdejmujemy uszczelkę idącą między komorą silnika a plastikami
4. Zdejmujemy plastiki otaczające filtr kabinowy i demontujemy filtr kabinowy
5. Odkręcamy rozpórkę od listwy podszybia
6. Możemy demontować listwę podszybia ruszając nią z wyczuciem w górę i w dół, uwaga na rogi przy błotnikach
7. Składamy w odwrotnej kolejności.
Prościej chyba się nie da.
- Nyku
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Radek
Konrad123, Właśnie miałem problem z punktem 6. Trzyma jak przyklejone, fakt faktem jak to "rozruszam" to chodzi góra-dół ale za nic w świecie nie chce mi żaden zaczep puścić. Próbowałem ciągnąć do siebie, w górę oraz w dół. Nie wyskoczyło nic
Udało się finalnie, rozruszać i jakotako nasmarować mechanizm wycieraczek bez zrzucania ów podszybia.
Nie mam pojęcia czy to tak ciężko schodzi czy może ktoś to kiedyś połamał i u mnie jest to wklejone myślałem że jest na to jakiś patent ale poza dwiema śrubami przy rozpórce z łbem 13mm nic tego więcej nie trzyma
Udało się finalnie, rozruszać i jakotako nasmarować mechanizm wycieraczek bez zrzucania ów podszybia.
Nie mam pojęcia czy to tak ciężko schodzi czy może ktoś to kiedyś połamał i u mnie jest to wklejone myślałem że jest na to jakiś patent ale poza dwiema śrubami przy rozpórce z łbem 13mm nic tego więcej nie trzyma
Jest to na wcisk na całej dlugosci podszybia. Wymieniałem u siebie ten mechanizm z 5 lat temu, chyba niczego nie pominąłem. ale generalnie jeśli ja dałem radę, to każdy da radę. Mam 2 lewe ręce a właśnie, wymontuję jeszcze mechanizm od siebie żeby go sprzedać Jak będzie ktoś chętny to mogę to nagrać.
Tą listwę to najprościej demontuje się zaczynając od jednego z boków a potem idąc w stronę drugiego.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/