[D2 preFL ALL ] Wyświetlacz temperatury klimy - brak podśw
[D2 preFL ALL ] Wyświetlacz temperatury klimy - brak podśw
Problem:
Wyświetlacz temperatury klimy - brak podświetlania temperatury w jednej strefie. czyli np po lewej 21st i po prawej 22st.
22st. świeci się na czerwono a 21st widać ale bez podświetlenia (coś jak komórka - wyświetlacz LCD bez podświetlania). Stało się to jakieś 2-3tyg temu bez wyraźnego powodu...
da się coś z tym zrobić czy wymiana całego panela - co zapewne jest drogie i chyba sobie daruję bo temperaturę i tak widać....
Wyświetlacz temperatury klimy - brak podświetlania temperatury w jednej strefie. czyli np po lewej 21st i po prawej 22st.
22st. świeci się na czerwono a 21st widać ale bez podświetlenia (coś jak komórka - wyświetlacz LCD bez podświetlania). Stało się to jakieś 2-3tyg temu bez wyraźnego powodu...
da się coś z tym zrobić czy wymiana całego panela - co zapewne jest drogie i chyba sobie daruję bo temperaturę i tak widać....
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 23:27 przez MorgothV8, łącznie zmieniany 1 raz.
- Doc
- Administrator
- Moje auto: Allroad C5
- Rocznik: 2006
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Imię: Andrzej
MorgothV8, musisz wyjąć panel, rozebrać. Jest podświetlany powierzchniowymi LEDami. Nie pamiętam ile ich jest. Sprawdź ścieżkę prowadzącą napięcie w ostateczności wymienić je. Są do kupienia bez większych problemów. Da się to naprawić.
2009-04-28 godzina 21:40 - założyciel forum A8Team.PL. Ps: Polecam iParts.pl
tu już napisałem innemu koledze jak to wymieniłem
http://www.audimania.eu/forum/viewtopic.php?t=8996 :mrgreen:
życzę powodzonka
http://www.audimania.eu/forum/viewtopic.php?t=8996 :mrgreen:
życzę powodzonka
Panowie - też mam ten problem co Morgoth - ale jak dostać się do panelu climatronic ?
Znalazłem coś takiego :
http://img516.imageshack.us/img516/6418/92054817.jpg
Ale ja na tych 'boczkach' nie mam żadnych wczepów / śrub etc.
Znalazłem coś takiego :
http://img516.imageshack.us/img516/6418/92054817.jpg
Ale ja na tych 'boczkach' nie mam żadnych wczepów / śrub etc.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Z lewej strony (od str kierowcy) boczek ma jedna śrube, reszta jest na zatrzask (a raczej na wsuniecie (bo zachodzi za tunel i za konsole)). Najlepiej odkrecic dol pod kierownica (tam, gdzie masz ta mala polke), bodajże 3 sruby, ostatnia z prawej strony jest pod skosem, trzeba uważac by nie urwac tego plastykowego zaczepu, bo potem bedzie Ci odchodzic z tej strony), jak odkrecisz wysuwasz ja do siebie jak szuflade i masz dostep do tego boczku o który pytasz.
Fotel odsun sobie do konca - bedzie łatwiej wymanewrować.
Fotel odsun sobie do konca - bedzie łatwiej wymanewrować.
Black Cars Matters
Wiecie ja mam tez podobny problem i nawet raz do tego sie zabralem ale utknalem na tym jak sciagnalem boczki z jednej jak i z drugiej strony nawet odkrecilem panel sterowania od srodka ale co dalej prawdopodobnie trzeba sciagnac u gory te kratke od nawiewu a pozniej odkrecic drewienka tylko jak sciagnac te kratke zeby jej nie polamac ja sie tego balem i sie wycofalem ale jezeli ktos mi podpowie zabiore sie jeszcze raz za to .
Zagnij na końcu drut stalowy około centymetra tak aby sie zaczepił.Włóż ten drut w kratke zachacz i wyciąg najpierw z jednej póżniej z drugiej strony.Ja utknołem na boczkach niestety niemam żadnych srub trzymających te boczki.Nawet nie wiem jak mieszek wyjąc żeby tego nie połamać.Jedną z lewej odkręciłem bo łapsko wlazło ale z drugiej już nie da rady.
Naprawa podświetlenia klimatronica zakończona powodzeniem Założyłem żarówki 1,2W i świeci bardzo ładnie. Gdyby ktoś miał jakieś pytania, proszę pisać, chętnie podpowiem
Nawiewów nie radzę wyciągać za pomocą druta, tylko odkręcic całą konsolę i pomóc sobie potem płaskim śrubokrętem - nie ma ryzyka uszkodzenia żeberek nawiewu.
Nawiewów nie radzę wyciągać za pomocą druta, tylko odkręcic całą konsolę i pomóc sobie potem płaskim śrubokrętem - nie ma ryzyka uszkodzenia żeberek nawiewu.