Witam,
Silnik w moim aucie się skończył... Mam wersję 174km 2,8 v6 manual, motor jest już wyciągnięty. Mam też możliwość tanio kupić audi a4 b5 2,8v6 193km ze skrzynią manualną.
Moje pytanie, czy taki silnik podejdzie zamiast poprzedniego?? Teoretycznie skrzynię i osprzęt miałbym z a4. Uchwyty montażowe spasują?? Bawił się już ktoś w takie wymiany?
Dodam jeszcze, że obydwa samochody są Quattro.
Pzdr
Łukasz
![]() |
![]() |
[D2 95 2.8PB/LPG ] Wymiana silnika 2.8 Manualna skrzynia
-
- Forum Audi A8
[D2 95 2.8PB/LPG ] Wymiana silnika 2.8 Manualna skrzynia
Ostatnio zmieniony 12 lis 2013, 12:48 przez bplukaszbp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A8
Aha, ale mi chodzi o gabaryty, bo przecież w a8 d2 też były te silniki 193km montowane, u siebie mam do wymiany i silnik i skrzynie, więc myślałem, że można taką przeróbkę zrobić..
Czyli mając całe a4 nie da rady tego przełożyć?? Jakie jeszcze mogą być koszty?, komputer i wiązkę będe z tego a4 miał, pytanie co jeszcze może wypaść?
Jeżeli chodzi o czas braku auta, to nie śpieszy się, gorzej z kosztami.
A ten silnik w a4, to nie jest ten sam, który był montowany też w a8 d2 po lifcie?
Czyli mając całe a4 nie da rady tego przełożyć?? Jakie jeszcze mogą być koszty?, komputer i wiązkę będe z tego a4 miał, pytanie co jeszcze może wypaść?
Jeżeli chodzi o czas braku auta, to nie śpieszy się, gorzej z kosztami.
A ten silnik w a4, to nie jest ten sam, który był montowany też w a8 d2 po lifcie?
-
- Forum Audi A8
Gabaryt gabarytem, ACK był w A8 montowany więc wejdzie spokojnie, ETKA pokazuje, że łapy silnika dla AAH i ACK są te same. Problemem natomiast będą łapy skrzyni, półosie przednie, wał napędowy, możliwe że most tylny, pedały, drążek zmiany biegów(?), układ chłodzenia(?) i to tego elektryka.
Jak masz zaplecze i zdolności to pomysł jak najbardziej ok, ale jak masz całość prac zlecić komuś innemu, to wątpię w opłacalność takiej przekładki ;-)
Jak masz zaplecze i zdolności to pomysł jak najbardziej ok, ale jak masz całość prac zlecić komuś innemu, to wątpię w opłacalność takiej przekładki ;-)
Four rings to rule them all
-
- Forum Audi A8