![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Stukające zaciski hamulcowe - naprawa
-
- Super Klubowicz
[D2 preFL ALL ] Stukające zaciski hamulcowe - naprawa
Jeśli stuka na nierównościach Wam zacisk hamulcowy(po lekkim wciśnieciu pedału hamulca stuki ustają) to jest na to sposób.
Wystarczy odwiedzić ASO i zakupić część o numerze 4D0698135 zwana sprężyną do zacisku.
Są to dwie blaszki (po jednej na zacisk), które montujemy do jarzma odkręcając jedną ze śrub.
Blaszki
http://photofile.ru/photo/volumex/11571 ... 039651.jpg
Miejsce montażu do zacisku
http://forum.a8parts.co.uk/attachment.p ... 1285861183
koszt w ASO to około 100zł za komplet
U mnie pomogło, nastała cisza
Wystarczy odwiedzić ASO i zakupić część o numerze 4D0698135 zwana sprężyną do zacisku.
Są to dwie blaszki (po jednej na zacisk), które montujemy do jarzma odkręcając jedną ze śrub.
Blaszki
http://photofile.ru/photo/volumex/11571 ... 039651.jpg
Miejsce montażu do zacisku
http://forum.a8parts.co.uk/attachment.p ... 1285861183
koszt w ASO to około 100zł za komplet
U mnie pomogło, nastała cisza
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 20:45 przez hipcio, łącznie zmieniany 1 raz.
- dzidzia
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
Miałem podobny problem. Coś stukało z lewej strony na nierównościach. Zawieszenie było ok, na szarpakach nic nie wykryto, wymieniłem chyba ze 4 podejrzane wahacze i dalej to samo. Jak trzymałem nogę na hamulcu to wszystko było ok. Po sprawdzeniu okazało się że właśnie ta blaszka na lewym zacisku jest żle założona. Wsadziłem ją na miejsce i stuki ustały.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
-
- Super Klubowicz
Witam , u mnie stuka tak jak opisane jest to na samym początku . A stukanie bez zamontowanych blaszek ,sądzę że jest wynikiem przebiegu i wyrobienia się tulejek na których zacisk pracuje . Kto ich nie posiada czyli tak jak ja wynika tylko pewnie z niechlujności mechaników którzy się kiedyś do tego dopadli i nie potrafili złożyć jak było wcześniej ( czyli blaszka nie potrzebna) a z czasem jeżdżąc bez blaszek po prostu na dziurach zacisk ma luz i sam sobie zaczyna stukać.tomi26 pisze:Kurde powiem wam,że ja tych blaszek w ogóle nie mam i nic nie stuka,o co tu chodzi :?:
Czy te blaszki to część,że tak powiem "obowiązkowa" czy jak chcesz :?:
-
- Forum Audi A8
Koledzy ostatnio problem mam taki, że w lewym kole stuka/przeskakuje mi coś na delikatnym bardzo hamowaniu np na parkingu. Szarpaki nic nie pokazały, z podnośnika oględziny i wszystko ładnie pięknie więc z kolegą pomyślałem, że może klocek się porusza jak delikatnie się hamuje i stuka wtedy. Myślicie ze to wina przez klocek czy szukać dalej?
- mdamian
- Super Klubowicz
konrado001,
To jest bardzo łatwo sprawdzić , czy to klocki :
Wjedź na nierówną drogę , jedź około 30-40km/h i delikatnie naduś hamulec , jak auto zacznie zwalniać i stukanie ustanie , to blaszki od klocków .
To jest bardzo łatwo sprawdzić , czy to klocki :
Wjedź na nierówną drogę , jedź około 30-40km/h i delikatnie naduś hamulec , jak auto zacznie zwalniać i stukanie ustanie , to blaszki od klocków .
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ps:

-
- Forum Audi A8
- mdamian
- Super Klubowicz
Jak masz stare blaszki to gdzieś do jakiegoś magika , żeby dorobił , koszt około kilka zł , albo nowe w ASO (chyba) 98zł , z tego co mi koleś w serwisie mówił to co 3-cia wymiana klocków , to tą blaszkę też należało by wymienić ;-)
Ja mam już drugi raz wymienione klocki i na razie nic nie puka :-P
Ale z drugiej strony to można podjechać do metal zbytu , kupić kawałek blach z 3mm i samemu można to dorobić ;-)
Ja mam już drugi raz wymienione klocki i na razie nic nie puka :-P
Ale z drugiej strony to można podjechać do metal zbytu , kupić kawałek blach z 3mm i samemu można to dorobić ;-)
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:

Ps:

-
- Super Klubowicz