Witam miałem problem z działaniem solara działał jak chciał, ale udało się usunąć usterkę:
-trzeba odsunąć dach tak do połowy;
-teraz trzeba odsunąć podsufitkę do tyłu poprzez odczepienie dwóch zatrzasków(na zdjęciu czerwone kółko);
-odsłania nam się sterownik solara odłączamy przewody i wyciągamy dziada;
-sterownik jest zamknięty na wcisk trzeba go otworzyć podważając na łączeniu śrubokrętem;
-w moim przypadku powodem awarii były zimne luty prze tej dużej cewce w rogu obudowy;
Po przylutowaniu cewki solar ożył.Wszystko składamy w odwrotnej kolejności.
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL ] Solardach raz dziła raz nie
- P4blo
- Forum Audi A8
- Preston81
- Super Klubowicz
a jesli mogę zapytać jaka jest zasada działania solara kiedy się wlacza a kiedy wyłącza , wiem ze chłodzi auto na postoju korzystajac z ogniw slonecznych itd ale mozna tam cos poustawiac czy on sam sobie rzepke skrobie ?? pytam bo mam audi a solarem od miesiaca i chcialbym co nie co wiedziec
pozdrawiam
pozdrawiam
bądź sobą, wariatów też lubią
-
- Super Klubowicz
Gdy swieci słońce wtedy podaje prąd do wentylatora i chłodzi wnetrze, nawet w zime co szybko powoduje zużycie szczotek i reszty wentylatora. Wyłaczyć się nie da chyba ze poprzez odpięcie kostki w podsufitce pod lampkami oświetlenia wnętrza ale moze to uszkodzić solar i moduł sterujący tak mi się wydaje.
Ja tez miałem zimne luty i nie działał. Miejsce to samo
Ja tez miałem zimne luty i nie działał. Miejsce to samo
Ostatnio zmieniony 14 lis 2013, 21:00 przez hipcio, łącznie zmieniany 1 raz.
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
Kolego świeci słoneczko na ogniwa to załącza się wiatraczek słoneczko przestaję świecić to i wiatraczek przestaje się kręcić.preston81 pisze:a jesli mogę zapytać jaka jest zasada działania solara kiedy się wlacza a kiedy wyłącza
O ile dobrze pamiętam to w D2 nic nie poustawiasz.preston81 pisze:mozna tam cos poustawiac czy on sam sobie rzepke skrobie ??