![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL ] Spalanie zimą
- gierobiala
- Super Klubowicz

-
greg26
- Super Klubowicz

Ja mam koledzy A8 2.8 AQD quattro,automat i mnie wiecej niż 17 gazu nigdy nie spalił.Normalne spalanie tego silnika w tym aucie to 13.5 do 15 lpg (mojemu ojcu 2 litry mniej potrafi spalić).Wcześniej jezdziłem A6 C5 2.4 (silnik ten sam co 2.8) manual i bez quattro i spalał mi do 13 lpg max.Ale kwestia spalania to złożony temat na który składa się:stan silnika-kompresja,olej silnikowy,stan filtra powietrza,jakość świec zapłonowych,2 sondy lambda ( jeśli żle bedzie zczytywać spalanie moze znacznie wzrosnąć),regulacja gazu i benzyny - ustawienie map,stan listw gazowych no i najważniejsze - jaką masz nogę.Jako,że obracam się zawodowo w motoryzacji znam przypadki,że b4 2.0 spali 18 gazu.Zgadzam się całkowice z kolegą KLON 84 ,że tyle mu auto spali.Gdybym miał manuala to mój do 13 gazu by się spokojnie mieścił,bo silniczek mam zdrowy.
-
przemoR888
- Super Klubowicz

-
maciu
- Super Klubowicz

- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2006
- Silnik: V8 4.2 TDI
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Imię: maciu
- daro72
- Super Klubowicz

U mnie średnia teraz wychodziła 20/23 litry choć temperatura silnika oscylowała w granicach 80/90 stopni. Lecz przyczyna leżała w odcinkach jazdy mojej małżonki 1,5 kilometra do pracy i taka sama trasa z pracy. Trochę jeszcze się pokręciła po mieście i wynik spalania taki a nie inny.
Dążenie do doskonałości.
- grim
- Forum Audi A8

Więc jeżeli chodzi o moją A8 to przedstawia się to tak:
trasa / miasto
Lato 17 - 19
Zima 17 - 20 (oraz prawie niewykonalne 13,7 na trasie)
Nie wiem czy to tylko złudzenie ale po wymianie TPS / i Krokowca pali mniej ?
Bynajmniej teraz mogę spokojnie zejść do niecałych 14 L na trasie, a miasto 17 - 18 maks gdzie wcześniej w okresie zimowym nie moglem zejść mniej niż 18 i nie wazne czy trasa czy miasto...
Moje zdanie jest takie... jak komus pali 25 to pali za duzo i kropka... To stare dziady wypchane elektroniką... jest tam kupa czujników które mają wpływ na spalanie...
Ale ja się na tym nie znam więc nic więcej nie mówię...
trasa / miasto
Lato 17 - 19
Zima 17 - 20 (oraz prawie niewykonalne 13,7 na trasie)
Nie wiem czy to tylko złudzenie ale po wymianie TPS / i Krokowca pali mniej ?
Bynajmniej teraz mogę spokojnie zejść do niecałych 14 L na trasie, a miasto 17 - 18 maks gdzie wcześniej w okresie zimowym nie moglem zejść mniej niż 18 i nie wazne czy trasa czy miasto...
Moje zdanie jest takie... jak komus pali 25 to pali za duzo i kropka... To stare dziady wypchane elektroniką... jest tam kupa czujników które mają wpływ na spalanie...
Ale ja się na tym nie znam więc nic więcej nie mówię...
"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg nie lubi Cię, nigdy Cię nie chciał, i prawdopodobnie Cię nienawidzi."
- jacekjaceklw
- Forum Audi A8

- sebos17
- Super Klubowicz

A6 C4 AAH manual QUATTRO - w trasie do 130 km/h wyprzedzanie z głową, jak trzeba do czerwonego, autostrada do 150km/h, korki w dużych miastach, w tym w Warszawie 3h stojąc prawie w miejscu przelotem przez Polskę łącznie w dwie strony jakieś 1200km, średnie spalanie wyszło 13,4 l gazu. Instalacja BRC, felgi 17" polerowane od A8 :-Pgierobiala pisze:
Niech ci tam będzie,mnie nie urzeka ta historia tym bardziej że w moim posiadaniu było B4 2.6 , C4 A6 2,8 i żadne z tych aut nie zeszło poniżej 16-17 litrów przy normalnej jeździe.Zresztą zdecydowana większość klubowiczów miała kiedyś 2.8 i wie coś na ten temat.
A8 D2 AAH maunal QUATTRO - ostatnie wskazania, z 450 km 100 zrobione w trasie spalanie na FISIE 13,8 l. Zaznaczam, że autem poruszam się dynamicznie, jednak z głową - bez katowania, płynne rozpędzanie. Ile pali gazu jeszcze nie sprawdzałem. Średnio przyjmuję, że pali o 3 l więcej niż PB.
-
MorgothV8
-
sempu8
- Forum Audi A8