części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 94 4.2PB ] Dym z pod auta i zapach spalonego oleju

Awatar użytkownika
LoveAudiA8
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 94 4.2PB ] Dym z pod auta i zapach spalonego oleju

Post autor: LoveAudiA8 » 03 sty 2014, 19:31

Witam .

Mam taki problem po dłuższej trasie A8 z pod auta wydobywa się dym i śmierdzi olejem palonym . Na katalizatorze jest lekka plama oleju ale skąd ona tam ,tego nie wiem.Zaświeciła mi się kontrolka od kloców hamulcowych .Jak myślicie może ten smród jest z klocków hamulcowych ?

Proszę o pomoc :) :]
Ostatnio zmieniony 04 sty 2014, 11:09 przez LoveAudiA8, łącznie zmieniany 2 razy.

ernesto

Post autor: ernesto » 03 sty 2014, 19:44

Kolego nikt nie jest jasnowidziem. Musisz wejść pod samochód i sam ocenić co się dzieje. Gdzie jest wyciek, co się pali. Może być tak że olej kapie i się pali na układzie wydechowym tylko jaki, silnikowy, od skrzyni sam to musisz sprawdzić. Co do klocków to może trzeba je wymienić, może nie ma płynu <niewiem>

Awatar użytkownika
LoveAudiA8
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: LoveAudiA8 » 03 sty 2014, 19:49

Kładłem się dziś pod auto i dokładnie sprawdziłem i nie widać nigdzie by olej kapał z skrzyni na układ wydechowy ,ze silnika na pewno tez nie ubywa bo stan oleju w silniku jest cały czas taki sam .Płyn hamulcowy dolewałem nie dawno . :)

beyer28
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: beyer28 » 03 sty 2014, 20:16

LoveAudiA8 pisze:Kładłem się dziś pod auto i dokładnie sprawdziłem i nie widać nigdzie by olej kapał z skrzyni na układ wydechowy ,ze silnika na pewno tez nie ubywa bo stan oleju w silniku jest cały czas taki sam
Kolego u mnie na gołe oko też nie było żadnego wycieku ze skrzyni, a jednak takowy miał miejsce. Co prawda u mnie nie leciało na układ wydechowy, tylko na ziemię i ciężko było coś zobaczyć. Wyjaśniło się dopiero, gdy codziennie na noc zostawiałem duży karton pod samochodem, po dłuższym postoju miałem 2cm plamę. Mały wyciek jest ciężki do zdiagnozowania. Jeśli świeci Ci się kontrolka od hamulców to żuć na nie okiem, jeśli skończone to wymień i dalej zobaczysz. Choć ja obstawiam na olej w skrzynce, skapuje i spala się

ernesto

Post autor: ernesto » 03 sty 2014, 20:19

Kolego ale zwróć uwagę że w trakcie ścierania się klocków cylinderki są wypychane i płyn ze zbiorniczka ubywa wtedy. Może czas na wymianę klocków, co do dymienia to radził bym nie kłaść się pod samochód tylko wjechać na kanał lub podnośnik i dokładnie obejrzeć. Pewne wycieki nie są widoczne na rozgrzanym silniku, choćby płynu. Na zimnym będzie widać a na ciepłym odparuje.

Awatar użytkownika
LoveAudiA8
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: LoveAudiA8 » 03 sty 2014, 20:22

Dobrze dzięki za wypowiedź.Jutro z rana wejdę jeszcze raz pod auto i dokładnie obejrzę skrzynie biegów .A jest jakiś łatwy sposób na sprawdzenie oleju w skrzyni biegów .Bez używania VAG .Jest jakiś sposób ?

ernesto

Post autor: ernesto » 03 sty 2014, 20:26

poszukaj na forum było dużo pisane na temat kontroli oleju. Na noc rozłóż karton pod autem i będziesz widział czy pojawią się jakieś wycieki przez noc.

Awatar użytkownika
LoveAudiA8
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: LoveAudiA8 » 03 sty 2014, 20:29

Dobrze.Dzięki za wypowiedzi .Pozdrawiam

Awatar użytkownika
danielos8
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danielos8 » 03 sty 2014, 20:36

a ja mialem tak, ze przed wyjazdem z gdańska do wrocławia czułem smrodek spalonego olejui nie zauwazylem plam zadnych i w czasie powrotu czulem coraz bardziej na A1 i stanalem na bramce do zapacenia a Tu dym z pod prawego nadkolaa i smierdzi stanałem na stacji a spod zarzygany :( po postoju dluzszym dolalem oleju troche i dojechalem do WRO i po weekendzie do warsztatu dalem i sie okazalo ze to czujnik cisnienia oleju :d i tylko 150 zł poszło plus dolewka oleju. A Dym był niezły jak tankowałem auto <jezu>

- i jeszcze dodam, ze poprzedni własniciel mowił jak czuł smrodek spalonego oleju tez to okazlo sie , ze to simmering :P
dare to be great

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 03 sty 2014, 21:46

LoveAudiA8, a ja mam u siebie też taką przypadłość , tylko , że to uszczelniacz wału
Już sprawdzone i kupione , leży w domku , tylko nie mam warunków żeby się tym zająć , a jak pytałem kilku mechaników to oni tip tronic nie ruszają , nawet na moją odpowiedzialność ,
parodia .

Rapik
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Rapik » 03 sty 2014, 22:23

mdamian pisze:LoveAudiA8, a ja mam u siebie też taką przypadłość , tylko , że to uszczelniacz wału
Już sprawdzone i kupione , leży w domku , tylko nie mam warunków żeby się tym zająć , a jak pytałem kilku mechaników to oni tip tronic nie ruszają , nawet na moją odpowiedzialność ,
parodia .
Dokładnie, to chyba najczęstsza przyczyna kapania oleju na wydech (+ smród w kabinie oraz dym) w D2 4.2 - sam przerabiałem temat w 2óch A8.

Awatar użytkownika
robertas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: robertas » 03 sty 2014, 22:53

Ja obstawiam ze poszlo uszczelnienie albo walu, albo tego walka atakujacego w 4hp ktory jest po stronie pasazera... Zrzuc oslone termiczna miedzy wydechem a skrzynia i zobaczysz wtedy jak tam masz zarzygane wszystko olejem ;)

Awatar użytkownika
LoveAudiA8
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: LoveAudiA8 » 03 sty 2014, 23:00

Jutro z rana zrzucę tą osłonę termiczną między skrzynią a wydechem i zobaczę czy coś tam się sączy .I napiszę co jest grane . ;)

Awatar użytkownika
robertas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: robertas » 03 sty 2014, 23:03

I stawiasz wszystkim browara ;)

Awatar użytkownika
LoveAudiA8
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: LoveAudiA8 » 03 sty 2014, 23:14

Nie ma sprawy co do browarka ;d