Ja tam dziękuję za browarka Kierowca nie pijeLoveAudiA8 pisze:Nie ma sprawy co do browarka
[D2 94 4.2PB ] Dym z pod auta i zapach spalonego oleju
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
- LoveAudiA8
- Forum Audi A8
Wjechałem dziś A8 na kanał i obejrzałem dokładnie skrzynie i nie widać rzadnego przecieku ,na simeringu wału jest sucho .Ale katalizator z podspodu jest lekko wilgotny z oleju .Na katalizatorze są dwie opaski jedna od strony silnika druga od strony tylnej osi .Są one pokryte tak jak by specjalną pastą , ona już sie kruszy ze starości pewnie .Czy wogóle jest możliwe ze by z katlizatora wyciekał olej ?
LoveAudiA8, ciężki przypadek , chyba by musiały pierścienie puszczać olej .
A sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni ??
U mnie też wał suchy , tylko cała podłoga pochlapana .
Katalizatory rozgrzewają się do około 700*C tak , że olej szybko z nich odparuje .
Obejrzyj jeszcze raz podwozie , najlepiej z lusterkiem , żeby było można zobaczyć podłogę nad skrzynią .
A sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni ??
U mnie też wał suchy , tylko cała podłoga pochlapana .
Katalizatory rozgrzewają się do około 700*C tak , że olej szybko z nich odparuje .
Obejrzyj jeszcze raz podwozie , najlepiej z lusterkiem , żeby było można zobaczyć podłogę nad skrzynią .
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Ps:
- LoveAudiA8
- Forum Audi A8
mdamian Nie sprawdzałem stanu oleju w skrzyni bo nie mam VAG .Jutro jeszcze raz będę musiał wjechać na kanał i zrobić tak z tym lusterkiem jak piszesz.Dodam jeszcze ze skrzynia jest po regeneracji była ona robiona przy 185 tys km a zrobione jest juz 240 tys km .
robertas Wiesz dokładnie temu sie nie przyglądałem .Ale stan oleju w silniku jest cały czas taki sam ,nic nie ubywa .
robertas Wiesz dokładnie temu sie nie przyglądałem .Ale stan oleju w silniku jest cały czas taki sam ,nic nie ubywa .
- LoveAudiA8
- Forum Audi A8
a to że jak puszczają to cieknie po bloku sobie ciurkiem... a następnie pęd powietrza podczas jazdy zarzuca na katy tam jest mega temperatura olej się gotuje,śmierdzi i dymi... proste. Sam cieknący olej nie śmierdzi to chyba rzecz oczywista.kmicic-lt pisze:A co jak puszczaja to smierdzi olejem ? Przecież olej nie ma tam styczności z czymś strasznie gorącym - chyba, że sie mylę.
[ Dodano: 2014-01-06, 11:56 ]
no ok, ale wsadź paluchy jak się da i wymacaj odmy czy są sucheLoveAudiA8 pisze:Nie widziałem ze by ściekało po silniku ,odkręcałem z góry dekle plastikowe i na silniku jest sucho.
Oczywiści na zimnym motorze, bacznie obmacaj głowice i pokrywy dookoła. Odkręć rurę między filtrem powietrza a przepustnicą ( będziesz miał lepszy dostęp ) Dobra sprawa to podświetlić i wsadzić lustereczko na jakimś druciku. Będziesz mógł tył silnika obadać.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2014, 22:17 przez ernesto, łącznie zmieniany 1 raz.
- LoveAudiA8
- Forum Audi A8
- LoveAudiA8
- Forum Audi A8
Witam koledzy .Znalazłem już wiejsce wycieku jest to Odma od strony kierowcy ,olej skrapla sie na podłogę a pęd powietrza schlapuje go na katalizator . Zastanawiam sie jeszcze nad tym czy zrobić to samemu czy dać do serwisu Audi.Wolał bym sam bo nie lubię jak ktoś grzebie przy mojej A8 .Jaka skomplikowana jest wymiana Odmy ?
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
Troszkę było już o tym , jak wygląda i jak wymienić . http://www.a8team.pl/d2-42przewody-gumo ... vt2525.htm , http://www.a8team.pl/topics12/1555.htm , http://www.a8team.pl/d2-96-42pb-lpg-odma-vt5673.htm , http://www.a8team.pl/d2-94-42pb-lpg-odm ... vt6663.htm .
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI