[D2 96 4.2PB/LPG ] Demontaż rozrusznika
Mógłby ktoś napisać jak dokładnie dostać się do tego połączenia plusa z akumulatora w warunkach "na ulicy", bo samochód wczoraj nagle postanowił nie odpalić (tzn. zakręcił jakby pół obrotu rozrusznikiem i teraz już nie kręci - tylko elektromagnes słychać) no i stoi zaparkowany na (niezbyt ruchliwej całe szczęście) ulicy.wojti_sopot pisze:Witam
Kolego a skąd ta pewność że to rozrusznik, w aucie tym na prawej ławie jest połączenie głównego plusa idącego z akumulatora do silnika, połączenie to jest na kostce i potrafi się tam miedź utlenić, sprawdziłeś to, jest to częsta przyczyna braku kręcenia.
-
- Forum Audi A8
Witam
Mateusz, schylasz się pod prawe przednie koło, zobaczysz prawą ławę, do niej od spodu jest przykręcona czarna plastikowa kostka, na tej kostce łączą się dwa plusy, przychodzący z akumulatora i odchodzący do rozrusznika, ten do rozrusznika jest na wierzchu, u mnie kabel do rozrusznika trzymał się na przysłowiowych 5 włosach i nie kręcił, jak go pociągnąłem to się urwał. Straszny syf i nie doróbka producenta.
Mateusz, schylasz się pod prawe przednie koło, zobaczysz prawą ławę, do niej od spodu jest przykręcona czarna plastikowa kostka, na tej kostce łączą się dwa plusy, przychodzący z akumulatora i odchodzący do rozrusznika, ten do rozrusznika jest na wierzchu, u mnie kabel do rozrusznika trzymał się na przysłowiowych 5 włosach i nie kręcił, jak go pociągnąłem to się urwał. Straszny syf i nie doróbka producenta.
Witam ,panowie i mnie dotknęła bolączka rozrusznika, przy próbie odpalenia, z komory silnika wydobywa się dźwięk jak by tyrkotanie trrrrrrrrry i nic poza tym sie nie dzieje, kontrolki nie przygasają, ale w rytm tego tyrkotania mrugają mi kontrolki na zegarach oraz postojówki jak są zapalone, tak jak by stroboskop sie z nich robi.
czy mógłby mi ktoś naświetlić lokalizacje rozrusznika, uda mi sie w niego ,,puknąć" od góry, oczywiście najpierw sprawdzę sławetna kostke łączącą 2 plusy.
czy mógłby mi ktoś naświetlić lokalizacje rozrusznika, uda mi sie w niego ,,puknąć" od góry, oczywiście najpierw sprawdzę sławetna kostke łączącą 2 plusy.
wygląda jak rozładowany akkutomi5 pisze:Witam ,panowie i mnie dotknęła bolączka rozrusznika, przy próbie odpalenia, z komory silnika wydobywa się dźwięk jak by tyrkotanie trrrrrrrrry i nic poza tym sie nie dzieje, kontrolki nie przygasają, ale w rytm tego tyrkotania mrugają mi kontrolki na zegarach oraz postojówki jak są zapalone, tak jak by stroboskop sie z nich robi.
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020
wyPAD 2020
Rozładowany nie jest choć od tych prób zaczyna powoli być, ale to nie jest przyczyną, nagrałem ten dźwięk i wszystko wskazuje na rozrusznik:
A tak to wygląda od wewnątrz:
Zdaje sobie sprawę mniej więcej ile czeka mnie roboty, w związku z czym chciałbym zasięgnąć kilka porad bardziej doświadczonych forumowiczów.
-Na pewno musze zdemontować pas przedni, co wiąże sie ze spuszczeniem płynu chłodniczego,
- później demontaż obudowy filtra powietrza
-następnie zlanie oleju z silnika i demontaż obudowy filtra oleju
-na pewno nie obejdzie się bez demontażu alternatora
I przyjdzie czas na demontaż poduszki wraz z łapą i tu potrzebował bym wskazówki, jak najlepiej to zrobić: unieść lekko auto, czy lepiej żeby auto stało na kolach a podnośnik (żaba) dac pod silnik lekko podnieść i demontować łapę, tak żeby po demontażu ta cześć silnika podpierana była przez podnośnik??
[ Dodano: 2011-11-27, 11:15 ]
I jeszcze pytanie czy po demontażu obudowy filtra oleju będę potrzebował nowe uszczelki??
A tak to wygląda od wewnątrz:
Zdaje sobie sprawę mniej więcej ile czeka mnie roboty, w związku z czym chciałbym zasięgnąć kilka porad bardziej doświadczonych forumowiczów.
-Na pewno musze zdemontować pas przedni, co wiąże sie ze spuszczeniem płynu chłodniczego,
- później demontaż obudowy filtra powietrza
-następnie zlanie oleju z silnika i demontaż obudowy filtra oleju
-na pewno nie obejdzie się bez demontażu alternatora
I przyjdzie czas na demontaż poduszki wraz z łapą i tu potrzebował bym wskazówki, jak najlepiej to zrobić: unieść lekko auto, czy lepiej żeby auto stało na kolach a podnośnik (żaba) dac pod silnik lekko podnieść i demontować łapę, tak żeby po demontażu ta cześć silnika podpierana była przez podnośnik??
[ Dodano: 2011-11-27, 11:15 ]
I jeszcze pytanie czy po demontażu obudowy filtra oleju będę potrzebował nowe uszczelki??