części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Szkoda z AC - jak postępować by uniknąć problemów

Ubezpieczenia, szkody komunikacyjne i ich wycena, naprawy blacharsko-lakiernicze, spory z warsztatami, kruczki prawne z tym wszystkim związane.
Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Szkoda z AC - jak postępować by uniknąć problemów

Post autor: Preston81 » 15 mar 2014, 12:40

witam wczoraj w moje urodziny spotkała mnie spora przykrość
skradziono mi lusterka , kraty halogenów , dekielki od kół aluminiowych.
Ponadto mam uszkodzone drzwi przednie prawe - wgnioty i rysa + wgniotka na dachu

Chciałbym poznać prawidłową metodę działania przy uzyskaniu rzetelnej wyceny z polisy AC obawiam się że TU Link 4 w której mam polisę będzie chciało mnie oszukać zakładam tak z góry ponieważ miałem ostatnio przygodę z OC sprawcy z MTU i tam mnie najprościej mówiąc oszukano.

Do rzeczy moja polisa w Link 4 to 4x630 zł

bez wkładu własnego
wykupiona amortyzacja - domniemam że części nowe i oryginalne ale z tego co pani na infolinii mi powiedziała wycena kosztorys za pomocą audatex ( nie wiem czy dobrze to napisałem i usłyszałem) nie będą przysługiwać mi kwoty za części nowe ponieważ moje auto jest z 2000 roku i dochodzi za to amortyzacja - 30%
WTF to po co ja wykupuje tą amortyzację ??

do tego obawiam się że wyposażenie poleci z vinu a miałem lustra S8 fotochrom zaznaczałem to przy wycenie auta przy ubezpieczeniu oczywiście wartośc auta i składki UP! , ubezpieczyciel nie pofatygował się po podpisaniu umowy na oględziny auta .... to już dało mi do myślenia poprzednio przyjechali zrobili pomiary czujnikami nawet wysokość bieżnika zmierzyli ...

prosze o rady jak uniknąć kompromitacji , i nerwów

kolega Ernesto polecił mi by przy rzeczoznawcy jeśli ten bedzie mowił o zamiennikach od których chcę uciec prosić o nr części i markę owych zamienników z tego co wiem luster nie ma w zamiennikach

denerwuje mnie te -30% przy wykupionej przeze mnie amortyzacji ?????

czy mogę zarządać oględzin w jakimś warsztacie ?? jak mam to ugryść ??
bądź sobą, wariatów też lubią

Awatar użytkownika
danielos8
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danielos8 » 15 mar 2014, 13:01

wg mnie najlepszą opcją jest naprawa bezgotówkowa i ja bym tak zrobił ;)
ja mam w pzu naprawy na zamiennikach ponieważ niektóre częsci ori mogą być np. nie produkowane już i niedostepne a np. jak nie bedzie dostepny zamiennik typu (lusterka własnie) to muszą włozyc oryginały tak wyczytałem u mnie !
dla mnie nie ma sensu bawić sie w rzeczoznawce i robienie tego samemu i stracic przy tym kupe nerwów ;)
dare to be great

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 15 mar 2014, 13:22

no tak ale u mnie jest kosztorys w ubezpieczeniu ... pytanie co zrobic by mnie nei wydymali

Awatar użytkownika
danielos8
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danielos8 » 15 mar 2014, 13:30

ja ogolnie sie na tym totalnie nie znam ;) Ale Ty chcesz dostać kase na zrobienie tego czy dać do serwisu i mieć to gdzieś ?
dare to be great

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 15 mar 2014, 15:15

danielos przy moim ubezpieczeniu nie moge dac do zrobienia, dzis mnie uswiadomili ze wybralem ponoc kosztorys czyli wyceniaja i wyplacaja .... oczywiscie przy tak grubej naprawie wstawil bym do aso i mial pewnnosc ze bedzie ok ale to szkoda z AC i niby nie mam takiego prawa- tak twierdzi link 4

Awatar użytkownika
danielos8
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danielos8 » 15 mar 2014, 16:30

to ujowoo . :/ ja pamietam gdy mi ukradli lustra, że na infolini pzu sie mnie pytali czy chce wycene rzeczoznawcy czy dać do ich serwisu i bezgotówkowo. Nie rozumiem tego (nie masz prawa dać do serwisu) <onie>
dare to be great

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 15 mar 2014, 16:53

cóż jak będzie to krzywdzące dla mnie to przeniose sie do innego ubezpieczyciela i koniec kropka nie bede panikował na zapas choc przecze temu stwierdzeniu bo założyłem ten temat ale widząc jak mnie porobili na czujniku w mtu to juz sie boje co bedzie tutaj !

[ Dodano: 2014-03-17, 12:22 ]
dzwoniłem dziś do l4 pomimo wykupionej amortyzacji oni placa w wariancie kosztorysowym a taki mam w umowie 70% częśći , szkoda wyliczana jest na zamiennikach których jak mi wiadomo nie ma do naszych aut ... wiec spodziewam się mega wała i z pewnościa na przyszły rok zrezygnuje z ubezpieczenia u nich jesli wycena bedzie dla mnie nie korzystna

[ Dodano: 2014-03-18, 11:04 ]
jestem po wizycie z rzeczoznawcą , bardziej małomównej osoby nie spotkałem
porobił foty

więc tak uszkodzenia i brak wyposazenia zgłoszony :

brak luster s8 + wkłady fotochromowe
brak kratek halogenowych
brak dekielków

wgniotka + rysa na prawych przednich drzwiach
wgniotka prawy blotnik przedni
wgniotka dach

czekam teraz na kosztorys .... od L4

[ Dodano: 2014-03-19, 16:17 ]
więc tak : otrzymałem wstępną kalkulację naprawy , potrącili mi 30% za wiek auta (skandal )
kalkulacja naprawy wyszła ponad 6k
zlozyłem odwołanie ponieważ pomineli 2 elementy tj :
wgniotka prawy blotnik przedni
wgniotka dach

włg nich nie mogły powstać przy tej szkodzie , ja auto miałem w idealnym stanie przed zaistniałą sytuacją, ubezpieczyciel nie skorzystał z prawa ogledzin mojego auta po zawarciu umowy a teraz wkręca mi że niby to nie było zrobione za 1x czyli mogę domniewac że posiadaja materiały które temu przeczą albo likwidator sam obił mi auto i wie w 100% ze nie przywalił mi w dach i błotnik tyle w temacie czekam na dalszy rozwój sprawy

[ Dodano: 2014-03-26, 16:43 ]
ubezpieczyciel stanal na wysokosci zadania POLECAM LINK 4 , ale tez ich konsultant nie powiedzial mi ze pomimo wykupionej amortyzacji ze wzgl na wiek auta odejmuja 30% wartosci czesci ... wieć pytac należy o wszystko

beyer28
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: beyer28 » 28 mar 2014, 22:29

Jak 6 klocków zapłacili Ci za to to spoko. Ile płaciłeś za ubezpieczenie w L4? Kończy mi się w przyszłym tyg i mocno się nad nimi zastanawiam, może by ac też zapodał. Skoro mówisz, że nawet na oględzinach nie byli przy podpisywaniu umowy, to dobrze, bo mam trochę pęknięty tylny zderzak, a więc...Ile płaciłeś za oc+ac?

Awatar użytkownika
danielos8
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danielos8 » 28 mar 2014, 22:43

to wg nich ile kosztują nowe lustra całe ? jaka wycena tej części ? :)
dare to be great

Dymian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Dymian » 28 mar 2014, 23:53

beyer28 pisze:Jak 6 klocków zapłacili Ci za to to spoko. Ile płaciłeś za ubezpieczenie w L4? Kończy mi się w przyszłym tyg i mocno się nad nimi zastanawiam, może by ac też zapodał. Skoro mówisz, że nawet na oględzinach nie byli przy podpisywaniu umowy, to dobrze, bo mam trochę pęknięty tylny zderzak, a więc...Ile płaciłeś za oc+ac?
Heyka jak chcesz to na p.w. zapodaj nr do siebie lub jak wolisz to wyślę Ci listę danych jakie minimalnie trzeba do wyliczenia składki OC+AC /nic wiążącego żadne pesele itp nie są potrzebne/ w linku + wyliczenie innych kilkunastu firm. Ostatnio z ciekawości np. na s6c4 4.2 z 97r. na nie warszawski kod pocztowy wyszło 2300zł z tego co pamiętam za OC/AC.
BTW. Ogólnie wydaje mi się, że kilka razy widziałem Twoją maszynkę jak do Koczarg się udawałem.
Pozdrawiam- Damian.

beyer28
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: beyer28 » 29 mar 2014, 00:20

Dymian pisze: Ogólnie wydaje mi się, że kilka razy widziałem Twoją maszynkę jak do Koczarg się udawałem.
Pozdrawiam- Damian.
A to bardzo możliwe, bo obracam się w tamtych stronach z racji, że pracuję w Starych Babicach :) nr poszedł na pw

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 29 mar 2014, 10:01

ac+oc /4 x 630 zł tak mam rozłożoną płatność
lusterka policzyli mi po Vin czyli standard A8 nie takie jak miałem pomimo dokumentacji fotograficznej odjeli 30% wartości części ze wzgl na wiek auta - o tym juz nie informuja klienta
wykupilem wkład własny i amortyzacje auto ubezpieczone na kwote 24500 było,
zapłacone mialem 3 z 4 rat oc/ac i 4 rate włg OWU odliczaja od kwoty zatwierdzonej do wypłacanego ubezpieczenia czyli pomniejszaja kwoteo niezaplacone jeszcze składki, wyliczenia jak byłem w aso sprawdzic były naprawdę uczciwe tak że ja moge ich polecić bo nie wypieli się jak zwykną to robić inni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia, szkody, naprawy, porady prawne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl