[D2 98 4.2PB/LPG ] Tryb serwisowy 5HP24 błąd 17114
-
- Forum Audi A8
[D2 98 4.2PB/LPG ] Tryb serwisowy 5HP24 błąd 17114
Witam. Mam problem ze skrzynią jak w tytule. Kilka dni temu jechałem do domu i stanąłem na skrzyżowaniu,chcąc ruszyć coś mi zblokowało po szarpnięciu tak jak by z prawej strony koła. Skrzynia przeszła w tryb chyba serwisowy zapaliły się wszystkie biegi na wyświetlaczu i stracił moc, nie ciągnął. Po dodaniu gazu jechał tak jak by miał jeden bieg i nie miał siły. Na drugi dzień wszystko było dobrze przejechałem około 20 km i znowu to samo,nie mogłem ruszyć.Jak zapale silnik to coś piszczy a po wrzuceniu na D cichnie i po puszczeniu hamulca auto nie rusza,a po dodaniu gazu wkręca się normalnie w obroty,ale ledwo jedzie. Na wstecznym jedzie normalnie. Po podłączeniu vaga wyskoczył błąd 17114.Skrzynia była dwa lata temu robiona ale co było wymienione to nie wiem.
Proszę o jakąś cenną radę i Pozdrawiam.
Dodam jeszcze,że w ten sam dzień rano zmieniłem koła z oponami z 225/55/17 na 245/45/18,zawsze jeździłem na tych pierwszych,miałem też rozwalony przegub(terkotał),który wczoraj wymieniłem.
Proszę o jakąś cenną radę i Pozdrawiam.
Dodam jeszcze,że w ten sam dzień rano zmieniłem koła z oponami z 225/55/17 na 245/45/18,zawsze jeździłem na tych pierwszych,miałem też rozwalony przegub(terkotał),który wczoraj wymieniłem.
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
witam
mam podobny problem
Zaraz po odpaleniu jak skrzynia biegow jest zimna zmienia biegi ok. W miare rozgrzewania jest coraz gorzej ,przy zmianie 1-2 i 2-3 zaczyna szarpac wzrastaja obroty a samochod nie jedzie. Pozniej oczywiscie jest szarpniecie wskakuje tryb awaryjny (blad 17114) .Gdy sie rozgrzeje od razu przy ruszeniu wpada w tryb awaryjny.
W skrzyni brakowalo troche oleju dolalem zgodnie z procedura 1 litr oleju febi 14738 (niby zgodny z norma vw ). W skrzyni oryginalnie byl olej czerwony , ten co dolalem mial kolor mniej wiecej zolty. Prosze o pomoc w diagnozie usterki. Nie jest to chyba uszkodzenie mechaniczne bo wtedy na zimnym skrzynia nie pracowala by dobrze. Czy jest szansa ze wymiana oleju cos pomoze ?
Dodam ze wsteczny zawsze dziala ok bez wzgledu na temperature skrzyni.
mam podobny problem
Zaraz po odpaleniu jak skrzynia biegow jest zimna zmienia biegi ok. W miare rozgrzewania jest coraz gorzej ,przy zmianie 1-2 i 2-3 zaczyna szarpac wzrastaja obroty a samochod nie jedzie. Pozniej oczywiscie jest szarpniecie wskakuje tryb awaryjny (blad 17114) .Gdy sie rozgrzeje od razu przy ruszeniu wpada w tryb awaryjny.
W skrzyni brakowalo troche oleju dolalem zgodnie z procedura 1 litr oleju febi 14738 (niby zgodny z norma vw ). W skrzyni oryginalnie byl olej czerwony , ten co dolalem mial kolor mniej wiecej zolty. Prosze o pomoc w diagnozie usterki. Nie jest to chyba uszkodzenie mechaniczne bo wtedy na zimnym skrzynia nie pracowala by dobrze. Czy jest szansa ze wymiana oleju cos pomoze ?
Dodam ze wsteczny zawsze dziala ok bez wzgledu na temperature skrzyni.
-
- Forum Audi A8
No u mnie okazało się tak jak przewidywał kolega eloallxp, skrzynie oddałem na stół i okazało się,że pękł kosz forwardu urwał się i połamał wałek i to by tłumaczyło późniejszy ciągły terkot,którego wcześniej nie było.
Skrzynia naprawiona 4.700PLN w kieszeni mniej,sprzęgło też trzeba było zregenerować bo podobno dostały się do niego opiłki z kosza czy z tego wałka :roll:
Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.
[ Dodano: 2011-06-03, 17:35 ]
Dodam jeszcze,że pokusiłem się zrobić wymianę oleju przed oddaniem skrzyni do roboty,no ale jak wiadomo w moim przypadku nic to nie dało.
Skrzynia naprawiona 4.700PLN w kieszeni mniej,sprzęgło też trzeba było zregenerować bo podobno dostały się do niego opiłki z kosza czy z tego wałka :roll:
Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.
[ Dodano: 2011-06-03, 17:35 ]
Dodam jeszcze,że pokusiłem się zrobić wymianę oleju przed oddaniem skrzyni do roboty,no ale jak wiadomo w moim przypadku nic to nie dało.
-
- Forum Audi A8