Jadąc w ostatnią niedzielę autostradą wjechałem we front burzowy. Bardzo duża ulewa, ograniczona widoczność. Zwolniłem do ok. 120km/h. W pewnym momencie mój wzrok przeniósł się na wskaźnik temperatury a tam, ku memu zdziwieniu, widzę temperaturę 80oC. Zaniepokoiło mnie to. Około miesiąca temu miałem podobną sytuację, w podobnych warunkach (temperatura na zewnątrz około 10 - 12oC). Po zjeździe z autostrady, już w mieście, temperatura wskazywała normalnie, tj. 90oC.
Pierwsze co przyszło mi do głowy to uszkodzony termostat, który zaklinował się w pozycji otwartej. Termostat był wymieniany razem z rozrządem w zeszłym roku i około 6000km temu. Czy jest możliwe, że po tak krótkim okresie nowy termostat mógł się popsuć?
Czy istnieje jakieś inne wytłumaczenie? Czujnik temperatury? Zapięte wisko?
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 99 4.2PB/LPG ] Zaniżona temperatura płynu chłodzącego
[D2 99 4.2PB/LPG ] Zaniżona temperatura płynu chłodzącego
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2013, 17:02 przez VanDyke, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontakt: nick + @wp.pl
Dokładnie. Wymiana termostatu w tym silniku to gruba sprawa
No nic. W weekend przyjrzę się dogłębniej problemowi. Spróbuję zrobić logi na trasie przy użyciu VCDS.
Z tego co pamiętam to włożony był u mnie również WAHLER. Jeżeli byłby to termostat to będę zdziwiony, że tak szybko się zepsuł.
[ Dodano: 2013-09-21, 14:05 ]
Zagadki ciąg dalszy...
Podpiąłem VCDS i ruszyłem na miasto. Spokojna jazda, max 60km/h. Temperatura 90oC na zegarach już po 4 minutach jazdy. Po 10 minutach zaczął padać mi komp więc zapisałem następujące wartości:
Wskazanie temperatury w bloku Engine - 60oC
Wskazanie temperatury w bloku Instruments - 80oC
Wskazanie temperatury na zegarach - 90oC :shock:
Dodam, że w tym silniku jest tylko jeden czujnik temperatury. Skąd więc te różnice we wskazaniach?

No nic. W weekend przyjrzę się dogłębniej problemowi. Spróbuję zrobić logi na trasie przy użyciu VCDS.
Z tego co pamiętam to włożony był u mnie również WAHLER. Jeżeli byłby to termostat to będę zdziwiony, że tak szybko się zepsuł.
[ Dodano: 2013-09-21, 14:05 ]
Zagadki ciąg dalszy...
Podpiąłem VCDS i ruszyłem na miasto. Spokojna jazda, max 60km/h. Temperatura 90oC na zegarach już po 4 minutach jazdy. Po 10 minutach zaczął padać mi komp więc zapisałem następujące wartości:
Wskazanie temperatury w bloku Engine - 60oC
Wskazanie temperatury w bloku Instruments - 80oC
Wskazanie temperatury na zegarach - 90oC :shock:
Dodam, że w tym silniku jest tylko jeden czujnik temperatury. Skąd więc te różnice we wskazaniach?
Kontakt: nick + @wp.pl