Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D3 04 4.0TDI ] Trochę trzęsie przy hamowaniu

dawid_oskar
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 04 4.0TDI ] Trochę trzęsie przy hamowaniu

Post autor: dawid_oskar » 23 cze 2014, 22:14

Witam
a8 d3 4.0 automat, pneumat zawieszenie.
Mam taką zagadkę - ostatnio trochę mi trzęsie kierownicą przy lekkim hamowaniu.

Koła 20" wyważone i proste, klocki zmienione (próbowałem na boshach ale są twarde i bardziej trzęsienie się wyczuwa, teraz mam miękkie bardziej i mniej czuć)
Końcówki drążków wymienione, zawieszenie pneumatyczne sprawne i szczelne, końcowki łączników stabilizatorów wymienione, ..

Przy mocniejszym hamowaniu nie jest to wyczuwalne .. przy lekkim jest

Co to może być ? Gdzie szukać przyczyny ?

ernesto

Post autor: ernesto » 23 cze 2014, 22:29

Tarcze do sprawdzenia na dzień dobry i układ hamulcowy. To że klocki są wymienione nie oznacza że układ hamulcowy w 100% działa prawidłowo. Równie dobrze może to też być spowodowane luzami na zawieszeniu silnika i układu napędowego. Do sprawdzenia mocowania sanek

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 24 cze 2014, 06:16

hymmm... ja bym powiedział, żeby sprawdzić pierwsze tarcze i zdjąć ponownie zaciski, zakładając je uważać na nieczystości i drobiny między powieszchniami, podobnie z felgami. Ja miałem taki peorbyem i ustał po zdjęciu przednich kół i wyczyszczeniu ich od środka(w miejschach śrób były odpryski lakieru i przy chamowaniu było wyczuwalne trzęsienie.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

tomi5
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomi5 » 24 cze 2014, 07:00

Zwróć uwagę na tuleje na wahaczach (bananach) one sa często powodem bicia podczas hamowania(sprawdzone w 2 A8)

dawid_oskar
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: dawid_oskar » 24 cze 2014, 16:41

Bananach - Czyli na tych dolnych wahaczach ? Bo na tych górnych tuleje zostały wymienione na nowe.

A te drgania od silnika co mają do trzęsienia kiery ? Miałem uszkodzoną jedną .

Tarcze są nowe i nie biją czyszczone były i klocuszki też osadzenie czyste- myte odtłuszczaczem nawet, montowane 2 razy (sprawdzane) czy faktycznie nie ma paprochów. Może te felgi mają faktycznie, chociaż niby czysto bylo.

Jak się tarcze rozgrzeją to się wydaje (może mam złudzenie) ,ze bardziej troche trzesie. Klocki i tarcze mam 2 zestawy i tak samo jest.

ps.Tarcze mam Zimmerman`a

Awatar użytkownika
chrisvtr
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: chrisvtr » 02 lip 2014, 01:19

dolne nigdy sie nie wybiją , zawsze górne są do wymiany ;) ,mi biło przy hamowaniu wiec wymienilem tarcze + klocki przód , biło dalej wiec wymieniłem to samo z tyłu no i nadal kicha , i co sie okazało górne wahacze przedniego zawieszenia wymienilem i w koncu mialem spokój z biciem , niestety coraz częściej mechanicy potrafią tylko wymieniać ,ale znaleść już przyczyne to nie za bardzo potrafią echhhhh
Live Fast Die Hard - Bad Boys for LIVE

tomi5
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomi5 » 02 lip 2014, 06:45

Sworzeń banana rzadko się wybija ale tuleja banana notorycznie... i ona jak ma już luż powoduje trzepanie kierownicy przy hamowaniu...
A jak masz kanal to sprawdzenie ich stanu zajmie ci 5 sekund

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl