Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D3 02 4.2MPI/LPG ] Solar dach... o co chodzi???

domin1212
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 02 4.2MPI/LPG ] Solar dach... o co chodzi???

Post autor: domin1212 » 19 kwie 2010, 22:07

Panowie mam w swojej a8 solar dach i tak na prawde nie wiem co on robi, nie wiem ładuje akumulator czy co ??? Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 22:15 przez domin1212, łącznie zmieniany 1 raz.
$$$Domin$$$
.

Awatar użytkownika
Danio
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Re: Solar dach?????????

Post autor: Danio » 19 kwie 2010, 23:04

Np. na postoju cały czas włączony jest nadmuch świeżego powietrza z zewnątrz, klima postojowa (jak masz!), np webasto jak ktoś lubi latem :mrgreen: ale podłącze się do pytania czy solardach daje napięcie na gniazdo zapalniczek? np. żeby sobie lodówka turystyczna chodziła?
Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami

Awatar użytkownika
BiLu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: BiLu » 19 kwie 2010, 23:34

Baterie solarne wytwarzaja prąd wyłącznie do uruchomienia wentylacji i nie jest to klima postojowa, a jedynie wietrzenie wnętrza - bardzo przydatna rzecz, bo w aucie po dłuższym postoju (zwłaszcza na słońcu przy ciemnej tapicerce i ciemnym kolorze nadwozia) w środku jest znośnie i klima szybciej przynosi efekt.

eXecutorR

Post autor: eXecutorR » 19 kwie 2010, 23:40

Danio pisze:Np. na postoju cały czas włączony jest nadmuch świeżego powietrza z zewnątrz, klima postojowa (jak masz!), np webasto jak ktoś lubi latem :mrgreen: ale podłącze się do pytania czy solardach daje napięcie na gniazdo zapalniczek? np. żeby sobie lodówka turystyczna chodziła?
no bez przesady :D baterie słoneczne dają raczej mało prądu i zdaje się, że starcza tylko na zasilenie wentylatorów (nie mam mowy o klimie czy innych prądożercach). Wentyluje na pewno (ale powietrzem z zewnątrz o temperaturze powietrza z zewnątrz - nie zimniej, nie cieplej :lol: ).
Może robi coś jeszcze? Podładowuje akumulator? Hm? Bo ostatnio odkryłem, że na moim solar-dachu jest logo webasto. Coincidence?

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: maciu

Post autor: maciu » 19 kwie 2010, 23:41

nic nie podładowywuje, było już wiele razy :)
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

przemoR888
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: przemoR888 » 20 kwie 2010, 14:25

też myślałem żeby na budowie zasilać betoniarke solardachem ale jednak za mało prądu :D :D
instrukcja http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d1a ... 730a8.html

Awatar użytkownika
Danio
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Danio » 21 kwie 2010, 21:45

przemoR888 pisze:też myślałem żeby na budowie zasilać betoniarke solardachem ale jednak za mało prądu :D :D
Do takich rzeczy typu betoniarka to najlepsze jest dynamo rowerowe :mrgreen:
Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Paliwo: Benzyna
Imię: Krzysztof

Post autor: 123mielony » 22 kwie 2010, 09:03

Danio pisze:
przemoR888 pisze:też myślałem żeby na budowie zasilać betoniarke solardachem ale jednak za mało prądu :D :D
Do takich rzeczy typu betoniarka to najlepsze jest dynamo rowerowe :mrgreen:
Kolego zależy jaka betoniarka jak taka z silnikiem ze 4 kw to dynamo nie da rady :mrgreen:

Awatar użytkownika
grim
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: grim » 22 kwie 2010, 17:05

Jesteście pewni że nie ładuje akumulatora ani trochę ?

Podam parę przykładów mojej A8 na walniętym akumie i walniętym alternatorze.

1) Zima, Nie chce mi sie odśnieżać auta... Solar zakryty przez dwa dni...
chce odpalić i dupa... Akum padł... odsłaniam dach... po godzinie odpalam auto

2) Auto stoi w garażu... kilka dni... nie idzie odpalić... wypycham go na podwórko... kilka godzinek i odpala...

Miałem tak parę razy... Zbieg okoliczności ? A co do tej wentylacji mam większe wątpliwości... Bo nie zaobserwowałem jeszcze żeby w moim aucie było zimno po całym dniu stania na słońcu
"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg nie lubi Cię, nigdy Cię nie chciał, i prawdopodobnie Cię nienawidzi."

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: 123mielony » 22 kwie 2010, 17:47

grim pisze:Jesteście pewni że nie ładuje akumulatora ani trochę ?

Podam parę przykładów mojej A8 na walniętym akumie i walniętym alternatorze.

1) Zima, Nie chce mi sie odśnieżać auta... Solar zakryty przez dwa dni...
chce odpalić i dupa... Akum padł... odsłaniam dach... po godzinie odpalam auto

2) Auto stoi w garażu... kilka dni... nie idzie odpalić... wypycham go na podwórko... kilka godzinek i odpala...

Miałem tak parę razy... Zbieg okoliczności ? A co do tej wentylacji mam większe wątpliwości... Bo nie zaobserwowałem jeszcze żeby w moim aucie było zimno po całym dniu stania na słońcu
Kolego bo to nie jest klima tylko wymiana powietrza.A tak wogule to działa u Ciebie wętylator na postoju w słoneczny dzień,może masz coś nie tak.

przemoR888
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: przemoR888 » 22 kwie 2010, 18:32

u mnie jak auto stoi na słońcu chodzi wentylator, kluczyki mam w kieszeni auto zamknięte. W instrukcji nic niejest napisane o ładowaniu aku. Z technicznego punktu widzenia nie widzę możliwości ładowania aku ponieważ ogniwo słoneczne w naszym dachu napewno nie wytwarza wowyżej 12V :-D a inaczej aku nie naładujesz. A prędkość wentylatora jest sterowana napięciem dlatego z ogniwa wentylator się kręci. Takie jest moje zdanie na ten temat.
W twoim przypadku mógł być to zbieg okoliczności kilka stopni otoczenia więcej ma duży wpływ na uruchomienie silnika. W niskich temp. sprawność aku gwałtownie spada (szczególnie tych na ostatnim tchu) tak samo z silnikiem czym cieplej tym lepiej zimny silnik odpalić.

Awatar użytkownika
grim
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: grim » 22 kwie 2010, 23:29

Co do tego wentylatora... To wy tak tylko mówicie bo ktoś coś gadał czy widzieliście, słyszeliście to na własne uszy oczy ?

Kiedyś o tym czytałem i też był spór czy to ładuje aku czy chłodzi powietrze tak jak piszecie... i ci co mówili że chłodzi powietrze to zaś gadali że trza ustawić szyber na uchylony....

więc jak to działa i jak to sprawdzić tak na prawdę ?
"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg nie lubi Cię, nigdy Cię nie chciał, i prawdopodobnie Cię nienawidzi."

eXecutorR

Post autor: eXecutorR » 22 kwie 2010, 23:40

empirycznie sprawdziłem, że jak świeci słońce, to w samochodzie słychać szmer wiatraczków (taki delikatny) - nawet czuć baaardzo lekki powiew z kratek. Jak przyjdą chmury, to robi się cisza. Jak przekręci się kluczyk w stacyjce, to oczywiście szumi już mocno, ale to zasilane z akumulatora już.

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 22 kwie 2010, 23:46

Ogniwa słoneczne zasilają układ klimatyzacji dla wentylacji. Szyberdach nie jest uchylony, musi być wręcz zamknięty. Nie ładują aku. Wytworzony prąd leci tylko do zasilania dmuchawy układu klimy.
Wszystko jest w miarę przystępnie opisane w instrukcji Audi S8 wrzuconej na forum (strony 120, 125, 131).
Jak ktoś ma solar, wystarczy, że się zatrzyma, wyłaczy zapłon i już czuć, że leci chłodek (musi byc tylko słońce)
Black Cars Matters

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: 123mielony » 23 kwie 2010, 12:16

grim pisze:Co do tego wentylatora... To wy tak tylko mówicie bo ktoś coś gadał czy widzieliście, słyszeliście to na własne uszy oczy ?

Kiedyś o tym czytałem i też był spór czy to ładuje aku czy chłodzi powietrze tak jak piszecie... i ci co mówili że chłodzi powietrze to zaś gadali że trza ustawić szyber na uchylony....

więc jak to działa i jak to sprawdzić tak na prawdę ?
Kolego to poprostu czuć i bardzo cicho słychać,przyłóż dłoń do nawiewów w słoneczny dzień to poczujesz wiaterek,oczywiście warunek muszą one wyć otworzone :-) bo inaczej dupa blada.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl