[D2 99 4.2PB/LPG ] Problem z czujnikiem wałka
-
- Forum Audi A8
Panowie mi z kolei po złożeniu przodu (wymieniałem rozrząd, uszczelki pod pokrywami zaworów i przy okazji złamany ślizg napinacza) wyskoczył błąd 17748 engine speed sensor (g28) incor. correlation. Auto po całym zabiegu pali normalnie, ma moc i ogólnie wszystko w porządku, z wyjątkiem chrobotania na zimnym silniku (miałem nadzieje że to przez ten złamany ślizg, jednak nie pomogło. Zmieniłem też zaworki zwrotne w ssącym - też nie pomogły, więc pewnie któryś nieszczęsny napinacz ).
Błąd ten powracał po odpaleniu silnika. Z tego co się naczytałem, to wywala go przez źle ustawiony rozrząd, albo napinacz. Rozrząd jest ustawiony OK, wiec poprawiłem ustawienie wałków rozrządu - w grupie 93 miałem 15 i -1, po poprawie mam 10 i -8, więc są w zakresie tolerancji. Po ponownym złożeniu przodu błąd wyskoczył ponownie po zrobieniu kilkunastu kilometrów
Wczoraj usunalem ten błąd, zrobiłem kilkadziesiat kilometrów, dzis podłączałem vaga i błędu nie ma <niewiem> Już zdurniałem, nie wiem już czy coś z tym robić, czy zostawić
Błąd ten powracał po odpaleniu silnika. Z tego co się naczytałem, to wywala go przez źle ustawiony rozrząd, albo napinacz. Rozrząd jest ustawiony OK, wiec poprawiłem ustawienie wałków rozrządu - w grupie 93 miałem 15 i -1, po poprawie mam 10 i -8, więc są w zakresie tolerancji. Po ponownym złożeniu przodu błąd wyskoczył ponownie po zrobieniu kilkunastu kilometrów
Wczoraj usunalem ten błąd, zrobiłem kilkadziesiat kilometrów, dzis podłączałem vaga i błędu nie ma <niewiem> Już zdurniałem, nie wiem już czy coś z tym robić, czy zostawić
ciul, zostawiam tak jak jest, jak sie ma rozlecieć to sie rozleci. Wtedy wsadze ten:
http://allegro.pl/napinacz-lancucha-roz ... 02658.html
chociaż nie chce mi się wierzyć w to, że to oryginał i za 500zł
http://allegro.pl/napinacz-lancucha-roz ... 02658.html
chociaż nie chce mi się wierzyć w to, że to oryginał i za 500zł