części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 98 4.2PB/LPG ] Zawszę wyłączona klima

Jumper
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 98 4.2PB/LPG ] Zawszę wyłączona klima

Post autor: Jumper » 25 wrz 2014, 14:11

Witam.

Przejrzałem dział, ale takiego tematu nie znalazłem (albo umknął mi w gąszczu 15 stron). Otóż jak kupiłem samochód (2 lata temu) niezależnie od tego jak została ustawiona klima (temperatura, on/off, obieg zamknięty/otwarty), klimatyzacja zawsze włączała się z temperatura na obie strony po 20*C, obieg otwarty, zawsze ON. Od pewnego czasu natomiast klima przy odpaleniu auta nie włącza się wcale, dopiero po naciśnięciu przycisku ON włącza się na w/w ustawienia (20*C, obieg otwarty). Nie wiem o co może chodzi i gdzie szukać przyczyny? Auto podpinane pod VAG nie wykazało żadnych błędów. Czy jest to jakaś opcją personalizacji auta? Gdzie można to zresetować, tak żeby klima przy każdym odpaleniu auta włączała się na takiej opcji jak została wyłączona?

Pozdrawiam serdecznie,
Dominik.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2014, 14:40 przez Jumper, łącznie zmieniany 1 raz.

ernesto

Post autor: ernesto » 25 wrz 2014, 14:48

Dziwna sprawa. Gdyby zanikało napięcie po wyłączeniu zapłonu i ponownym załączeniu klimatronik wraca w tryb automatyczny, to jest w ustawienie podstawowe AUTO 22 - 22 AUTO.
Odepnij aku na jakiś czas na początek. Ewentualnie możesz sprawdzić coś takiego:
http://www.a8team.pl/d2-all-ukryte-funk ... ?highlight

Sprawdź czy może nie ma jakichś głupich odczytów typu dziwna temperatura wewnątrz pojazdu, czy na zewnątrz. Może to coś podpowie.
Ewentualnie mógł też ulec uszkodzeniu sam moduł klimatronika, zimny lut, możesz spróbować podmieć na inny i zobaczyć czy jest jakaś poprawa.

Jumper
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Jumper » 26 wrz 2014, 12:00

akumulator juz był odłączany, nic nie pomoglo... Może faktycznie moduł siadł. Sprawdze te odczyty. Usterka niby nie poważna ale momentami uciążliwa :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl