Skoro do ecu to brak masy sugeruje uszkodzenie ecu. Przerwany obwód był by martwy a tu mamy oba pod napięciem... Bo skąd indziej może się pojawiać prąd na obu kablach?karol208 pisze:Niby po czym ma wnioskować ecu że jest problem z obwodem grzania?
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 96 4.2PB/LPG ] Problemy z korektami(sondy)
No na obu jest + bo jest cos powalone
Albo masz zwarcie jednego z przewodów do plusa gdzies w wiazce albo tranzystor kluczujacy polecial w ECU. Tam jest taki uklad, że masa na tym drugim pinie pojawiac sie bedzie tylko wtedy kiedy ECU bedzie chcialo odpalic grzalke. W instalacji elektrycznej pospolitych aut funkcję tą pełni dodatkowy przekaźnik wyzwalany ze sterownika silnika. Jak mi podrzucisz schematy elektryczne do swojego modelu (najlepiej z ELSY jak nią dysponujesz) to dokladnie Ci powiem gdzie szukac dziury (byle nie po niemiecku bo technicznego niemieckiego nie trybie, anigielski moze byc).

Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
Jeszcze raz. Między piny wpinałem i nie pali sie nic,ale jak dam pin i masa z silnika to się swieciła. Sugeruje to jasno że są dwa +
Nie dysponuje schematami ale może wiecie czy zasilanie idące na czujnik g28 jest realizowane z tego samego obszaru w ECU? Pytam bo na tamtym kablu miałem zware i możliwe że uszkodziła ecu.
Nie dysponuje schematami ale może wiecie czy zasilanie idące na czujnik g28 jest realizowane z tego samego obszaru w ECU? Pytam bo na tamtym kablu miałem zware i możliwe że uszkodziła ecu.
problem u Macka tkwil w ecu, wymienilismy i tutaj odnosnie kwestii programowania. na forummsa 2 szkoly.cjedna twierdzi, ze sterownik trzeba dopisac przy pomocy kodu PIN, druga szkola twierdzi, ze wystarczy adaptacja w grupie zerowej. Prawda lezy po srodku. Sterowniki do roku modelowego 1997 mozna dopisac bez pinu (konkretnie grudzien 1996), sterowniki od roku modelowego >1997 potrzebuja zeby zrobic je na czysto i dopisac lub zaprogramowac za pomoca pinu.nPrzecwiczylismy to wczoraj z Mackiem na jego a8 mielismy kilka sterownikow i takie sa wnioski.
Elektronika samochodowa.