Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D3 04 W12 ] Oil level sensor defective

Freestyller
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 04 W12 ] Oil level sensor defective

Post autor: Freestyller » 27 lip 2013, 12:31

Panowie, niedawno miałem problem z błędem "Oil level sensor defective", który wyświetlał się po odpaleniu auta, udało mi się znaleźć rozwiązanie więc je opiszę aby innym zaoszczędzić kłopotów i pieniędzy 8-)

Błąd objawiał się komunikatem jak wyżej oraz żółtą kontrolką oleju z napisem "Sensor". Zostały sprawdzone 3 czujniki i na każdym z nich występował ten błąd. Po odpięciu akumulatora problem na chwile znikał, ale po ponownym odpaleniu auta pojawiał się na nowo.

U mnie przyczyną okazał się wadliwy jeden z bezpieczników w skrzynce po stronie kierowcy. Nie wiem do końca który, bo przepalone miałem 2 bezpieczniki, a żaden z nich w dokumentacji którą mam nie jest opisany tak, aby można go było łatwo powiązać z tym czujnikiem.

Chodzi o bezpieczniki 5A:
1) W pierwszym rzędzie od góry, trzeci albo czwarty bezpiecznik z lewej (niestety nie pamiętam dokładnie),
2) W drugim rzędzie od góry pierwszy bezpiecznik z lewej.

Po ich wymianie i odpięciu akumulatora na kilkanaście minut (u mnie bez odpięcia bez zmian, błąd bodajże zapisany jest w zegarach, więc trzeba go "solidnie" zresetować, VAG'iem pewnie też można się do tego dostać) problem zniknął.

Mam nadzieję, że opis komuś pomoże :)
Ostatnio zmieniony 29 gru 2014, 13:33 przez Freestyller, łącznie zmieniany 1 raz.

PITER82
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PITER82 » 15 lut 2015, 02:03

Co masz na mysli zresetowac solidnie wagiem?? Czyli jak?

pawel.600
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pawel.600 » 24 lut 2015, 21:18

Mysle ze solidnie to skutecznie osobiście kupiłem Skaner (tani ) czytał błędy niby kasował i znowu sie zapalały gdy zostały skasowane VCDS przepadły i oby nie wracały

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl