![]() |
![]() |
[D3 04 ] Ustawienie klapy bagażnika
[D3 04 ] Ustawienie klapy bagażnika
Mam taki problem, klapa nie zamyka mi się równo.
Wygląda to tak jak by ta strona od której jest akku za słabo się dociągała.
I teraz pytanie to się jakoś da wyregulować, czy to te plastikowo aluminiowe elementy mógł ch... strzelić i będzie trzeba je wymienić.
ogólnie mi to nie przeszkadza ale planuję ją sprzedać i założyć klapę od EU.
lecz jeżeli to kwestia nie regulacji a wymiany wyżej wspomnianych elementów to chyba sobie daruję.
Wygląda to tak jak by ta strona od której jest akku za słabo się dociągała.
I teraz pytanie to się jakoś da wyregulować, czy to te plastikowo aluminiowe elementy mógł ch... strzelić i będzie trzeba je wymienić.
ogólnie mi to nie przeszkadza ale planuję ją sprzedać i założyć klapę od EU.
lecz jeżeli to kwestia nie regulacji a wymiany wyżej wspomnianych elementów to chyba sobie daruję.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2012, 18:39 przez zydu, łącznie zmieniany 1 raz.
Dociąganie klapy działa w zamku klapy, na środku. Można to regulować położeniem zamka i ewentualnie naciągiem linki. Są jeszcze na brzegach klapy (na dolnej krawędzi) takie bolce na sprężynkach - je też się wkręca lub wykręca. Ewentualnie jeszcze na zawiasach.tomig pisze:Podepnę się pod temat , mianowicie klapa dociągana jest z obu stron czy tylko z jednej od strony akumulatora właśnie ?
Bądź dobry jak chleb.
Ja wczoraj ustawiłem u siebie klapę - która była wcześniej bardziej dociągnięta z jednej strony(w stronę akumulatora)
Więc po podpowiedziach kolegi JIMM ,najpierw pobawiłem się samym dociąganiem klapy,co nie dało żadnego rezultatu ale polecam od niego zacząć!!
Odkręciłem dociąg klapy i zdjąłem siłowniki.
![Obrazek]()
po tym zabiegu zobaczyłem że klapa usiadła bardziej,ale nadal było krzywo,więc popuściłem dwie śruby od zawiasu - strona silniczka elek.klapy
![Obrazek]()
podniosłem zawias do góry ,i skręciłęm śruby spowrotem.
Po tej operacji klapa ładnie już dolegała , wystarczyła już tylko regulacja dociągu,jeżeli klapa bardziej dociągała od strony akumulatora ,to zawias trzeba było skierować również bardziej w stronę akumulatora.
Dla tych któym przykładowo klapa za bardzo wystaje bądź jest bardziej schowana względem świateł to można regulować na tych śrubach :
![Obrazek]()
Więc po podpowiedziach kolegi JIMM ,najpierw pobawiłem się samym dociąganiem klapy,co nie dało żadnego rezultatu ale polecam od niego zacząć!!
Odkręciłem dociąg klapy i zdjąłem siłowniki.
po tym zabiegu zobaczyłem że klapa usiadła bardziej,ale nadal było krzywo,więc popuściłem dwie śruby od zawiasu - strona silniczka elek.klapy
podniosłem zawias do góry ,i skręciłęm śruby spowrotem.
Po tej operacji klapa ładnie już dolegała , wystarczyła już tylko regulacja dociągu,jeżeli klapa bardziej dociągała od strony akumulatora ,to zawias trzeba było skierować również bardziej w stronę akumulatora.
Dla tych któym przykładowo klapa za bardzo wystaje bądź jest bardziej schowana względem świateł to można regulować na tych śrubach :
- ManiekJames
- Super Klubowicz
A jeśli można wciąć się w temat
...
Czy jest możliwe że w D3 które nie ma klapy elektrycznej - występuje dociąganie klapy ??
Bo ja nie mam automatycznej klapy, a jak zamykam bagażnik to po trzaśnięciu kufrem mam zawsze hałas pracy jakiegoś silniczka gdzieś z prawej strony przy nadkolu przez niecałe 2 sekundy
<niewiem>

Czy jest możliwe że w D3 które nie ma klapy elektrycznej - występuje dociąganie klapy ??
Bo ja nie mam automatycznej klapy, a jak zamykam bagażnik to po trzaśnięciu kufrem mam zawsze hałas pracy jakiegoś silniczka gdzieś z prawej strony przy nadkolu przez niecałe 2 sekundy

<niewiem>
Pozdrawiam !!
Oczywiście ,ja również nie miałem klapy elektrycznej tylko sam dociąg,na poście powyżej widać element dociągu(pierwsza fota) ,jak połozysz lekko klapę przy zamykaniu to powinien silniczek dociągnąć klapę.ManiekJames pisze:A jeśli można wciąć się w temat...
<niewiem>
- ManiekJames
- Super Klubowicz