Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D3 04 ] Ustawienie klapy bagażnika

zydu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 04 ] Ustawienie klapy bagażnika

Post autor: zydu » 23 gru 2012, 17:20

Mam taki problem, klapa nie zamyka mi się równo.

Wygląda to tak jak by ta strona od której jest akku za słabo się dociągała.
I teraz pytanie to się jakoś da wyregulować, czy to te plastikowo aluminiowe elementy mógł ch... strzelić i będzie trzeba je wymienić.

ogólnie mi to nie przeszkadza ale planuję ją sprzedać i założyć klapę od EU.
lecz jeżeli to kwestia nie regulacji a wymiany wyżej wspomnianych elementów to chyba sobie daruję.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2012, 18:39 przez zydu, łącznie zmieniany 1 raz.

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 26 lut 2015, 19:54

odświeżę temat , u mnie po doposażeniu elek.zamykanej klapy strona od akumulatora jest bardziej dociągnięta,bawiłem silniczkiem dociągania klapy ale bez rezultatu,są jakieś sposoby na wyrównanie szczelin??

Dworek
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: 100 C4
Rocznik: 1992
Silnik: Inne
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Łukasz

Post autor: Dworek » 27 lut 2015, 08:14

A czy strona od akumulatora jest równo z resztą karoserii? Bo może z tej strony dociska za bardzo?

tomig
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: tomig » 27 lut 2015, 13:59

Podepnę się pod temat , mianowicie klapa dociągana jest z obu stron czy tylko z jednej od strony akumulatora właśnie ?

Dworek
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: 100 C4
Rocznik: 1992
Silnik: Inne
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Łukasz

Post autor: Dworek » 27 lut 2015, 15:54

Od strony akumulatora, tam jest silnik zamykający klapę. w zamku na środku u dołu z kolei jest dociąganie klapy po zamknięciu.

Motostacja

Post autor: Motostacja » 27 lut 2015, 16:50

u mnie tez ten problem wystepuje ja tam nie widze żadnej regulacji tego <niewiem> <niewiem>

tomig
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: tomig » 27 lut 2015, 17:12

Dworek pisze:Od strony akumulatora, tam jest silnik zamykający klapę. w zamku na środku u dołu z kolei jest dociąganie klapy po zamknięciu.
to by tłumaczyło dlaczego słyszę dociąganie tylko z jednej strony , więc wszystko w porządku :)

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 01 mar 2015, 21:50

tomig pisze:Podepnę się pod temat , mianowicie klapa dociągana jest z obu stron czy tylko z jednej od strony akumulatora właśnie ?
Dociąganie klapy działa w zamku klapy, na środku. Można to regulować położeniem zamka i ewentualnie naciągiem linki. Są jeszcze na brzegach klapy (na dolnej krawędzi) takie bolce na sprężynkach - je też się wkręca lub wykręca. Ewentualnie jeszcze na zawiasach.
Bądź dobry jak chleb.

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 01 mar 2015, 23:06

Ja wczoraj ustawiłem u siebie klapę - która była wcześniej bardziej dociągnięta z jednej strony(w stronę akumulatora)

Więc po podpowiedziach kolegi JIMM ,najpierw pobawiłem się samym dociąganiem klapy,co nie dało żadnego rezultatu ale polecam od niego zacząć!!

Odkręciłem dociąg klapy i zdjąłem siłowniki.

Obrazek

po tym zabiegu zobaczyłem że klapa usiadła bardziej,ale nadal było krzywo,więc popuściłem dwie śruby od zawiasu - strona silniczka elek.klapy
Obrazek

podniosłem zawias do góry ,i skręciłęm śruby spowrotem.

Po tej operacji klapa ładnie już dolegała , wystarczyła już tylko regulacja dociągu,jeżeli klapa bardziej dociągała od strony akumulatora ,to zawias trzeba było skierować również bardziej w stronę akumulatora.

Dla tych któym przykładowo klapa za bardzo wystaje bądź jest bardziej schowana względem świateł to można regulować na tych śrubach :
Obrazek

Awatar użytkownika
ManiekJames
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: ManiekJames » 02 mar 2015, 07:01

A jeśli można wciąć się w temat :) ...

Czy jest możliwe że w D3 które nie ma klapy elektrycznej - występuje dociąganie klapy ??

Bo ja nie mam automatycznej klapy, a jak zamykam bagażnik to po trzaśnięciu kufrem mam zawsze hałas pracy jakiegoś silniczka gdzieś z prawej strony przy nadkolu przez niecałe 2 sekundy :P
<niewiem>
Pozdrawiam !!

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 02 mar 2015, 07:17

ManiekJames pisze:A jeśli można wciąć się w temat :) ...

Czy jest możliwe że w D3 które nie ma klapy elektrycznej - występuje dociąganie klapy ??

Bo ja nie mam automatycznej klapy, a jak zamykam bagażnik to po trzaśnięciu kufrem mam zawsze hałas pracy jakiegoś silniczka gdzieś z prawej strony przy nadkolu przez niecałe 2 sekundy :P
<niewiem>
Oczywiście ,ja również nie miałem klapy elektrycznej tylko sam dociąg,na poście powyżej widać element dociągu(pierwsza fota) ,jak połozysz lekko klapę przy zamykaniu to powinien silniczek dociągnąć klapę.

Awatar użytkownika
ManiekJames
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: ManiekJames » 02 mar 2015, 09:11

oooo :P Bardzo Ci dziękuję ... czyli u mnie coś nie działa :P bo tylko coś bzyczy :P
No o trzeba tam zajrzeć :D

ps: a może jakaś szybka podpowiedź co się mogło stać (jakaś uniwersalna usterka ;) ??)
Pozdrawiam !!

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 02 mar 2015, 10:22

ManiekJames pisze:oooo :P Bardzo Ci dziękuję ... czyli u mnie coś nie działa :P bo tylko coś bzyczy :P
No o trzeba tam zajrzeć :D

ps: a może jakaś szybka podpowiedź co się mogło stać (jakaś uniwersalna usterka ;) ??)
Może masz linkę od dociągu walnietą,jak zamykasz klapę? Kluczem?

Motostacja

Post autor: Motostacja » 02 mar 2015, 11:10

ManiekJames pisze:ps: a może jakaś szybka podpowiedź co się mogło stać (jakaś uniwersalna usterka ;) ?? )
urwana sprężynka przy dociągi dociąg działa ale nie tak jak powinien mialem to samo :)

a tak BTW to z chęcią bym taka sprężynkę dokupił bo dorobiłem ale nie zachowuje sie tak jak oryginalna

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 02 mar 2015, 11:21

Raftor ma rację :),to pewnie ta sprężynka :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl