Też mi się to wydaje nie możliwe aby inaczej się skłądały bo nie widziałem nigdy 3 rodzaju składanych lusterek.
![]() |
![]() |
![]() |
Nie porównywałem ich obok siebie ale jak patrzałem na te po pierwszym lifcie z lampkami LED, to wydawało mi się że inaczej się chowają, może tylko mi się wydawało bo w mojej w ogóle nie składam bo nie chce mi się bawić pokrętłem. Jak będę miał okazję to sprawdzę to i dam znaćdrago_o pisze:No już myślałem, że nie zrozumiałeś mojego toku myślenia w pierwszych słowach
Też mi się to wydaje nie możliwe aby inaczej się skłądały bo nie widziałem nigdy 3 rodzaju składanych lusterek.
No to może mi się wydawało, chodzi o lampkę na drzwi, kierunki mają dopiero po drugim lifciedrago_o pisze:przed liftem też maja lampki led... (ale jakie lampki? kierunki czy oświetlenie pod drzwi?)
Bo nie ma takiej funkcji w D3GLAC pisze:Może chociaż pamiętasz, gdzie to ustawiałeś? Zielone menu?labas pisze:Ma, ma.drago_o pisze:żadne D3 nie ma tej funkcji
Szukałem ustawień, ale bez powodzenia.
Czy MMI ma coś wspólnego z tym????maehix pisze:W Audi A8 D3 jest mozliwosc ustawienia automatycznego skladania lusterek ale tyczy się to tylko modeli z ostatniego roku wyposażonych w MMI 3G.
będę rozbierał drzwi i sprawdzę jaka jest zasada działania, bo jeśli wystarczy impuls masy bądź plusa przez czas wystarczający do złożenia lusterka to da się pewnie spiąć z domykaniem szyb. Gorzej jeśli ta masa musi zostać tam na stałe po zamknięciu auta, choć też dało by się to zrobić za pomocą przekaźnika. Dam znać jakie będą efekty.jordan233 pisze: Ciekawe czy da się to jakoś połączyć chociaż z przytzymaniem przycisku zamykania auta (z pilota)- jak przy funkcji domykania szyb i szyberdachu.
zasada jest taka że jak przekręcisz pokrętło składania to sterownik podaje napięcie bezpośrednio na silnik w lusterku, napięcie jest podtrzymywane ok. 5-8 s. napięcie pozostaje jeszcze chwilę po złożeniu lub rozłożeniu, nic innego po drodze nie ma.Np. jak podczas cyklu składania lusterek przekręcisz pokrętło w poz. rozkładania to lusterka najpierw dokończą składanie chwile nic i zaraz się rozłożą, na silnik po prostu jest podawany prąd na zmianę plus/minus, jak dla mnie nie ma żadnego problemu wypiąć dwa piny z wtyczki ze sterownika drzwi i zastosować przekaźnik który będzie dawał napięcie przez kilka s. sterować przekaźnik można np. z cent. zamka, tylko jak to jeszcze połączyć z pokrętłem żeby np. przekręcić i się nie składały ?? bo co montować w drzwiach osobny przełącznikpiter123 pisze:będę rozbierał drzwi i sprawdzę jaka jest zasada działania