[D3 02 4.2MPI ] Jaki olej silnikowy? Tylko Motul ?
- dracus6662
- Super Klubowicz
zanim pompa poda te gestwine to posłuchasz jak pieknie naciaga się rozrzad i to dosc długi efekt bedzie zwłaszcza przy - temp
zostawcie auto na dwa dni powiedzmy i odpalcie podzielcie sie waszym info co i jak glosno slyszeliscie moze to bedzie bardziej trafne porównanie ,bo nawet najlepsza pompa ma problem z przepchaniem tawotu przez ucho igielne
kazdy robi jak uwaza i na co go stac porównanie bardzo dobrego oleju do oleju budzetowego jest jak porównanie XXENON OSRAM z zarówka malowana na niebiesko
albo g12 i wody destylowanej to ciekłe i to ciekłe tylko ze jedno zamieni sie w kasze
jak ktos chce meczyc silnik niech meczy to jego sprawa ja ciesze sie bezawaryjna jazda i pewnoscia ze najlepszy olej chroni moj silnik
i szybko mozna obliczyc ile kosztuje remont i zaloze sie ze taniej wyjdzie kupic olej dobrej jakosci no ale od bidy mozna i 15w zalac a co tam skoro niema az takiej róznicy
zapewne wielu z was sie bedzie jeszcze długo obracało w mitach ze pyłen syntetyk ropier.. silnik korbowód sie urwie wiadrami olej bedziecie lali itp no trudno zapewne i castrolowcow zawzietych tutaj tez sie znajdzie kilku
kto troszke chociaz obraca sie w temacie to szybko ogarnie sprawe , kazdy dba o czystosc auta a ilu z WAS o czystosc silnika?
zawsze przy wyboze kierujcie sie najwyzsza jakoscia, dostepnoscia i na koniec cena
pozdrawiam
zostawcie auto na dwa dni powiedzmy i odpalcie podzielcie sie waszym info co i jak glosno slyszeliscie moze to bedzie bardziej trafne porównanie ,bo nawet najlepsza pompa ma problem z przepchaniem tawotu przez ucho igielne
kazdy robi jak uwaza i na co go stac porównanie bardzo dobrego oleju do oleju budzetowego jest jak porównanie XXENON OSRAM z zarówka malowana na niebiesko
albo g12 i wody destylowanej to ciekłe i to ciekłe tylko ze jedno zamieni sie w kasze
jak ktos chce meczyc silnik niech meczy to jego sprawa ja ciesze sie bezawaryjna jazda i pewnoscia ze najlepszy olej chroni moj silnik
i szybko mozna obliczyc ile kosztuje remont i zaloze sie ze taniej wyjdzie kupic olej dobrej jakosci no ale od bidy mozna i 15w zalac a co tam skoro niema az takiej róznicy
zapewne wielu z was sie bedzie jeszcze długo obracało w mitach ze pyłen syntetyk ropier.. silnik korbowód sie urwie wiadrami olej bedziecie lali itp no trudno zapewne i castrolowcow zawzietych tutaj tez sie znajdzie kilku
kto troszke chociaz obraca sie w temacie to szybko ogarnie sprawe , kazdy dba o czystosc auta a ilu z WAS o czystosc silnika?
zawsze przy wyboze kierujcie sie najwyzsza jakoscia, dostepnoscia i na koniec cena
pozdrawiam
Tiptronik wymiana oleju Audi
[URL=https://a6klub.pl/car-audio-c5/zmiana-z ... htmlZmiana z Symphony II na NAVIGATION PLUS A6 C5.[/URL]
[URL=https://a6klub.pl/car-audio-c5/zmiana-z ... htmlZmiana z Symphony II na NAVIGATION PLUS A6 C5.[/URL]
dracus6662, Jak wspomniałem nie podważam zasadności lania 0W40 ale uwierz mi że przecietny silnik dbającego o auto człowieka(nie do przesady dbającego) nakula bańkę km bez problemu na 5W jak i na 0W. Niestety na 15 W raczej nie(dotyczy naszych v8)
Ja w Omci miałem 10W40 i na najwiekszych mrozach max 3 sek słyszałem klekot świeżo odpalonego diesla a po tej chwili już miarowy rechocik.
W Daewoo hydraulike słychac tylko jak jest tez juz na minusie i stoi se przynajmniej noc. Słychac tuż po odpaleniu 2-3sek. A nexia chula na 15W40
Ale chętnie stestuje jak się w moim ABZcie bedzie miał ten drogi olej. Na te chwile w mojej okolicy znalazłem tylko w litrowych bańkach po 16euro więc raczej z przyczyn finansowych wymienie go na nastepny raz.
Ja w Omci miałem 10W40 i na najwiekszych mrozach max 3 sek słyszałem klekot świeżo odpalonego diesla a po tej chwili już miarowy rechocik.
W Daewoo hydraulike słychac tylko jak jest tez juz na minusie i stoi se przynajmniej noc. Słychac tuż po odpaleniu 2-3sek. A nexia chula na 15W40
Ale chętnie stestuje jak się w moim ABZcie bedzie miał ten drogi olej. Na te chwile w mojej okolicy znalazłem tylko w litrowych bańkach po 16euro więc raczej z przyczyn finansowych wymienie go na nastepny raz.
- dracus6662
- Super Klubowicz
Maciek nie mówiłem że Ty uważasz że niema różnicy , bo podejrzewam że doskonale się orientujesz
wiadomo dostępność to zupełnie inna sprawa ale przetestujesz to nie zamienisz na inny
wiadomo dostępność to zupełnie inna sprawa ale przetestujesz to nie zamienisz na inny
Ostatnio zmieniony 10 cze 2015, 06:12 przez dracus6662, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A8
Nareszcie ktoś coś sensownego powiedział.Apophis pisze:nie przesadzajmy że kazdy inny olej np 5W czy 10W juz powoduje zatarcie silnika... tysiące aut smigają od wielu lat.
Jeżdżę od 70 tys. a8 a zalewam orlen platinum 10w40, gdzie na wymianę (2x4,5l) przeznaczam 90 zł, zmieniam olej raz w roku czyli wydałem 630 zł. Gdybym zalewał 0w40 lm musiałbym wydać prawie 3 tys., nie odczuwam jakiejkolwiek negatywnego oddziaływania tego oleju przez ostatnie 5 lat użytkowania samochodu no i też nie mam nagaru.dracus6662 pisze:uszkodzenia silnika powstają powoli ale skutecznie potrafia oczyścić nam portfel jezeli mam wybór do zalewam najlepszy
płukankę zrób jak wcześniej opisywałem dobrze
zawsze tak robię i nadal będę stosował mówie to z doswiadczenia nie wiedzy internetowej 0w40 lm stosuje od wielu lat z bardzo pozytywnym skutkiem i bez nagaru
0w40 lm nie jest lekiem na cale zło ale swietnie chroni silnik
Łączę się z Tobą radością, też nie remontowałem silnika, a gdybym nawet musiał mam już 2,5 tys. odłożone z zalewania tańszego oleju.dracus6662 pisze:ja ciesze sie bezawaryjna jazda i pewnoscia ze najlepszy olej chroni moj silnik
Dobrze, że nie założyłeś się ze mną, bo byś przegrał.dracus6662 pisze:i szybko mozna obliczyc ile kosztuje remont i zaloze sie ze taniej wyjdzie kupic olej dobrej jakosci
Moja gdy miala zalanego Mobila 5/50 F1 to pila jak wsciekla pomimo ze glowice zrobione a pierscienie wciaz byly dobre.Dolewajac mu z doskoku inne oleje z gamy 10W(popularne) nie bylo widac drastycznych zmian ubytku.
6 tys km temu zalalem Valvoline 5/40 syntetyka.Odrazu byla trasa do zakopanego i kazde mozliwe stany jazdy od pocisku po slimaka.Dzisiaj po tym przebiegu ubylo mi z bagnetu jakies moze 40% stanu.
Na dzien dzisiejszy wiem co znow wleje
6 tys km temu zalalem Valvoline 5/40 syntetyka.Odrazu byla trasa do zakopanego i kazde mozliwe stany jazdy od pocisku po slimaka.Dzisiaj po tym przebiegu ubylo mi z bagnetu jakies moze 40% stanu.
Na dzien dzisiejszy wiem co znow wleje
-
- Forum Audi A8
- dracus6662
- Super Klubowicz
Na temat 10w40 orlen to niech wypowiedza sie posiadacze FSO
Poza tym kazdy leje na co go stac można i do silnika sra.......ć kto mądry syfu nie leje <jezyk>
polecam rowniez 15w50 jest idealny do D2 bo przeciez to 1997r co wy na to
Moze wkrótce kolega STAN przejdzie na niego i podzieli się swoimi wrazeniami czekamy z niecierpliwoscia
Poza tym kazdy leje na co go stac można i do silnika sra.......ć kto mądry syfu nie leje <jezyk>
polecam rowniez 15w50 jest idealny do D2 bo przeciez to 1997r co wy na to
Moze wkrótce kolega STAN przejdzie na niego i podzieli się swoimi wrazeniami czekamy z niecierpliwoscia
Ostatnio zmieniony 06 lip 2015, 04:49 przez dracus6662, łącznie zmieniany 1 raz.
- dracus6662
- Super Klubowicz
z tego co mówisz to twoj SILNIK jest w stanie AGONALNYM ,wychodzi z twoich obliczeń ze olej wlewasz wiadrami!!!stan pisze:Jeżdżę od 70 tys. a8 a zalewam orlen platinum 10w40, gdzie na wymianę (2x4,5l) przeznaczam 90 zł, zmieniam olej raz w roku czyli wydałem 630 zł. Gdybym zalewał 0w40 lm musiałbym wydać prawie 3 tys., nie odczuwam jakiejkolwiek negatywnego oddziaływania tego oleju przez ostatnie 5 lat użytkowania samochodu no i też nie mam nagaru.
jezeli wydałbyś 3000 na LM poprzez rok....!!!!!!! mało to to nazywa sie konsumpcja oleju albo wymiana na bierząco
a nie serwisowa wymiana oleju
Tutaj sie z tobą wyłącznie zgodzę bo nie powinieneś odczuwać negatywnego działania oleju i niepowinieneś mieć nagaru .... chyba że spalasz ten olej w takiej samej ilości jak twoja D2 , szkoda że tak boleśnie traktujesz takie piekne autostan pisze: nie odczuwam jakiejkolwiek negatywnego oddziaływania tego oleju przez ostatnie 5 lat użytkowania samochodu no i też nie mam nagaru.
to że ma duuuzo latek i jeszcze wiecej przebiegu nie oznacza ze trzeba lać SZAMBO do silnika
Pozdrawiam