Tylko nie wiem co to jest:/ zdjęcie zrobione od spodu, po stronie pasażera z tyłu silnika, mniej więcej na wysokości rozrządu. Z tego co udało mi się zobaczyć po stronie lewej od kierowcy w miejscu tej ,,dziury" coś jest przykręcone natomiast po stronie pasażera czegoś brakuje.
![]() |
![]() |
[D2 94 2.8PB/LPG ] Wyciek oleju-co to jest?
[D2 94 2.8PB/LPG ] Wyciek oleju-co to jest?
Witam! Od jakiegoś czasu wycieka mi olej. Dzisiaj wjechałem na kanał i zlokalizowałem miejsce
![Obrazek]()
Tylko nie wiem co to jest:/ zdjęcie zrobione od spodu, po stronie pasażera z tyłu silnika, mniej więcej na wysokości rozrządu. Z tego co udało mi się zobaczyć po stronie lewej od kierowcy w miejscu tej ,,dziury" coś jest przykręcone natomiast po stronie pasażera czegoś brakuje.
Dzięki karol208 wiele mi wyjaśniłeś:) Orientujecie się może czy pod tą zaślepką jest jeszcze jakaś uszczelka czy po prostu jest tylko przykręcona na 2 śruby? Skoro u mnie leci z tego olej to raczej powinna być tam jakaś uszczelka bo sama zaślepka chyba nie jest taka szczelna? Jakby ktoś znał numer katalogowy to poproszę:)
To zdjęcie, które Karol wstawił jest od 4.2. W 2.8 AAH (sądząc po roczniku, taki masz silnik) była taka zaślepka (078103491A).
W 1996 roku zastąpiona taką jak na zdjęciach (078103113E):
Montowana na wcisk, ok. 40zł w ASO.
![Obrazek]()
W 1996 roku zastąpiona taką jak na zdjęciach (078103113E):
Montowana na wcisk, ok. 40zł w ASO.
Four rings to rule them all
Hmm tylko u mnie wyciek jest z tego miejsca niżej...
![Obrazek]()
Wydaje mi się, że ta zaślepka co pokazał gtfan to nie wejdzie w to miejsce co zaznaczyłem na czerwono - chyba, że się mylę. Zgłupiałem już:) Możecie napisać co to jest to co zaznaczyłem na zdjęciu?
Wkleję może jeszcze 2 schematy które przysłał mi użytkownik michalwruszak
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Wydaje mi się, że ta zaślepka co pokazał gtfan to nie wejdzie w to miejsce co zaznaczyłem na czerwono - chyba, że się mylę. Zgłupiałem już:) Możecie napisać co to jest to co zaznaczyłem na zdjęciu?
Wkleję może jeszcze 2 schematy które przysłał mi użytkownik michalwruszak
Mogę się mylić, ale dla mnie to wygląda tak:
![Obrazek]()
Wyższa rozdzielczość
To co wyżej dałeś, oznaczone cyfrą 5, to wg etki pompa podciśnienia i nie wszystkie silniki ją miały (zamiast niej była ta zaślepka, co podałem wyżej).
Wyższa rozdzielczość
To co wyżej dałeś, oznaczone cyfrą 5, to wg etki pompa podciśnienia i nie wszystkie silniki ją miały (zamiast niej była ta zaślepka, co podałem wyżej).
Four rings to rule them all