[D2 ALL ] Co się stanie jeśli na felgach 18 mam opony wyso
niestety jak chciałem otworzyc link to wyskoczyło Tylko użytkownicy z uprawnieniami dostępu mogą czytać tematy na tym forum.Nyku pisze:Jeżeli chodzi Ci o sam wygląd felg na aucie to zajrzyj do tematu o mojej A8. (Link w opisie)
Kurcze opony na nich sa jeszcze ok.myslałem przynajmniej przyszły sezon na nich pojeziec Ale jak mówicie ze moze byc az tak zle to jeszcze pomysle i moze na wiosne kupie nowe. Jakby był ktos chetny do kupienia tych opon to pisac,okolice Nowego Targu
To wszystko zależy od jazdy, jak będziesz jeździł po polnych drogach i krawężnikach dziurskach to i na "balonie" pogniesz felgi i zawieszenie dostanie swoje. Wystarczy jeździć umiejętnie z rozwagą coś jak jazda z niskim zawieszeniem a nic się złego nie stanie. Czyli tym tokiem myślenia wszystkie a6 miały by krzywe felgi i zawieszenie im padały, bo waga z silnikami V jest bardzo zbliżona do naszych a8.preston81 pisze:zawiecha dostanie po dupie i felgi tez
Co do komfortu opona oponie nie równa, zależy też dużo od indeksu i producenta opony, jedne są bardziej twarde trzymające się drogi, drugie miększe które mają mniejszą przyczepność, wiadomo im niższy profil opony tym komfort stopniowo spada.
Trafnie Apo porównał do jazdy na 20", ale jeżeli będziesz jeździł z rozwagą i nie jeździł po jakiś dziurskach to nic złego się nie stanie ani z felgą a ni zawieszeniem. Jeżeli jest jeszcze trochę "mięsa" na nich jak na jeden sezon i na razie nie uśmiecha Ci się koszt zakupu nowych opon to dokończ je i dopiero kup nowe, bo za opony które mają kilka mm nie dostaniesz kokosów .Apophis pisze:Nic sie nie stanie poza komfortem jak na 20"
Pozdrawiam.
ja jeżdżę na mniejszych i jakoś nic się nie dzieje. Łożyska mam całe, zawieszenie przednie zrobiłem bo musiałem już dawno temu ale nie zauważyłem że jest coś nie tak. Mniej gumy, mniejsza tendencja do wychylania się przy zakrętach. A komfort Daje rade się przyzwyczaić i nie ma tragedii.
Moje mają 650 mm, 28 mm różnicy do wzorcowanej, zrobiłem w okresie letnim około 40 tyś km i jakoś nic się nie dzieje.
Co się może stać ?pawelec pisze:Wpisałem twoje dane do kalkulatora opon i oto wynik
245/45/18 średnica to 677.7 mm
245/40/18 średnica to 653,2 mm
Czyli są niższe o 24,5 mm to już troszkę dużo bo 5 mm czy 7 mm to jeszcze do przeżycia, lepiej za długo tak nie jeździj, kilka miesięcy przeżyjesz
Moje mają 650 mm, 28 mm różnicy do wzorcowanej, zrobiłem w okresie letnim około 40 tyś km i jakoś nic się nie dzieje.
Tak to te. Auto jeździ ma się dobrze. Mało tego z przodu mam 10j z tyłu 11j. To już w ogóledanishow pisze:Masz na myśli te ze zdjęcia w Twoim podpisie?ernesto pisze:Moje mają 650 mm, 28 mm różnicy do wzorcowanej
skandal by mieć takie same opony na różnych felgach.
A najlepsze jest to. Mądrale co mi wmawiali, że jak tak dalej będę jeździł, to będę co miesiąc torsen wymieniał. Po roku będziesz to robił z zamkniętymi oczami.
Poinformuje, że torsen ma się dobrze 60 tyś minęło i 2 lata i nawet nie wiem gdzie on jest.