[D4 12 3.0TDI ] Tiptronic, lekkie szarpniecia? Filmik vid
[D4 12 3.0TDI ] Tiptronic, lekkie szarpniecia? Filmik vid
Witam.
Pisze o D4 ale pewnie ta skrzynia występuje w starszych modelach, 8 biegowy tiptronic.
Przebieg: koło 80000km
Podczas jazdy na zimnym silniku przy delikatnym dociskaniu pedału gazu, z pierwszego biegu na drugi występuje lekkie szarpniecie i to samo na z drugiego biegu na trzeci. Problem jest w tym ze to szarpniecie nie występuje zawsze na zimnym silniku oraz czasami, zdarza się na ciepłym tez.
Zakres obrotów przy którym występuje szarpniecie to 1700 do 2000.
Nie próbowałem na zimnym silniku bo butować wiec nie mogę stwierdzić czy też to występuje na wysokich obrotach.
Olej w skrzyni raczej nigdy nie wymieniany.
Nie wiem czy wchodzę w paranoję ale chciałbym dostać jakaś poradę żeby wczas zacząć działać.
Pisze o D4 ale pewnie ta skrzynia występuje w starszych modelach, 8 biegowy tiptronic.
Przebieg: koło 80000km
Podczas jazdy na zimnym silniku przy delikatnym dociskaniu pedału gazu, z pierwszego biegu na drugi występuje lekkie szarpniecie i to samo na z drugiego biegu na trzeci. Problem jest w tym ze to szarpniecie nie występuje zawsze na zimnym silniku oraz czasami, zdarza się na ciepłym tez.
Zakres obrotów przy którym występuje szarpniecie to 1700 do 2000.
Nie próbowałem na zimnym silniku bo butować wiec nie mogę stwierdzić czy też to występuje na wysokich obrotach.
Olej w skrzyni raczej nigdy nie wymieniany.
Nie wiem czy wchodzę w paranoję ale chciałbym dostać jakaś poradę żeby wczas zacząć działać.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2015, 21:20 przez damtom85, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy ktos moze mi powiedziec o co chodzi z 3-cim biegiem:
1. czy to normalne ze oboty na '3' schodza az do 800 bez redukcji na 2 drugi bieg ?
2. w trzeciej sekundzie filmiku gdy jestem na '3' biegu i przyspieszam wskaznik pokazuje 1500 obrotow pozniej spada do tak jakby do 1400 i dopiero idzie dalej i przelacza na '4' bieg, o co chodzi z tym ? tak jakby jakis pol-bieg? na filmiku rowniez slychac jak silnik zmienia obroty
https://www.youtube.com/embed/_9zThVDBkog
1. czy to normalne ze oboty na '3' schodza az do 800 bez redukcji na 2 drugi bieg ?
2. w trzeciej sekundzie filmiku gdy jestem na '3' biegu i przyspieszam wskaznik pokazuje 1500 obrotow pozniej spada do tak jakby do 1400 i dopiero idzie dalej i przelacza na '4' bieg, o co chodzi z tym ? tak jakby jakis pol-bieg? na filmiku rowniez slychac jak silnik zmienia obroty
https://www.youtube.com/embed/_9zThVDBkog
U mnie inaczej pracuje zima niz latem do momentu gdy sie rozgrzeje olej w skrzyni. Później jest ok . Ale gdy zadałem to pytanie na angielskim forum to jedna osoba miala to samo co ja , ale reszta mowila ze praca skrzyni jest bez zarzutów nie zależnie od temperatury. Moja i tego kolesia z angielskiego forum po rozgrzaniu zachowywaly sie bez zarzutów już. A u ciebie jak jest?
[ Dodano: 2017-11-07, 20:42 ]
[ Dodano: 2017-11-07, 20:42 ]
Zgodze sie nie szarpie ale ospale zmienia biegi i czasami dluzej trzyma na każdym biegu .Jurek22 pisze:Skrzynia jest inna ale tez automat i faktycznie zachowuje się trochę inaczej lecz nie szarpie powiedziałbym ze bardziej ospale zmienia biegi, jak olej złapie temperaturę wszystko wraca do normy.