![]() |
![]() |
[D2 FL ALL ] ogrzewanie
[D2 FL ALL ] ogrzewanie
Witam cos slabo grzeje dzis ustawilem 22 stopnie i na zimnym silniku i w miare rozgrzewnia lecialo letnie powietrze dodam ze zrobilem taki sam test w A6 allroad z 2002 roku i po 1 km jazdy lecialo gorace i potem stopniowo sie wyrownywalo a u mnie to tak nie dziala dodam ze elektrozawory centralki dzialaja pompka tez pracuje .
Ile stopni na blacie było? Chodzi o temperaturę silnika.
Ustaw HI + HI i zobacz co się dzieje wtedy.
Pod kompem sprawdź jaką temperaturę widzą czujniki w kabinie. Jeśli będą widziały zawyżone wskazanie to sterownik klimatronika nie będzie grzał, tylko będzie zbijał wysoką temperaturę.
Trzeba jeszcze się zastanowić czy w A6 nie było dogrzewania. Jeśli był to diesel to ogólnie silniki ON wolniej łapią temperaturę, z tego powodu stosuje się takie dogrzewanie by silnik łapał szybciej wartości pracy i było ciepło w kabinie.
Ustaw HI + HI i zobacz co się dzieje wtedy.
Pod kompem sprawdź jaką temperaturę widzą czujniki w kabinie. Jeśli będą widziały zawyżone wskazanie to sterownik klimatronika nie będzie grzał, tylko będzie zbijał wysoką temperaturę.
Trzeba jeszcze się zastanowić czy w A6 nie było dogrzewania. Jeśli był to diesel to ogólnie silniki ON wolniej łapią temperaturę, z tego powodu stosuje się takie dogrzewanie by silnik łapał szybciej wartości pracy i było ciepło w kabinie.
Re: ogrzewanie
z kąd ja to znam, u mnie po długiej walce i jednej zimie bez ogrzewania okazało sie że zasyfione były nagrzewnice ,tak sie zawziołem że powyciągałem je i porządnie odkamieniłem sodą kaustyczną, efekt olśniewający i teraz grzeje aż miło. co prawda praca bardzo ciężka ale do ogarnięcia, na początek sprawdż ręką czy węrzyki które idą do samych nagrzewnic robią sie ciepłelongd2 pisze:Witam cos slabo grzeje dzis ustawilem 22 stopnie i na zimnym silniku i w miare rozgrzewnia lecialo letnie powietrze dodam ze zrobilem taki sam test w A6 allroad z 2002 roku i po 1 km jazdy lecialo gorace i potem stopniowo sie wyrownywalo a u mnie to tak nie dziala dodam ze elektrozawory centralki dzialaja pompka tez pracuje .