[D2 ALL ] Opony na zimę 215/55 R17, 215/60 R17
[D2 ALL ] Opony na zimę 215/55 R17, 215/60 R17
Witam, mam dylemat odnośnie opon. Mam do wyboru opony w rozmiarze 215/55 i 215/60 r17. Jedne są trochę za małe drugie trochę za duże. Jeździł ktoś na takim rozmiarze? Czy jest duża różnica w wyglądzie porównując do oryginalnych 225/55 ?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, 22:56 przez myrzyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie chodzi o druciarstwo. Chodzi o zakup nowych opon zimowych, akurat na te rozmiary mam duży rabat, dlatego pytam czy któryś z kolegów na takich jeździł? W jednym i drugim przypadku różnica względem oryginalnego rozmiaru to ok 10mm wysokości czyli 5mm na obwodzie czyli mniej niż wysokość bieżnika. Pytanie tylko które byłyby lepsze na zimę?
- stillbadboy
- Super Klubowicz
mnie też sie wydawało że szersza opona ma więcej styku z nawierzchnia. 215 to sobie mozna do a3 a4 zalozyc w a8 bedzie to powizualizacji w fotoszopie wygladac tak :
nawiasem mowiac ile masz tych oszczednosci na komplecie opon, co to za opona i w jakiej cenie? bo wątek sie rozgrywa conajmniej jakbyś wydawał 5tyś i po jednym sezonie miał znowu wymieniać na nowe.
nawiasem mowiac ile masz tych oszczednosci na komplecie opon, co to za opona i w jakiej cenie? bo wątek sie rozgrywa conajmniej jakbyś wydawał 5tyś i po jednym sezonie miał znowu wymieniać na nowe.
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
stillbadboy, tak tak masz racje... styk z nawierzchnia ma znaczenie kiedy ta nawierzchnia jest stabilna
Od dawien dawna wiadomo ze w sporcie lataja na waskich oponkach na sniegu, wiec kolega schodzac na 215, nie bedzie mial ani hardcoru pod wzgledem wygladu ani nie skrzywdzi auta
Gdyby szeroki lac byl w zimie taki dobry, to czy profi latano by na czyms takim???
Od dawien dawna wiadomo ze w sporcie lataja na waskich oponkach na sniegu, wiec kolega schodzac na 215, nie bedzie mial ani hardcoru pod wzgledem wygladu ani nie skrzywdzi auta
Gdyby szeroki lac byl w zimie taki dobry, to czy profi latano by na czyms takim???
Decyzja jeszcze nie podjęta;] Mam 2.8 tak jak w profilu więc demonem to moje a8 nie jest. nTen sam silnik miałem w a4 b5 kiedyś i tam w zimie jeździłem na fabrycznym 195/65 r15 i problemów z prowadzeniem nie było ;] Ewentualnie może koledzy mają do sprzedania komplet opon w fabrycznym rozmiarze, w ładnym stanie i nie stare?