Witam Panowie podczas ostatniego strojenia lpg wyszło (w vagu) że na wolnych obrotach sondy wiszą na 0,9V i korekty krótkie stają na -25 obydwie. Na lpg i na pb
Podczas jazdy sondy skaczą sobie elegancko i wszystko działa.
Po ustawieniu lpg tak by sondy pracowały i korekty krótkie bliskie zeru pojawia się wypadanie zapłonów i kiepska reakcja na gaz.
Ogólnie auto na lpg jeździ ok jedynie to ma delikatnie słabszą reakcje na gaz i czuć momentami że jest przylana czasami zafaluje obrotami przy dojazdach do skrzyżowania.
Na pb ubocznych skutków tych korekt i wskazań nie zaobserwowano.
Z góry dziekuję za wszystkie podpowiedzi.
[S8 D2 98 LPG ] Sondy na wolnych obrotach stoją max bogato
Tez jestem ciekaw bo mam podobnie tylko że w losowych momentach na jałowym biegu owe sondy mi staja wraz z korektami i wywala wtedy babola o adaptacji przekroczonej. Silnik jedynie drży. Kilka wizyt u LPGowca nic nie dało bo nic nie wykazało i no wówczas autko nie miało zajawki.
U mnie jednak na PB to nie wystepuje.
U mnie jednak na PB to nie wystepuje.
a co sie dzieje z sondami przy jezdzie jak zrobisz korekty mieszanki na wolnych obrotach tak zeby miec zerowe korekty? Masz w sterowniku mapę ktora pozwala Ci ustawic czas otwarcia wtryskiwacza w zaleznosci od podcisnienia w kolektorze i obrotow? Tam bym nagrzebal jesli sprawne są filtry gazowe fazy lotnej i cieklej.
Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
Tak jak pisałem w pierwszym poście podczas jazdy sondy pracują prawidłowo,jeżeli wymusze mapą lpg prace sond na wolnych obrotach to silnik zaczyna kuleć i mieć jeszcze słabsza reakcje na gaz.Bugalon pisze:a co sie dzieje z sondami przy jezdzie jak zrobisz korekty mieszanki na wolnych obrotach tak zeby miec zerowe korekty? Masz w sterowniku mapę ktora pozwala Ci ustawic czas otwarcia wtryskiwacza w zaleznosci od podcisnienia w kolektorze i obrotow? Tam bym nagrzebal jesli sprawne są filtry gazowe fazy lotnej i cieklej.