![]() |
![]() |
[D2 98 4.2PB ] Jakie świece zapłonowe?
Właśnie się dobrze wkręca. Chyba mam przyczynę. Wcześniej zalało mi kabinę wodą. Sączki były zapchane. Woda wlewała się na zakrętach. Usunąłem problem. Ale coś mi nie dało spokoju i otwarłem ECU. A w ECU woda, wtyczki zroszone wodą, parę pinów przy zieleniało. Wyczyściłem popsikałem ELEKTRO_SPRAYEM i wysuszyłem wszystko suszarką do sucha. Odpaliłem i nic się nie działo. Zobaczę jak będzie przez najbliższe parę dni. Jak zechce to tak robi. Świece wymieniłem były lekko brązowe tak jak ma być. Także chyba olejem ich nie zalewa.
Błędy w VAG:
przerywana praca cylindra 1 i 6. A tak to brak innych błędów. Woda swoje robi.
Błędy w VAG:
przerywana praca cylindra 1 i 6. A tak to brak innych błędów. Woda swoje robi.
Po paru dniach wniosek. Dalej jest to samo. Woda swoje zrobiła ale powód jest gdzie indziej. Po podpięciu komputera VAG zmienił cylindry na 1 i 8. Hmm dziwne...
kolejności z modułów:
1,4,6,7 a ten z brazowa za cylindry 2,3,5,8
czyżby dwa moduły padły?
A dziś jeszcze rano zaczęło mrugać CAT na LPG. Samochód dalej palił. Stanąłem na poboczu, zgasiłem i nagle przeszło...
kolejności z modułów:
1,4,6,7 a ten z brazowa za cylindry 2,3,5,8
czyżby dwa moduły padły?
A dziś jeszcze rano zaczęło mrugać CAT na LPG. Samochód dalej palił. Stanąłem na poboczu, zgasiłem i nagle przeszło...
Rozwiązałem problem całkowicie. Wypadanie zapłonów obojętnie na którym cylindrze powodowało LPG.
Wtryskiwacze od gazu zaczęły się wieszać. Po zgaszeniu samochodu mieszanka gazowa dostawała się do kolektora. Po następnym odpaleniu silnik dostał więcej mieszanki zaczął zmieniać mieszankę benzyny i potem już były schody. Silnik doszedł to takiego momentu, że zaczął gasnąć na dziurach cały się telepał, nawet pompa paliwa się nie uruchamiała nie wiem jakim cudem, kontrolka CAT na zimnym i na ciepłym. Rozwiązanie problemu.
Najpierw diagnoza:
Zdjęcie klem w celu zresetowania mapy benzyny. Odpalenie samochodu na benzynie nie uruchamiając gazu. Poźniej jazda tylko na benzynie, próba jazdy ( ja zrobiłem 120 km bez najmniejszego zająknięcia benzyny ). Jeśli będzie ok na benzynie to znaczy, że to jest gazem. Później możecie odwiedzić gazownika
Ja sobie sam kupiłem wtryskiwacze zamontowałem, wymieniłem dyszki. Regulacja gazu u gazownika koszt 30 zł i samochód śmiga. Można teraz śmiało położyć kieliszek wódki na silniku i nic się nie wyleje 
Instalacja STAG 300. Mapy benzyny były tak rozjechane, że wykraczały poza zakres. Niestety rutyna gubi i każdy szuka po cewkach fajkach itp. Zasada eliminacji jest najlepsza. Pozdrawiam
i czekam na pytania <hura>
Wtryskiwacze gazu numer 6 i 8 nie miały już oringów w sobie. Valteki
Wtryskiwacze od gazu zaczęły się wieszać. Po zgaszeniu samochodu mieszanka gazowa dostawała się do kolektora. Po następnym odpaleniu silnik dostał więcej mieszanki zaczął zmieniać mieszankę benzyny i potem już były schody. Silnik doszedł to takiego momentu, że zaczął gasnąć na dziurach cały się telepał, nawet pompa paliwa się nie uruchamiała nie wiem jakim cudem, kontrolka CAT na zimnym i na ciepłym. Rozwiązanie problemu.
Najpierw diagnoza:
Zdjęcie klem w celu zresetowania mapy benzyny. Odpalenie samochodu na benzynie nie uruchamiając gazu. Poźniej jazda tylko na benzynie, próba jazdy ( ja zrobiłem 120 km bez najmniejszego zająknięcia benzyny ). Jeśli będzie ok na benzynie to znaczy, że to jest gazem. Później możecie odwiedzić gazownika

Instalacja STAG 300. Mapy benzyny były tak rozjechane, że wykraczały poza zakres. Niestety rutyna gubi i każdy szuka po cewkach fajkach itp. Zasada eliminacji jest najlepsza. Pozdrawiam

Wtryskiwacze gazu numer 6 i 8 nie miały już oringów w sobie. Valteki

Kolmax1992, Jaka rutyna?? przecież sam osobiście wiem że to: 
Zaraz mnie zlinczuja ale ja takie cos bym z auta na drugi dzień wywalił. Szkoda nerwów.
szczególnie z tym:Kolmax1992 pisze:Instalacja STAG 300.
to kupa szmelcu i zródło wielu problemów u setek ludzi jakich spotkałem i to miałoKolmax1992 pisze: Valteki

Zaraz mnie zlinczuja ale ja takie cos bym z auta na drugi dzień wywalił. Szkoda nerwów.
Witam , zamierzam zmienić świeczki w a8 bo zabraliśmy się z ojcem za uszczelnienie silnika rurki odmy, uszczelki klawiatury, uszczelki głowicy i ogólnie wszystko co na wierzchu napotkane zostaje wymienione w naszym ABZ , i odnośnie świec przymierzam się do DENSO TT , jeździ ktoś na tym ? I ogólnie szukam dobrego źródła do zakupu rozrządu do tego silnika , bo w AD Polska zerowe stany prawie wszystkich elementów rozrządu.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, 22:39 przez Klimass1, łącznie zmieniany 1 raz.
- stillbadboy
- Super Klubowicz
ja mam te denso tt od roku, niepamietam dokladnego symbolu,modelu ale bez zarzutów, przynajmniej po 14tys kmKlimass1 pisze:Witam , zamierzam zmienić świeczki w a8 bo zabraliśmy się z ojcem za uszczelnienie silnika rurki odmy, uszczelki klawiatury, uszczelki głowicy i ogólnie wszystko co na wierzchu napotkane zostaje wymienione w naszym ABZ , i odnośnie świec przymierzam się do DENSO TT , jeździ ktoś na tym ? I ogólnie szukam dobrego źródła do zakupu rozrządu do tego silnika , bo w AD Polska zerowe stany prawie wszystkich elementów rozrządu.

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
Zakupiłem wczoraj , dzisiaj składamy silniczek bo uszczelki pod głowicą zaczęły puszczać olej na zewnątrz . Ja również kupiłem denso tt irydowe , zobaczymy co z nich będziestillbadboy pisze:ja mam te denso tt od roku, niepamietam dokladnego symbolu,modelu ale bez zarzutów, przynajmniej po 14tys kmKlimass1 pisze:Witam , zamierzam zmienić świeczki w a8 bo zabraliśmy się z ojcem za uszczelnienie silnika rurki odmy, uszczelki klawiatury, uszczelki głowicy i ogólnie wszystko co na wierzchu napotkane zostaje wymienione w naszym ABZ , i odnośnie świec przymierzam się do DENSO TT , jeździ ktoś na tym ? I ogólnie szukam dobrego źródła do zakupu rozrządu do tego silnika , bo w AD Polska zerowe stany prawie wszystkich elementów rozrządu., no i cena smieszna cos kolo 80-100zl jak pamietam.

-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8