Tytułem wstępu - temat mikrostyków w zamkach jest raczej większości znany.
W tym opisie skupię się na oświetleniu nóg, drzwi i kontrolce na FISie, bo tylko to u mnie szwankowało.
Jak zrobić zrobić po taniości, na szybkości i na wieki, a jak padnie to naprawić za półdarmo ? Opis poniżej, dodatkowo tej modyfikacji prawie nie widać
Co nam potrzeba (materiały na cztery drzwi):
- 4x włącznik krańcowy
- 4x konektor żeński zwykły
- 4x konektor żeński z odczepem męskim
- 4x blachowkręt
- ~1.2 metra przewodu 1mm2
- koszulki termokurczliwe
- farba antykorozyjna
Narzędzia:
- wiertarka
- wiertła 2.5, 8, 12mm
- śrubokręt
- zaciskarka do konektorów
Robota jest prosta jak budowa cepa. Miejsca wiercenia podane są na zdjęciach i radzę się ich trzymać, zwłaszcza w drzwiach tył, bo praktycznie przez całą długość dołu idzie blacha wzmacniająca i krańcówka nie będzie miała miejsca.
Jedyne na co warto zwrócić uwagę przy stopniowym rozwiercaniu, żeby jak najmniej wiórów dostało się do wnętrza drzwi (z przodu można je usunąć przez otwór technologiczny, z tyłu jest trochę gorzej, ale jak się będzie uważać to w drzwiach będzie ich naprawdę niewiele).
Przewody spokojnie przy odrobinie wprawy przewleka się bez ruszania tapicerki drzwi.
Podłączenie elektryczne to z jednej strony do krańcówki a z drugiej przez rozdzielacz do minusa lampki oświetlającej spód drzwi.
http://images67.fotosik.pl/1036/162b89a5af5bae71.jpg
A teraz najlepsze, ale wymaga już rozbiórki tapicerki - stosując zwykłe diody prostownicze możemy odseparować od siebie obwody lampek, zamka, alarmu i co tam jeszcze te mikrostyki obsługują i jedna krańcówka za dychę zastąpi wymianę mikrostyków, czy zamka
Koszt całkowity na cały samochód to maksymalnie 50zł, a czas pracy max. 1.5 godziny.
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL ] Naprawa oświetlenia wewnętrznego
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
[D2 ALL ] Naprawa oświetlenia wewnętrznego
Black Cars Matters
- danishow
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
- Mc_Abra
- Forum Audi A8
Przepraszam może za offtop, ale u mnie po otwarciu którychkolwiek drzwi działają lampki podświetlające nogi, w drzwiach i z tyłu w rączkach, nie działa natomiast lampka centralne nad lusterkiem.
Żarówka ok, bezpiecznik też, czy może to być spowodowane tymi nieszczęsnymi mikro-stykami?
Żarówka ok, bezpiecznik też, czy może to być spowodowane tymi nieszczęsnymi mikro-stykami?
[you] when was the last time you just went for a drive?